Συλλούρης: Βρισκόμαστε εν αναμονή του κοινού ανακοινωθέντος

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του στο ευρωψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Συναγερμού και εν αναμονή του κοινού ανακοινωθέντος για το Κυπριακό, ο κ. Δημήτρης Συλλούρης Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος μιλάει για όλες τις εξελίξεις στην ηλεκτρονική εφημερίδα Λαιμητόμος.

 Συνέντευξη κ. Δημήτρη Συλλούρη Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κόμματος, υποψήφιος ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ

Επιστρέφετε μετά από 13 χρόνια στα παλιά σας λημέρια, κατεβαίνετε ως υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Τι σηματοδοτεί αυτή η συνεργασία;

Σηματοδοτεί την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα και συναινέσεις τα μεγάλα προβλήματα που έχει η Κύπρος που είναι οι απειλές στην ΑΟΖ, η αντιμετώπιση του Κυπριακού πάνω σε νέες προσεγγίσεις, η αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων και της κατάρρευσης των θεσμών και επίσης σηματοδοτεί μια πιο ουσιαστική παρέμβαση στα ευρωπαϊκά πράγματα. Η Κύπρος δεν μπορεί να είναι παρατηρητής σε αυτά που συμβαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ιδιαίτερα σαν χώρα που έχει και την εμπειρία της κατάρρευσης της οικονομικής θα πρέπει να είναι συμμετέχουσα χώρα με απόψεις και πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολιτικές.

Οι συγκυρίες σήμερα επιτρέπουν τη δημιουργία ενός μεγάλου κόμματος;

Δεν τίθεται θέμα διακομματικής συνένωσης ή οτιδήποτε πρόκειται για μια συνεννόηση πολιτικής συνεργασίας ειδικά για τις ευρωεκλογές. Αυτές οι ευρωεκλογές προσφέρονται για συναινέσεις, είναι και η απαίτηση της κοινωνίας για την οριζόντια ψηφοφορία. Είναι ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο συμμετέχουν κόμματα, άτομα, ομάδες με διαφορετικές προσεγγίσεις, είναι ένα ψηφοδέλτιο με οριζόντια ψηφοφορία.

Πως αξιολογείτε την οικονομική κατάσταση σήμερα;

Έχω πει ότι δεν είμαι ευχαριστημένος με την απόδοση τη δική μου σε αυτές τις κρίσιμες περιόδους, ούτε για τη διόρθωση των θεσμών, ούτε την απόδοση δικαιοσύνης μέχρι στιγμής, ούτε για την αναστήλωση της κοινωνίας. Άρα εγώ δεν είμαι κριτής των άλλων, ούτε πολιτικός αναλυτής κρίνω πρώτα και μόνο τον εαυτό μου.

Για τα λάθη που οδήγησαν στην κατάρρευση της οικονομίας…

Πρέπει να υπάρξουν άνθρωποι που θα λογοδοτήσουν και αν αισχύνονται να τιμωρηθούν.
Όσον αφορά τις συζητήσεις για το κυπριακό ζήτημα φαίνεται να καταλήγουν κάπου;

Ακόμα είμαστε στο στάδιο που αναμένουμε ένα κοινό ανακοινωθέν. Θα δούμε το κοινό ανακοινωθέν και θα το κρίνουμε. Εάν δεν διασφαλίζει ένα ξεκαθάρισμα και αφήνει ασάφειες σημαίνει ότι η δική μας πλευρά δεν πέτυχε τον στόχο που έβαλε και ούτε οι Αμερικανοί που παρενέβησαν βοήθησαν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Έχετε δηλώσει και στο παρελθόν ότι “δεν πρέπει να συνδέουμε το φυσικό αέριο με το Κυπριακό”, δεν θα μπορούσε όμως το φυσικό αέριο να συμβάλει σε μια άμεση λύση;

Όποιος αγγίξει το φυσικό αέριο είτε για θέματα υποτιθέμενης άμεσης λύσης των οικονομικών ζητημάτων, ως απομηχανής θεός ή για την επίλυση του Κυπριακού θα κάνει τρομερό λάθος κατά την άποψή μου. Το φυσικό αέριο είναι κάτι το ξεχωριστό, αφορά την ΑΟΖ της Κύπρου, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και πρέπει να αξιοποιηθεί με ορθολογισμό και γεωπολιτική αντίληψη πραγμάτων σωστή.