Στο Κυπριακό αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, Δημήτρης Συλλούρης σχετικά με τη χτεσινή σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου σε δηλώσεις του ανέφερε :

«Στο Εθνικό Συμβούλιο έχει ξεκινήσει μέσα σε καλό κλίμα μια ειλικρινής συζήτηση για να αξιολογήσουμε τη σημερινή κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στο κυπριακό και να καθορίσουμε όλοι από κοινού τα επόμενα βήματα της πλευράς μας με ρεαλισμό, τόλμη και διορατικότητα.

Η θέση του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ είναι ότι η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει πρέπει να συνεχιστεί. Ακόμα το Εθνικό Συμβούλιο πρέπει να ενισχυθεί με τη συνδρομή ειδικών επιστημόνων, ακαδημαϊκών, διπλωματών και άλλων οι οποίοι θα μπορούν να δίνουν σε βάθος την ανάλυση των δεδομένων και των εξελίξεων που συντελούνται στη γειτονία μας και στον υπόλοιπο κόσμο και που επηρεάζουν κρίσιμα θέματα στην πατρίδα μας όπως το κυπριακό, η οικονομία η ενέργεια.

Το Εθνικό Συμβούλιο πρέπει να συνεχίσει τη συζήτηση που έχει αρχίσει και πρέπει να κάνει ένα συνολικό απολογισμό για το τι κατάφερε η πλευρά μας με τον τρόπο που χειρίστηκαν το κυπριακό όλοι οι Πρόεδροι τα τελευταία 40 χρόνια. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τα λάθη και τις παραλείψεις της πλευράς μας στη διαχείριση του κυπριακού και με τόλμη και διορατικότητα να λύσεις ώστε να μην τα επαναλάβουμε.

Εμείς θα επιμείνουμε ότι το Εθνικό Συμβούλιο στις επόμενες του συνεδρίες πρέπει να εργαστεί για να προσδιορίσουμε για την πλευρά μας τους κινδύνους, τις απειλές, τις ευκαιρίες και τις προοπτικές στο κυπριακό με στόχο να εμπλουτίσουμε με νέες προσεγγίσεις τη στρατηγική μας.

Στο κυπριακό αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.

Υπάρχει βάση για ενότητα στόχων και αυτή είναι η ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009. Καλούμε όλες τις δυνάμεις να δεσμευτούν ότι αυτό το πλαίσιο αρχών είναι δεσμευτικό για όλους και ότι ως τέτοιο μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα της λύσης που απαιτεί η πλευρά μας.

Το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ μετά και την ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα καταθέσει τις επόμενες μέρες το δικό του υπόμνημα για το κυπριακό το οποίο θα εδράζεται στις διαχρονικές του θέσεις και προτάσεις για μια Ευρωπαϊκή Λύση», κατέληξε ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ.