ΠτΔ: Κοινή αγωνία όλων μας η επίλυση του Κυπριακού

Σε χαιρετισμό του στη λειτουργία για την γιορτή του Αγίου Μάρωνα, στην Παναγία Χαρίτων, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αανφέρθηκε στις περιφερειακές συνεργασίες που έχει προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία με δυνάμεις της περιοχής, σημειώνοντας ότι βασικός στόχος μας, είναι η συγκέντρωση όλων των συμμαχιών μας σε ένα περιφερειακό άτυπο φόρουμ το οποίο θα μετεξελιχθεί σύντομα σε σημαντικό μοχλό ασφάλειας και συνεργασίας για όλη την περιοχή.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία στο χώρο του Υπουργού Εξωτερικών του Λιβάνου Τζιμπράν Μπασίλ.

«Θα ήθελα να τονίσω για άλλη μία φορά ότι δεν είναι παρά η μαρτυρία του άριστου των σχέσεων Κύπρου και Λιβάνου, και του σημαντικού ρόλου στην ενδυνάμωση και την ανάπτυξη των οποίων διαδραματίζει και η Μαρωνιτική κοινότητα», είπε.

Αυτούσιος ο χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας 

“Είναι πραγματικά με ιδιαίτερα αισθήματα σεβασμού και συγκίνησης, και θεωρώντας το ως υποχρέωση και ελάχιστο δείγμα της ευγνωμοσύνης που τρέφει η Πολιτεία προς τη Μαρωνίτικη Κοινότητα που παρευρίσκομαι σήμερα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Χαρίτων τιμώντας τη σημαντική και συμβολική για εσάς γιορτή του Αγίου Μάρωνα.

Τα μέλη της κοινότητας σας, αφομοιωμένα με το γηγενές στοιχείο, επέλεξαν συνειδητά να ενταχθούν με δημοψήφισμα το 1960 ως θρησκευτική ομάδα στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, ενισχύοντας τους αδελφικούς δεσμούς και την έντιμη και δημιουργική σχέση που έχει κτιστεί μέσα στα χρόνια με τους Ελληνοκυπρίους, μοιραζόμενοι μαζί μας τα ίδια προνόμια, τα ίδια δικαιώματα, αλλά και τις ίδιες ευθύνες της οικοδόμησης της κοινής πατρίδας μας.

Παρά το πλήγμα που επέφεραν εξίσου στην κοινότητα σας, με τη ριζική αποσύνδεση από την παράδοση και την πολιτιστική σας κληρονομιά τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής, καταφέρατε να διατηρήσετε στην προσφυγιά τις παραδόσεις, τα έθιμα και τη θρησκεία σας.

Καταφέρατε την ίδια στιγμή όχι μόνο να ορθοποδήσετε αλλά να συμβάλετε τα μέγιστα στην ανάπτυξη και ευημερία της κοινής μας πατρίδας με την προσφορά και τη δράση που αναπτύξατε σε όλους ανεξαίρετα τους τομείς της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου, κερδίζοντας έτσι την καθολική εκτίμηση και το σεβασμό ολόκληρης της κοινωνίας της πατρίδας μας.

Όπως διαχρονικά άλλωστε και οι εκάστοτε Κυβερνήσεις, με πλήρη εκτίμηση και σεβασμό προς όλες τις κοινότητες της Κύπρου, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους, από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων της παρούσας Κυβέρνησης και στο πλαίσιο πάντοτε των δυνατοτήτων, επιδιώξαμε να είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες συμμεριζόμενοι την προσπάθεια σας για τη διατήρηση της ταυτότητας σας και γενικότερα για την προστασία της πολιτιστικής και θρησκευτικής σας κληρονομιάς.

Στο πλαίσιο αυτό, ύστερα από συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς και τους εκπροσώπους σας, τόσο τους πολιτειακούς όσο και τους θρησκευτικούς, και μέσα από την αγαστή και δημιουργική συνεργασία που έχουμε αναπτύξει για την υπηρεσία της κοινότητας σας, όπως καλά γνωρίζετε, έχουμε ήδη προσεγγίσει θετικά προτάσεις και ικανοποιήσει αιτήματα που αφορούν στη διατήρηση, την προβολή και την ανάδειξη της θρησκείας, της Ιστορίας και του πολιτισμού των Μαρωνιτών συμπατριωτών μας.

Γνωρίζω καλά την ιδιαίτερη αγωνία σας για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Εξάλλου, είναι μια κοινή αγωνία όλων μας.

Συναισθάνομαι τον πόνο αλλά και την πικρία σας και την αγανάκτηση για την αναγκαστική απομάκρυνση από τα χωριά σας και κατά συνέπεια από τα εκκλησιαστικά, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά σας ιδρύματα και τη μετέπειτα δοκιμασία της προσφυγιάς.

Αντιλαμβάνομαι την ίδια ώρα την αγωνία σας για το αναφαίρετο δικαίωμα σας να επιστρέψετε στις πατρογονικές εστίες, αλλά και να διασφαλίσετε τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα όπως κάθε άλλος Ευρωπαίος πολίτης, έτσι όπως αυτά πηγάζουν από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι βασικός και αμετάθετος στόχος μας ήταν και παραμένει η εξεύρεση μίας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, ως πρώτιστη και ύψιστη υποχρέωση, αλλά και ως απαίτηση της αποκατάστασης του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς έννομης τάξης.

Αυτό που επιδιώκουμε είναι να επιτύχουμε εκείνη τη λύση μέσα από την οποία θα δημιουργείται ένα κράτος με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων και όλων βεβαίων των θρησκευτικών ομάδων και κοινοτήτων.

