Στο Κάιρο ο ΥΠΕΞ – Πενταμερής συνάντηση, με ΥΠΕΞ Γαλλίας, Ελλάδας, Αιγύπτου, Ιταλίας

Στο Κάιρο ο ΥΠΕΞ – Πενταμερής συνάντηση, με ΥΠΕΞ Γαλλίας, Ελλάδας, Αιγύπτου, Ιταλίας

Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, μεταβαίνει αύριο πρωί στο Κάιρο, όπου θα συμμετάσχει σε πενταμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας.

Στόχος της συνάντησης είναι η αξιολόγηση των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και το πώς αντιμετωπίζονται οι υφιστάμενες προκλήσεις, στη βάση μιας θετικής προσέγγισης, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας προς όφελος όλων των κρατών και λαών της περιοχής.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στην Λιβύη, η κατάσταση στη Συρία και οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των άριστων σχέσεων των πέντε χωρών και της συνεχούς ανταλλαγής απόψεων και συντονισμού για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Σε δηλώσεις του σήμερα στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στη πενταμερή συνάντηση είπε ότι, Γαλλία και Ιταλία, είναι ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ που επιδεικνύουν διαχρονικά ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι σε όλους γνωστό το ενδιαφέρον ,για παράδειγμα, της Ιταλίας στη Λιβύη, το ενδιαφέρον της Γαλλίας και της Ιταλίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Γνωρίζουμε για παράδειγμα ότι δύο εταιρείες που προέρχονται από αυτές τις χώρες δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, άρα αύριο στόχος είναι μέσα στο πλαίσιο της αξιολόγησης της κατάστασης όπως διαμορφώνεται στην περιοχή με τρία θέματα να είναι ουσιαστικά που θα συζητηθούν – η κατάσταση στη Λιβύη, η κατάσταση στη Συρία όπως και η κατάσταση στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Να δούμε μέσα από την εις βάθος συζήτηση και αξιολόγηση της κατάστασης πραγμάτων πως δημιουργούνται δεδομένα, πάντα στη βάση μιας θετικής προσέγγισης και στη βάση του διεθνούς δικαίου έτσι ώστε να προκύψουν εξελίξεις που να είναι προς όφελος όλων των κρατών της περιοχής.

Υπάρχει ξεκάθαρος στόχος που είναι πως ανατρέπεται αυτή η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, που αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι προς όφελος μακροπρόθεσμα κανενός κράτους της περιοχής και πως μετατρέπεται αυτή η περιοχή μέσα από τη συνεργασία, σε μια περιοχή ασφάλειας και σταθερότητας. Αυτό είναι το βασικό ζητούμενο. Απ’ εκεί και πέρα να αναμένουμε τη συζήτηση. Ενδεχομένως να υπάρξει και κάποια κοινή δήλωση, κοινή προσέγγιση μετά το πέρας της συνάντησης.

Αντιλαμβάνεστε και με τις εξελίξεις στο Ιράν, στο Ιράκ – είναι πέρα από την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα γίνει κάποια συζήτηση και για αυτά τα θέματα – η προσοχή της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένη στην περιοχή μας. Να σας ενημερώσω ότι χθες βράδυ έχω ενημερωθεί ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, ο κ. Μπορέλ έχει καλέσει έκτακτη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ειδικά για συζήτηση όλης αυτής της κατάστασης και παρόλο που μια βδομάδα αργότερα έχουμε προγραμματισμένη συνάντηση, όλα αυτά θα απασχολήσουν ακριβώς την αυριανή συνάντηση».