Σε πλήρη λειτουργία ο Βασιλικός για πρώτη φορά δύο χρόνια μετά το Μαρί

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός του Βασιλικού έπειτα από τις τεράστιες καταστροφές της 11ης Ιουλίου του 2011.

Ολες οι μονάδες του, 1-2-3-4 και 5 βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία και δεν θυμίζουν τίποτα από το Μαρί, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) Κώστας Γαβριηλίδης.

“Ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός λειτουργεί πλήρως, εντελώς επιδιορθωμένος από κάθε άποψη για όλες τις μηχανές κι έχει λήξει το θέμα με το Βασιλικό, ο Βασιλικός θεωρείται επιδιορθωμένος, είναι όλες οι μονάδες πίσω σε λειτουργία”, δήλωσε.

Ο σταθμός έχει επανδρωθεί με το ανάλογο προσωπικό που προνοείται.

Τόνισε, ωστόσο ότι σε όλες τις μονάδες έχουν γίνει διεργασίες ώστε να είναι κατάλληλες για φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τον κ. Γαβριηλίδη, οι μονάδες 4 και 5 αποτελούνται ουσιαστικά από τρεις μηχανές η κάθε μία, δύο αεροστρόβιλοι 75 μεγαβάτ ο κάθε ένας, δηλαδή 150 μεγαβάτ και μια μηχανή ατμού άλλα 70 μεγαβάτ, δηλαδή 220 συνολικά μεγαβάτ η κάθε μονάδα.

Οι επιδιορθώσεις άρχισαν από την μονάδα 5 όταν τον Ιούνιο του 2012 εγκαταστάθηκε ο ένας αεροστρόβιλος και σύντομα τον Ιούλιο 2012 μπήκε και ο δεύτερος αεροστρόβιλος ενώ στα μέσα Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου εγκαταστάθηκε και η μηχανή ατμού.

Στην μονάδα 4 οι μηχανές εγκαταστάθηκαν περί τα τέλη του 2012 αρχές 2013.

Οσον αφορά τις  1-2-3 αυτές είναι πανομοιότυπες, είναι μονάδες ατμού που αποτελούνται από μια μηχανή η κάθε μια, δυναμικότητας 130 μεγαβάτ ξεχωριστά.

Οι μηχανές στην μονάδα 3 εγκαταστάθηκαν τον Μάιο του 2013, στην μονάδα 1 τον Ιούνιο του 2013, ενώ στην μονάδα 2 οι μηχανές εγκαταστάθηκαν αρχές αυτού του μήνα.

“Ο σταθμός είναι ολοκληρωμένος και σε πλήρη λειτουργία”, σημείωσε ο κ. Γαβριηλίδης.

Ερωτηθείς αν έχουν ληφθεί περαιτέρω μέτρα ασφαλείας στο σταθμό μετά την καταστροφή του Μαρί, ο κ. Γαβριηλίδης ανέφερε ότι ” δεν μπορεί η ΑΗΚ να λάβει μέτρα ασφάλειας που να την προστατεύουν από τέτοιου είδους καταστροφές, όπως αυτή που συνέβηκε την 11η Ιουλίου 2011″.

Οσον αφορά το κόστος επιδιόρθωσης του σταθμού, δαπανήθηκε ποσό της τάξης των 165 εκ. ευρώ, που όπως είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αρχής, είναι πολύ πιο μικρό από το ποσό που είχε εκτιμήσει η αρμόδια Επιτροπή της ΕΕ που κυμαινόταν στα 300-700 εκ.

“Από τις ασφάλειες πήραμε το ποσό όλον σχεδόν της επιδιόρθωσης”, κατέληξε ο κ. Γαβριηλίδης.