Σενάρια για αντικατάσταση του δανείου του ΔΝΤ με δάνειο από ESM

Επαναφέρεται το σενάριο για δάνειο από τον ESM (Ευρωπιαϊκό Μηχανισμό Στήριξης) έτσι ώστε να αντικατασταθεί το υφιστάμενο εναπομείναν ποσό από το δάνειο του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

Το μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Κυριάκος Πιερρακάκης με άρθρο του στα «Νέα» -ο οποίος θα παρίσταται μαζί με τον Χρ. Πρωτόπαπα στις επαφές της κυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι στο διάστημα 3-5 Σεπτεμβρίου- αναφέρει πως η Ελλάδα θα πρέπει να ανακτήσει την εθνική της κυριαρχίας, σε συμβολικό, αλλά κυρίως σε θεσμικό επίπεδο και να προχωρήσει σε πολιτική διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους της χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ.

«Η προσέγγιση της Ιρλανδίας, η οποία επιδιώκει να αποπληρώσει πρώτα το δάνειο προς το ΔΝΤ, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θα πρέπει να επιδιωχθεί και από την ελληνική κυβέρνηση. Χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ δεν υπάρχει τρόικα παρά μόνο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι -εμπλουτισμένοι μετά την κρίση- κανόνες διακυβέρνησης και εποπτείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο του στα «Νέα».
Ωστόσο, αντίστοιχα συμπεράσματα εξάγονται και από τη χθεσινή συνάντηση στο Βερολίνο του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Κατά πληροφορίες, η γερμανική πλευρά επέμεινε ότι θα πρέπει το υφιστάμενο πρόγραμμα να εφαρμοστεί κατά γράμμα, προκειμένου -μετά τον Σεπτέμβριο και τον έλεγχο της τρόικας- να συζητηθεί το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του χρέους, αλλά και η πιθανότητα νέου δανείου.

Δεδομένου ότι μέχρι πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση αρνιόταν κατηγορηματικά τη λήψη ενός νέου δανείου από την Ευρωζώνη, αλλά πλέον δεν εκφράζεται με τον ίδιο τρόπο, οδηγεί στελέχη της συγκυβέρνησης να υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να εξετασθεί ένα δάνειο από τον ESM, το οποίο θα κάλυπτε τα 16 δισ. ευρώ την εναπομένουσας χρηματοδότησης του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, αλλά και τα 11 δισ. ευρώ του χρηματοδοτικού κενού έως τα τέλη του 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr η αντικατάσταση του δανείου του ΔΝΤ από τον ESM έχει προταθεί από στελέχη του ΟΔΔΗΧ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήδη από το 2013. Το επιτόκιο δανεισμού του ΔΝΤ προς την Ελλάδα ανέρχεται σήμερα στο 3,8%, ενώ του ESM είναι χαμηλότερο του 1,8%.

Πιθανή υποκατάσταση του ΔΝΤ από τον ESM θα οδηγούσε σε ετήσιες εξοικονομήσεις τόκων ύψους 320 εκατ. ευρώ, ενώ σε βάθος 7ετίας το όφελος θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 2,2 δισ. ευρώ, κάτι που θα μπορούσε να είναι πολύ επωφελές στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Πάντως κοινοτικοί αξιωματούχοι υποβαθμίζουν το σχετικό σενάριο. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά:

Σε επίπεδο κρατών της ευρωζώνης δεν υπάρχει διάθεση ο ESM να αναλάβει πρόσθετο ελληνικό ρίσκο, ειδικά σε μια περίοδο που διαφαίνεται πως το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί και υπάρχουν ανησυχίες για τις οικονομικές εξελίξεις σε Ιταλία και Γαλλία.
Η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι επιθυμητή από την Ευρωζώνη διότι δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να διεκδικήσει την πολιτική διαπραγμάτευση του προγράμματος προσαρμογής. Καθώς πολλά κράτη της ζώνης του ευρώ θεωρούν «ρευστό» το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα και ακούν ως «ευχολόγια» τη δέσμευση ότι η χώρα θα εφαρμόσει ένα δικό της πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων η παρουσία του Ταμείου λειτουργεί ως «δικλίδα» ασφαλείας έναντι μελλοντικών πολιτικών ανακατατάξεων.