Σερντάρ Ντενκτάς: Το άνοιγμα των Βαρωσίων θα ξαναζωντανέψει την πόλη

Υπέρ στο άνοιγμα της κλειστής πόλης των Βαρωσίων είναι ο Σερντάρ Ντενκτάς γιος του πρώην σκληροπυρηνικού ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς και “αντιπρόεδρος και υπουργός οικονομικών” στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με την συνέντευξη του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού δήλωσε πώς το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων θα είναι σημαντικό άνοιγμα ώστε να δει κανείς ότι μπορούν να ζήσουν και να εργαστούν μαζί Ε/Κ και Τ/Κ. Μπορεί να ξαναζωντανέψει αυτή η περιοχή. Την κρατήσαμε χρόνια κλειστή λέγοντας θα γίνει λύση, θα την επιστρέψουμε. Δεν έγινε λύση. Αντί να το κρατάμε έτσι εδώ ήρθε η ώρα να σταματήσει να υπάρξει αυτή η ανάγκη από πολιτικής και οικονομικής άποψης”, ανέφερε.

Στην συνέχεια σημείωσε ότι «η επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά τους έχει μετατραπεί σε ‘κρατική’ πολιτική με τη θετική προσέγγιση τόσο του ‘προέδρου’ όσο και των κομμάτων». «Για μας αυτό είναι σημαντικό βήμα. Είναι ένα βήμα που γίνεται χωρίς να σκεφτόμαστε ποια θα είναι η αντίδραση της Ε/κ πλευράς. Η προετοιμασία αυτών των υποδομών, η επαναδιοργάνωση των χωριών, η επανέναρξη των οικοδομών, η κατάσταση των ανθρώπων που θα πάνε εκεί θα συζητηθούν από μια τεχνική επιτροπή που δημιουργήθηκε από την ‘προεδρία’ και θα γίνουν εργασίες. Και μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθεί. Είναι σημαντικό άνοιγμα. Είναι μια προσέγγιση που βλέπουμε θετικά».

Δεν παρέλειψε να αναφέρει πως κράτησε πολλά χρόνια η αναζήτηση λύσης στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ ενώ παρά τις συνεχείς διαπραγματεύσεις δεν υπήρξε αποτέλεσμα και πρόσθεσε ότι δεν έχει νόημα να συνεχιστούν εντός των παραμέτρων αυτών.

Αναφερόμενος στην διεθνή κοινότητα τόνισε ότι έδωσε στην Ε/κ πλευρά τον ρόλο της αντιπροσώπευσης ολόκληρου του νησιού. “Και η Ε/κ πλευρά αφομοίωσε αυτό τον ρόλο που της δόθηκε και πλέον βλέπει την Κυπριακή Δημοκρατία ως μια Ε/κ Δημοκρατία. Και όταν λέει λύση θέλει να δημιουργήσει μια κατάσταση στην οποία να βρίσκονται πολίτες της ΕΕ που να γνωρίζουν τουρκικά μέσα σε μια Κυπριακή Δημοκρατία που έχει Ελληνοποιηθεί και ανήκει στους ιδίους. Με κανένα τρόπο δεν θέλει να μοιραστεί μαζί μας τις αρμοδιότητες που έχει στα χέρια της και που τις δόθηκαν από την διεθνή κοινότητα. Γι αυτό και δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα. Δεν μπορεί να δημιουργηθεί ένα κράτος ίσης ομοσπονδίας με μια κοινότητα που οι πλευρές της δεν είναι ίσες”, ανέφερε.

Σχετικά με την απόρριψη του σχεδίου Αναν το 2004 από την Ε/Κ πλευρά δήλωσε πως «Είδαμε για άλλη μια φορά ότι αυτό δεν έχει να κάνει με την αλλαγή της ηγεσίας. Πρώτα κατηγορήθηκε ο Ραούφ Ντενκτάς. Μετά ήρθε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δεν έγινε. Ήρθε ο Ντερβίς Έρογλου, δεν έγινε. Τώρα ήρθε ο Μουσταφά Ακιντζί. Το αποτέλεσμα είναι πάλι μηδέν. Οι θέσεις της Ε/κ πλευράς είναι αμετακίνητες. Οι ευαισθησίες της Τ/κ πλευράς είναι γνωστές. Είναι καθαρό ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα».

Τέλος τόνισε ότι πρέπει να γίνουν βήματα που να μπορούν να γίνουν αποδεκτά από τη διεθνή κοινότητα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, προσθέτοντας ότι αυτά τα βήματα χρειάζεται να ωφελήσουν τα κατεχόμενα από πλευράς οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής άποψης. Ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν κάποιες ‘διεθνείς συμφωνίες’ με την Τουρκία, προσθέτοντας ότι ανάμεσα σε αυτές είναι και οι αμυντικές συμφωνίες και οι συμφωνίες συνεργασίας.