Πρόταση νόμου για ζητήματα αφυπηρετήσαντων τράπεζας Κύπρου

Πρόταση νόμου με στόχο τη ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν όσους αποχώρησαν εθελοντικά από την εργασία τους στην Τράπεζα Κύπρου κατέθεσαν από κοινού τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Ωστόσο σύμφωνα με γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, υπάρχει κίνδυνος, όπως είπε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αντρέας Φακοντής εάν υιοθετηθεί αυτή η πρόταση νόμου να κριθεί ότι είναι παράνομη, και ότι συγκρούεται ουσιαστικά με ευρωπαϊκή οδηγία.

Σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής όπου συζητήθηκε το θέμα ο Αντρέας Φακοντής είπε ότι κατατέθηκε μία πρόταση νόμου απ΄ όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, «σε μια προσπάθεια να υπάρξει ρύθμιση για να παραχωρηθούν οι μετοχές που έχει το ταμείο προνοίας της Τράπεζας Κύπρου και να καταμεριστούν στους αφυπηρετήσαντες της Τράπεζας Κύπρου».

Ανέφερε ωστόσο ότι η Γενική Εισαγγελία έχει δώσει σήμερα γνωμάτευση στην οποία σημειώνει ότι υπάρχει κίνδυνος εάν υιοθετηθεί αυτή η πρόταση νόμου να κριθεί ότι είναι παράνομη και ότι συγκρούεται με ευρωπαϊκή οδηγία.

«Υπάρχει ακόμα μια αναφορά στην οποία σημειώνεται ότι οι κανονισμοί του Ταμείου Προνοίας είναι συμφωνία μεταξύ των δύο μερών, δηλαδή των εργαζομένων και των εργοδοτών και η παρέμβαση τρίτων, δηλαδή της νομοθετικής εξουσίας, να διαφοροποιεί τους κανονισμούς λειτουργίας πιθανόν να κριθεί και αυτό ότι είναι νομικά λανθασμένο» πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι φαίνεται να υπάρχει φως στο τούνελ για να βρεθεί μια ρύθμιση.

Όπως εξήγησε το Ταμείο Προνοίας της Τράπεζας Κύπρου έχει διαλυθεί και η προηγούμενη διαχειριστική Επιτροπή λειτουργεί ως εκκαθαριστής και «έχει ως εκ τούτου το δικαίωμα να πάρει απόφαση για πώληση των μετοχών αυτών, νοουμένου ότι θα μπορέσει να διερευνήσει και να καθορίσει την δίκαιη και λογική τιμή της μετοχής».

«Αυτό μπορεί να γίνει σε συνεννόηση εξ όσων μας έχουν αναφέρει ειδική μέσω της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Αν καθοριστεί η δίκαιη και λογική τιμή τότε μπορεί να γίνει μία συγκεκριμένη πράξη, δηλαδή να γίνει αγορά των μετοχών από τα μέλη του Ταμείου Προνοίας, να δοθούν οι μετοχές στα μέλη, και τα χρήματα τα οποία θα εισπράξει το Ταμείο να τα επιστρέψει πίσω στα μέλη του Ταμείου Προνοίας ούτως ώστε να περάσουν στα χέρια τους οι μετοχές χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε παρατυπία ή να χρειάζεται να υπάρξει νομική ρύθμιση» πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμη πως σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό τότε η Επιτροπή θα επανέλθει για να επανεξετάσει το θέμα και το κατά πόσο τελικά η Βουλή θα προχωρήσει «γνωρίζοντας ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα προσφυγής είτε από άλλο υπάλληλο της Τράπεζας Κύπρου ή από άλλο Ταμείο Προνοίας και να κριθεί ότι αυτή η πρόταση είναι αντισυνταγματική».

Ο κ. Φακοντής ανέφερε ακόμη το πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ότι η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου δεν βρίσκεται στο χρηματιστήριο, «άρα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την δίκαιη και λογική τιμή», για να προσθέσει πως σε περίπτωση που «μπορεί αυτή η δίκαιη και λογική τιμή να καθοριστεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τότε θα μπορέσει να γίνει αυτή η πράξη» και πως εάν όχι, τότε δεν θα μπορέσει να γίνει αυτή η διαδικασία.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί εκείνος ο τρόπος ώστε οι αφυπηρετήσαντες πρόωρα και εθελούσια υπάλληλοι της Τράπεζας Κύπρου να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν ισόνομα και ισότιμα όπως συνέβη και με τους υπαλλήλους της Λαϊκής Τράπεζας και να πάρουν αυτά τα οποία κατ΄ αρχήν είχε συμφωνηθεί και δικαιούνται να πάρουν.

«Υπάρχουν διαδικαστικά προβλήματα. Υπάρχει θέμα εμπλοκής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που θα πρέπει να καθορίσει ένα market value τιμή για την Τράπεζα Κύπρου ούτως ώστε να μπορέσει να διεκπεραιωθεί η συγκεκριμένη διεργασία» εξήγησε.

«Υπάρχει και ενδεχόμενα απαγορευτικό διάταγμα εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας για το οποίο θα πρέπει να υπάρξει διαφοροποίησης, όμως έχει κατατεθεί μια πολύ συγκεκριμένη εισήγηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει λύσης και οι υπάλληλοι της Τράπεζας Κύπρου να πάρουν το λαβείν τους» πρόσθεσε.