Πρόθυμη να βοηθήσει την Κύπρο η Κοινοπολιτεία

Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα της Κοινοπολιτείας Κάμαλες Σάρμα είχε νωρίς το απόγευμα στο Λονδίνο ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, στο πλαίσιο μονοήμερης επίσκεψής του στη βρετανική πρωτεύουσα.

Μετά από τη συνάντηση στο κτίριο της Γραμματείας της Κοινοπολιτείας ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι η Κύπρος πάντα απέδιδε και θα αποδίδει μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι συμμετέχει στον οργανισμό και πρόσθεσε ότι η παράλληλη ιδιότητα του μέλους της ΕΕ αυξάνει τις υποχρεώσεις της χώρας έναντι της Κοινοπολιτείας.

Ευχαρίστησε τον γενικό γραμματέα για την ευαισθησία που επιδεικνύει απέναντι στις οικονομικές δυσκολίες που περνά η Κύπρος και για τη βούλησή του να εξετάσει τρόπους παροχής βοήθειας προς την κυπριακή κυβέρνηση ως προς την αναδιάρθρωση της οικονομίας.

“Η Κοινοπολιτεία έχει συμμετάσχει σε πολλά προγράμματα που αφορούσαν κράτη σε κατάσταση ανάγκης και ιδίως μικρά νησιωτικά κράτη.

Ασφαλώς την οικονομική βοήθεια τη λάβαμε από την ευρωζώνη, αλλά υπάρχουν άλλοι τομείς, όπως ίσως μεταξύ μη κυβερνητικών οργανώσεων ή μεταξύ πολιτών, καθώς και ο τομέας της τεχνικής βοήθειας στους οποίους η Κοινοπολιτεία θα μπορούσε να συνεισφέρει σημαντικά”, δήλωσε ο κ. Κασουλίδης.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος περιμένει την επόμενη σύνοδο της Κοινοπολιτείας στη Σρι Λάνκα και επισήμανε ότι πάντα το τελικό ανακοινωθέν αυτών των συνόδων εκφράζει την υποστήριξη στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.

“Προσδοκούμε για ακόμα μία φορά σε αυτή την έκφραση αλληλεγγύης, αλλά παράλληλα θα συνεισφέρουμε και εμείς από την πλευρά μας στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση μεγάλων θεμάτων διεθνούς σημασίας”, σημείωσε ο υπουργός.

Από την πλευρά του ο κ. Σάρμα δήλωσε ότι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν την κατάσταση στην Κύπρο για την οποία ενημερώθηκε από τον κ. Κασουλίδη, καθώς και τις προτεραιότητες της Κοινοπολιτείας.

Πρόσθεσε ότι η οικογένεια της Κοινοπολιτείας έχει απόλυτη επίγνωση των οικονομικών δυσκολιών της Κύπρου και ότι θέλει να βοηθήσει. Ανέφερε πως ο οργανισμός εξετάζει εντατικά επιλογές βοήθειας προς την Κύπρο από την αρχή της κρίσης. “Η συνάντηση χρησίμευσε στην πιο συμπαγή διερεύνηση του καλύτερου τρόπου με τον οποίο μπορούμε να βοηθήσουμε. Η Κοινοπολιτεία αναγνωρίζεται διεθνώς για τον τρόπο με τον οποίο μεγεθύνει τις φωνές και αντιμετωπίζει πρακτικά τις ανησυχίες των μικρών και ευάλωτων κρατών. Θέλουμε λοιπόν να προσφέρουμε πρακτική βοήθεια. Εχουμε πρακτικά εργαλεία διαχείρισης χρέους, ένα διεθνές δίκτυο τεχνικής βοήθειας και τη δυνατότητα να ενισχύσουμε το διεθνές προφίλ και την προσοχή επί των αναγκών της Κύπρου”, συμπλήρωσε ο γενικός γραμματέας της Κοινοπολιτείας.

Ο κ. Σάρμα πρόσθεσε ότι η ηγεσία του οργανισμού θα έχει συνομιλίες ανωτάτου επιπέδου με διεθνείς ηγέτες μεταξύ άλλων στο G20 για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μικρά κράτη, ιδίως τις προκλήσεις του χρέους και της ρευστότητας.

Αργότερα το απόγευμα, μετά από συνεντεύξεις στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο του BBC, ο κ. Κασουλίδης θα γίνει δεκτός από τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ντέιβιντ Λίντινγκτον, καθώς ο ομόλογος του Ντέιβιντ Χέιγκ απουσιάζει.

Το πρόγραμμα του Υπουργού Εξωτερικών θα ολοκληρωθεί με ομιλία και δείπνο σε αίθουσα του βρετανικού Κοινοβουλίου με την παρουσία πολλών βουλευτών, κατόπιν πρωτοβουλίας της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας.