Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Αφγανοί

Από την Καμπούλ έως την Κανταχάρ, οι Αφγανοί άρχισαν σήμερα να ψηφίζουν για να επιλέξουν τον άνθρωπο που θα διαδεχθεί στην προεδρία της χώρας τον Χαμίντ Καρζάι και ο οποίος θα αναλάβει το δύσκολο έργο να οδηγήσει το Αφγανιστάν σε μια νέα και αβέβαιη εποχή με την απομάκρυνση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο τέλος του χρόνου.

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών ξεκίνησε στις 07:00 τοπική ώρα (05:30 ώρα Ελλάδας) σε περίπου 6.000 εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

Αυτή η πρώτη δημοκρατική μεταβίβαση της εξουσίας από το 2001 θεωρείται μεγάλο τεστ για τη σταθερότητα του Αφγανιστάν και για την ισχύ των θεσμών της χώρας, την ώρα που η απόσυρση των δυτικών δυνάμεων ασφαλείας εγείρει φόβους ότι ενδέχεται να βυθιστεί και πάλι στο χάος.

Οκτώ είναι οι υποψήφιοι για να διαδεχθούν τον κ. Καρζάι στην προεδρία, τον μοναδικό άνθρωπο που έχει κυβερνήσει τη χώρα των περίπου 28 εκατομμυρίων ανθρώπων μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν το 2001. Βάσει του συντάγματος, ο απερχόμενος πρόεδρος δεν μπορεί να διεκδικήσει τρίτη θητεία.

Τρεις πρώην υπουργοί είναι οι επικρατέστεροι: ο Ζαλμάι Ράσουλ, ο οποίος θεωρείται η επιλογή του κ. Καρζάι για την προεδρία, ο Άσραφ Γάνι, γνωστός οικονομολόγος που έχει εργαστεί στην Παγκόσμια Τράπεζα και ο Αμπντουλά Αμπντουλά, αντίπαλος του κ. Καρζάι στις προεδρικές εκλογές του 2009.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών θα γίνουν γνωστά στις 24 Απριλίου, ενώ δεύτερος γύρος ενδέχεται να διεξαχθεί στις 28 Μαΐου. Όμως θα χρειαστούν μήνες, ίσως ως τον Οκτώβριο, για να ανακηρυχθεί ο νικητής.

Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι αντιτίθενται στις εκλογές, έχουν ανακοινώσει ότι θα επιτεθούν εναντίον εκλογικών κέντρων και του προσωπικού που έχει αναλάβει τη διοργάνωση των εκλογών, οι οποίες είναι διπλές, καθώς παράλληλα με τις προεδρικές διεξάγονται και τοπικές εκλογές για την ανανέωση των περιφερειακών συμβουλίων.

Περισσότεροι από 350.000 Αφγανοί στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν παραταχθεί σε όλη τη χώρα και κυρίως στην Καμπούλ, για να αποτρέψουν τυχόν επιθέσεις. Εξάλλου η αφγανική πρωτεύουσα έχει αποκλειστεί από την υπόλοιπη χώρα με μεγάλα οδοφράγματα και πολλά σημεία ελέγχου.