Ένα σύγχρονο κράτος το οποίο θα δομεί τη λειτουργία του σε μία λύση που θα ανταποκρίνεται στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του κεκτημένου της ΕΕ, ισότιμο μέλος της οποίας είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ένα κράτος, στο οποίο το σύνολο των νόμιμων πολιτών, θα μπορεί μέσα σε συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης να ευημερεί απαλλαγμένο από τις όποιες εγγυήσεις, την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων, αλλά και τη στρατιωτική παρουσία τρίτων χωρών.

Στην προσπάθεια αυτή υιοθετώ πλήρως και προωθώ σε κάθε περίσταση πάγια αιτήματά σας, τα οποία έχουν στόχο την επικράτηση της ειρήνης στον τόπο μας, ως επίσης και το απολύτως επιβεβλημένο αίτημά σας για την επιστροφή και των τεσσάρων μαρωνιτικών χωριών στους νόμιμους κατοίκους τους.

Ευελπιστώ ότι σε μία νέα πιθανή Διάσκεψη για το Κυπριακό, η τουρκοκυπριακή πλευρά, αλλά και η Τουρκία, θα είναι επιτέλους πρόθυμες να εργαστούν, μέσω αμοιβαίου σεβασμού, εποικοδομητικά για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας.

Είναι με λύπη που παρακολουθούμε τις ενέργειες, τις τελευταίες ώρες, της Τουρκίας.

Όσον αφορά την Κυπριακή Κυβέρνηση προσπαθούμε με κάθε τρόπο, διατηρώντας την ψυχραιμία και προς αποφυγή της όποιας κρίσης, να προβαίνουμε σε τέτοια διπλωματικά μέτρα ώστε επιτέλους να υπάρξει σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας όχι μόνο δεν βοηθούν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης αλλά και ποσώς δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες για εξεύρεση ειρηνικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Αποτελεί πεποίθησή μου πως η ασφάλεια και η σταθερότητα σε μία χώρα συνιστούν τον βασικό παράγοντα ευημερίας. Για αυτό ακριβώς και οι δικές μας προσπάθειες δεν εξαντλούνται στο τραπέζι του δικοινοτικού διαλόγου.

Οι προσεκτικές μας κινήσεις τα τελευταία χρόνια μετέτρεψαν την Κύπρο, παρά το μικρό της μέγεθος, σε αξιόπιστο παράγοντα σταθερότητας, περιφερειακό πυλώνα πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής συνεργασίας και συνεισφορέα ασφάλειας στην περιοχή, αναλαμβάνοντας μία ειλικρινή προσπάθεια να γεφυρωθούν διαφορές και να καθιερωθούν γέφυρες φιλίας και συνεργασίας με όλα τα κράτη της περιοχής μας.

Με δική μας πρωτοβουλία έχουμε συνομολογήσει μαζί και με την Ελλάδα, Τριμερείς Συνεργασίες με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη.

Συνεργασίες, οι οποίες έχουν ήδη προχωρήσει σε μια δυναμική τροχιά υλοποίησης συγκεκριμένων έργων και δράσεων, βασισμένων πάντα στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, στη σύγκλιση προς το κοινό όφελος και οι οποίες δεν στρέφονται, και το υπερτονίζω, σε καμία των περιπτώσεων, εναντίον των συμφερόντων άλλων χωρών.

Βασικός στόχος μας, είναι η συγκέντρωση όλων των συμμαχιών μας σε ένα περιφερειακό άτυπο φόρουμ το οποίο θα μετεξελιχθεί σύντομα σε σημαντικό μοχλό ασφάλειας και συνεργασίας για όλη την περιοχή.

Η παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών του Λιβάνου, φίλου Τζιμπράν Μπασίλ, θα ήθελα να τονίσω για άλλη μία φορά ότι δεν είναι παρά η μαρτυρία του άριστου των σχέσεων Κύπρου και Λιβάνου, και του σημαντικού ρόλου στην ενδυνάμωση και την ανάπτυξη των οποίων διαδραματίζει και η Μαρωνιτική κοινότητα. Για αυτό και θερμά σας ευχαριστώ.

Σχέσεις, οι οποίες υπογραμμίζουν την αποφασιστικότητά μας να συνεργαστούμε για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και να καταγράψουμε μια σταθερή πορεία για ένα ειρηνικό μέλλον τόσο για τις χώρες μας όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Καταλήγοντας, θέλω να σας εκφράσω τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες για τη διαχρονική και ουσιαστική συμβολή σας στην ευημερία και πρόοδο της κοινής μας πατρίδας.

Ως Κυβέρνηση σας διαβεβαιώνω πως θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό σας, εργαζόμενοι πάντοτε με τους εκλεγμένους εκπροσώπους σας και την Εκκλησία, με όλους γενικότερα ώστε να πετύχουμε τα βέλτιστα προς όφελος του κάθε μέλους της κοινότητας των Μαρωνιτών. Να διατηρήσουμε να διαφυλάξουμε τον πολιτισμό, τη θρησκεία και την Ιστορία, αλλά και μαζί να συνδημιουργούμε όπως μέχρι σήμερα έχουμε πράξει.

Η μέριμνα και το ειλικρινές ενδιαφέρον της Πολιτείας για την από κοινού αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν τη διαβίωση, την πρόοδο, τα δικαιώματα του καθενός που ιστορικά τάχθηκε να κατοικήσει στην κοινή μας πατρίδα θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα.

Εύχομαι να είναι η τελευταία χρονιά που είστε υποχρεωμένοι να γιορτάζετε τον προστάτη Άγιό σας μακριά από τις πατρογονικές εστίες.”

Πηγή φωτογραφιών: ΓτΠ