Στην Βουλή το Μνημόνιο

Το Υπουργικό αποφάσισε σύσταση Ενιαίου Μηχανισμού Διαχείρισης και Παρακολούθησης Μνημονίου

Το Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα ενέκρινε τη δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο που προωθούνται στη Βουλή με στόχο την προκαταρκτική συζήτηση στις Επιτροπές της Βουλής, όπως ορίζουν τα θέσμια και οι Κανονισμοί της Σώματος, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι η συζήτηση θα γίνει και με βάση γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα ότι η δανειακή σύμβαση αποτελεί διεθνή σύμβαση και στη συνέχεια θα τεθεί στην Ολομέλεια.

Αναμένεται, διευκρίνισε, μετά τις 26 Απριλίου να γίνει η τελική υπογραφή και να υπάρξει επικύρωση της δανειακής σύμβασης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, ανέφερε, είχαμε κάποια μνημονιακά νομοσχέδια. Ένα, εξήγησε, αφορά την αναδιοργάνωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων που είναι πάρα πολύ σημαντικό για να μπούμε στην εφαρμογή και υλοποίηση των δεσμεύσεων με βάση το Μνημόνιο.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, είπε ο κ. Στυλιανίδης, αποφάσισε επίσης να δημιουργηθεί Ενιαίος Μηχανισμός Διαχείρισης και Παρακολούθησης του Μνημονίου Συναντίληψης και που ταυτόχρονα θα είναι ο μηχανισμός για υλοποίηση του προγράμματος της διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας.

“Στα δύο αυτά προγράμματα υπάρχουν πολλές συνέργειες που θα παρακολουθούνται από αυτό το μηχανισμό με στόχο την καθημερινή υλοποίηση. Θα υπάρχει μια Υπουργική Επιτροπή που θα εποπτεύει και θα υπάρχει μια άλλη Επιτροπή με βάση το Γραφείο Προγραμματισμού και τα Υπουργεία με στόχο να είμαστε πάρα πολύ συνεπείς με στόχο την εφαρμογή των δεσμεύσεών μας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να σταλεί το μήνυμα ότι η Κύπρος εφαρμόζει και υλοποιεί τη δέσμευσή της με στόχο το συντομότερο δυνατόν να περάσουμε σε ένα επόμενο στάδιο βελτίωσης των πραγμάτων”, διευκρίνισε.

“Εχει λεχθεί και είναι πάρα πολύ σωστό ότι, η καλύτερη έξοδος από το Μνημόνιο είναι η εφαρμογή του Μνημονίου”, συμπλήρωσε.