Σειρά προτάσεων για την οικονομία καταθέτει η ΠΕΟ

Σειρά προτάσεων, με αφορμή τις εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία, κατέθεσε η ΠΕΟ στη συνεδρία της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης.

Σε ανακοίνωσή της, η ΠΕΟ αναφέρει ότι θεωρεί ύψιστης και άμεσης προτεραιότητας την επανακατάθεση από το ΥΕΚΑ των δυο νομοσχεδίων που συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν από την πλειοψηφία των μελών του Ε.Σ.Σ. και συγκεκριμένα  του εφαρμοστικού νομοσχεδίου για την αρχή της ελεύθερης διακίνησης εργαζομένων και του νομοσχεδίου για τη δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων σε όλες τις επιχειρήσεις του δεδομένου κλάδου.

Στο παρελθόν, υπενθυμίζει η ΠΕΟ, «έχουν παρθεί μια σειρά από αποφάσεις που στόχευαν στον έλεγχο ότι στα έργα που γίνονται με δημόσιους πόρους τηρούνται οι συμφωνημένοι όροι απασχόλησης και παράλληλα ότι οι επιτυχόντες προσφοροδότες για έργα και υπηρεσίες στο δημόσιο τομέα καλύπτουν τις τυχόν νέες ανάγκες τους σε προσωπικό με εγγεγραμμένους άνεργους».

Η ΠΕΟ θεωρεί αναγκαία τη δημιουργία του απαραίτητου μηχανισμού ελέγχου και παρακολούθησης της υλοποίησης αυτών των αποφάσεων και επιπρόσθετα εισηγείται όπως προστεθεί ρήτρα απασχόλησης στα έργα του δημοσίου έτσι που η χρησιμοποίηση δημόσιων πόρων από ιδιώτες να συνοδεύεται απαραίτητα από την υποχρέωση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Επίσης, εισηγείται, μεταξύ άλλων, την πάταξη της παράνομης/αδήλωτης εργασίας, σημειώνοντας ότι το θέμα αυτό πρέπει να συνεχίσει να είναι κεντρικό στις ενέργειες του ΥΕΚΑ.

Η ΠΕΟ εκφράζει την εκτίμηση πως ότι τα σχέδια κινήτρων για προσλήψεις δεν είναι αρκετά και εισηγείται την εκπόνηση ειδικού έκτακτου σχεδίου που να στοχεύει στη διατήρηση θέσεων εργασίας.

«Για την υλοποίηση του σχεδίου», αναφέρει, «ότι πρέπει να αξιοποιηθούν πόροι του Ε.Κ.Τ. και να γίνει εκπόνηση ειδικού έκτακτου σχεδίου για απασχόληση μακροχρόνια ανέργων και νέων ανέργων που δεν λαμβάνουν ανεργιακό επίδομα σε έργα μικρής διάρκειας».

Επιπλέον, για την υλοποίηση του σχεδίου χρειάζεται η παροχή κινήτρων σε ερευνητικά κέντρα, για την εργοδότηση ανέργων νέων με αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα και ενθάρρυνση και χρηματοδότηση δράσεων του τομέα της κοινωνικής οικονομίας, ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας ειδικά για νέους πτυχιούχους.