Σταύρος Μαλάς: Mε σχέδιο και προτάσεις για τα ενεργειακά

Σε ανακοίνωση του ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Σταύρος Μαλάς χαιρέτησε την παρουσία του  Αιγύπτιου Προέδρου Αλ Σίσι στην Κύπρο.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση “η Κύπρος, ιστορικά και γεωγραφικά, έχει αποτελέσει και πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί ως γέφυρα συνεργασίας στην περιοχή. Αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα μας, και μέσα από μια ισορροπημένη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική την οποία προτείνουμε, η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει την πύλη της Ε.Ε. στην περιοχή.

Χαιρετίζουμε την παρουσία του Αιγύπτιου Προέδρου Αλ Σίσι στην Κύπρο, η οποία επιβεβαιώνει τους ισχυρούς δεσμούς και τη σχέση καλής γειτονίας με την Αιγύπτο, η οποία έχεις τις ρίζες της στην εποχή των Προέδρων Μακαρίου και Νάσερ. Αυτή τη σχέση είναι που πρέπει να αξιοποιήσουμε και να επεκτείνουμε σε πολιτικό, πολιτιστικό, οικονομικό αλλά και ενεργειακό επίπεδο το οποίο αποτελεί και ένα από τους βασικούς άξονες αυτής της συνεργασίας.

Την ίδια ώρα, σημειώνουμε την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού σε ότι αφορά την αξιοποίηση του Φυσικού Αερίου. Οι παλινωδίες και οι αυτοσχεδιασμοί της απερχόμενης κυβέρνησης έχουν στερήσει την προοπτική μέχρι σήμερα της χώρας μας στο να καταστεί ένα περιφερειακό ενεργειακό κέντρο. Χαρακτηριστικά, κι ενώ συζητείτο η μεταφορά φυσικού αερίου από τις γειτονικές χώρες σε τερματικό υγροποίησης στην Κύπρο, πλέον στο τραπέζι έχουν μπει εναλλακτικές επιλογές όπως η Τουρκία αλλά και η μεταφορά του δικού μας φυσικού αερίου σε τερματικά άλλων χωρών.

Οι υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι ένα μείζον θέμα εθνικής στρατηγικής και εθνικής συνεννόησης. Είναι ένα θέμα το οποίο αφορά το μέλλον του τόπου μας και τις μελλοντικές γενιές και το οποίο δεν μπορεί να τυγχάνει της όποιας προεκλογικής εκμετάλλευσης.

Έχουμε ήδη καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν ανάμεσα σε άλλα την συνέχιση και ενίσχυση των ερευνών. Την κατάθεση ολοκληρωμένου πλαισίου αξιοποίησης των κοιτασμάτων μας. Την προώθηση δημιουργίας έργων υποδομής. Την ανάδειξη του ρόλου της Κύπρου ως χώρα μέλους της Ε.Ε. αλλά και την αξιοποίηση της επιστημοσύνης και Κύπριων καταξιωμένων επιστημόνων στον τομέα.

Βασική στρατηγική της δικής μας διακυβέρνησης θα είναι η μετατροπή της Κύπρο σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο ώστε να καταστεί πολιτική και ενεργειακή γέφυρα μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μέσης Ανατολής”.