Στο πλευρό της Κύπρου “για ένα ενωμένο κράτος με πλήρη κυριαρχία” η κυβέρνηση του Βιετνάμ

Η νόμιμη επιθυμία του κυπριακού λαού για ένα ενωμένο κράτος με πλήρη κυριαρχία και η ενθάρρυνση της διαπραγματευτικής διαδικασίας μεταξύ των μερών, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη τέτοιας λύσης, είναι η θέση της κυβέρνησης της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ, όπως τη μετέφερε στον Δημήτρη Χριστόφια, ο νέος πρέσβης Nguyen Hoang Long.

Στην τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο για τη διαπιστευτήρια του πρέσβη, ο οποίος έχει έδρα τη Ρώμη, ο κ. Long τόνισε ότι σε ένα παγκοσμιοποιημένο κόσμο ακόμη και μια μικρή χώρα μπορεί να συμβάλει σημαντικά στις διεθνείς δραστηριότητες, στην πορεία των διεθνών εξελίξεων και προς τη σταθερότητα και ειρήνη του πλανήτη.  Εξέφρασε την επιθυμία της κυβέρνησης του Βιετνάμ για προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς όπως το εμπόριο, η εκπαίδευση, η επιστήμη και η εργασία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στο Κυπριακό τόνισε ότι  «η λύση του με επανένωση της χώρας και  τερματισμό της κατοχής και του  παράνομου εποικισμού, είναι  πρωταρχικός στόχος της προεδρία μας. … Δυστυχώς οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας, που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2008 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, δεν έφεραν τα αποτελέσματα που αναμέναμε. Στόχος μας, σε μια διαδικασία κυπριακής ιδιοκτησίας και κυπριακής καθοδήγησης, ήταν η επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη συμφωνημένη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Για ένα κυπριακό κράτος, με μία αδιαίρετη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία υπηκοότητα».

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επιτεύχθηκαν σημαντικές συγκλίσεις, παρά τις δυσκολίες. Από τον Μάιο του 2010, όμως, όταν ο δρ Ντερβίς Έρογλου έγινε ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, η πρόοδος έχει σταματήσει. Υπήρξε μία σοβαρή οπισθοδρόμηση στις διαπραγματεύσεις που κλιμακώθηκε με την απόφαση του κ. Έρογλου να φύγει από τις συνομιλίες στις 29 Μαρτίου 2012, κηρύσσοντας την μονομερώς σαν την τελευταία συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών.

Σταδιακά, πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας, έγινε επίσης ξεκάθαρο ότι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία έχουν απομακρυνθεί από μια λύση στη συμφωνημένη βάση. Έχουν εμπλακεί σε απειλές εναντίον της κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά  των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Τώρα ακολουθείται μία πολιτική αναβάθμισης της παράνομης οντότητας της λεγόμενης «ΤΔΒΚ» και προώθησης λύσης δύο κρατών.

Τέτοιες πράξεις συνιστούν απειλή όχι μόνο κατά της Κύπρου αλλά και κατά της  περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας, κατέληξε ο κ. Χριστόφιας.