Πρόεδρος: Περισσότερη ανθρωπιά, φιλαλληλία και αλληλεγγύη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του στο φιλανθρωπικό δείπνο του Παγκύπριου Συνδέσμου για καταπολέμηση της μάστιγας της πείνας,  μίλησε για την ανάγκη να υπάρχει περισσότερη ανθρωπιά, φιλαλληλία και αλληλεγγύη,  εξαίροντας παράλληλα τη δυσανάλογα ευεργετική συμβολή, όπως είπε, του Συνδέσμου στην παγκόσμια αυτή προσπάθεια.

Έστειλε ταυτόχρονα μήνυμα αισιοδοξίας για την οικονομία, λέγοντας ότι αν η προσπάθεια εξόδου προς τις αγορές που θα επιχειρήσει σύντομα η Κυπριακή Δημοκρατία είναι επιτυχής «θα οδηγήσει στη μείωση του εσωτερικού δανεισμού, μια απαράδεκτη πρακτική του παρελθόντος, θα επαναφέρει τη ρευστότητα στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και κατ’ επέκταση θα συμβάλει στην εισροή κεφαλαίων που θα φέρουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF, ανέφερε, «από το 2000 έθεσαν το 2015 ως το χρονικό ορόσημο για τη μείωση στο ένα τρίτο της παιδικής θνησιμότητας στην οποία οδηγούν η φτώχεια, η πείνα και η έλλειψη φαρμάκων», προσθέτοντας ότι «πολύ νωρίς διαπιστώθηκε η αδυναμία επίτευξης του φιλόδοξου αυτού στόχου».

«Η παιδική θνησιμότητα δεν άγγιξε τους στόχους που έθεσαν τα Ηνωμένα Έθνη και οι ελπίδες μετακινήθηκαν για το 2025», είπε, συμπληρώνοντας ότι «σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, χρειάζονται πολύ περισσότερα χρήματα και περισσότερη αποφασιστικότητα».

«Εμείς θα λέγαμε, και περισσότερη ανθρωπιά, φιλαλληλία και αλληλεγγύη», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «αυτά τα βασικά συστατικά για τη θεραπεία της μάστιγας της πείνας έρχεται να προσθέσει στην παγκόσμια εκστρατεία κατά της πείνας, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για την Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας, κάτω από την εμπνευσμένη καθοδήγηση του προέδρου του, μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσοστόμου».

«Παρά το μικρό μέγεθος της Κύπρου μας και τις περιορισμένες οικονομικές και άλλες δυνατότητές της, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για την Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας συμβάλλει δυσανάλογα ευεργετικά στην παγκόσμια αυτή προσπάθεια», είπε.

Πρόσθεσε ότι «από της ιδρύσεώς του μέχρι σήμερα ο Σύνδεσμος εργάζεται επίπονα αλλά και αθόρυβα για να απαλύνει τον πόνο, την πείνα και τη δυστυχία δυσπραγούντων συνανθρώπων μας στον πλανήτη, όπου και αν βρίσκονται, όποια θρησκεία και αν πιστεύουν, ανεξαρτήτως καταγωγής, γλώσσας και φυλής».

«Την ίδια ώρα που η εκκλησία και οι εθελοντικές οργανώσεις δίνουν τη μάχη για το παγκόσμιο φαινόμενο της πείνας δεν παραλείπουν να στρέφουν τη προσοχή τους, αλλά και τις άοκνες προσπάθειές τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες των Κυπρίων συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και καταφεύγουν στα κοινωνικά παντοπωλεία», ανέφερε, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της Κυβέρνησης «για το σημαντικό και θεάρεστο έργο που επιτελούν».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε παράλληλα στις προσπάθειες της Κυβέρνησης του για έξοδο από την κρίση, παραθέτοντας μεταξύ άλλων τις τέσσερις αξιολογήσεις της Τρόικας, τις αναβαθμίσεις από διεθνείς οίκους αξιολόγησης και την κάθετη πτώση της απόδοσης των κρατικών ομολόγων στο 4,75%.

«Το θετικό αποτέλεσμα των πιο πάνω είναι πως τις επόμενες των ημερών η Κυπριακή Δημοκρατία επιχειρεί την έξοδό της στις παγκόσμιες αγορές μετά τον αποκλεισμό της, από το Μάιο του 2011», είπε.

Πρόσθεσε ότι «η επιτυχής προσπάθεια δανεισμού από τις διεθνείς αγορές θα οδηγήσει στη μείωση του εσωτερικού δανεισμού, μια απαράδεκτη πρακτική του παρελθόντος, θα επαναφέρει τη ρευστότητα στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και κατ’ επέκταση θα συμβάλει στην εισροή κεφαλαίων που θα φέρουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Πρόσθετα, συνέχισε, «οι προσπάθειες μας για προσέλκυση νέων επενδύσεων και οι προοπτικές ανάπτυξης υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ θα συμβάλουν στην επιστροφή της ευημερίας και βεβαίως στη σταδιακή εξάλειψη του φαινομένου των κοινωνικών παντοπωλείων».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι ο «Παγκύπριος Σύνδεσμος για την Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας, μέχρι σήμερα και με την τεράστια εθελοντική προσφορά των μελών του, την οικονομική αρωγή τακτικών και εκτάκτων συνδρομητών, επωνύμων και ανωνύμων και τη γενναιόδωρη εισφορά Κράτους, Εκκλησίας και Πολιτείας, κατάφερε να στείλει παντού μηνύματα αγάπης και υλικής συμπαράστασης άνω των 6,5 εκατομμυρίων δολαρίων σε χρήματα και εκατοντάδες τόνους σε είδη ένδυσης, υπόδησης, σχολικών ειδών, φαρμάκων και τροφίμων, αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων». Η βοήθεια αυτή έχει διανεμηθεί σε 37 διαφορετικούς προορισμούς, όπως είπε.

Αναφερόμενος στο δείπνο, σημείωσε ότι «η εδώ παρουσία μου, αποτελεί συμβολική έκφραση του ενδιαφέροντος, του ιδίου προσωπικά και της κυβέρνησης, για το δράμα των όπου γης συνανθρώπων μας που ζουν σε συνθήκες αθλιότητας, ανείπωτης φτώχειας, πείνας και δυστυχίας, αλλά και στήριξης του θεάρεστου έργου του Παγκύπριου Συνδέσμου για την Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας και του προέδρου του, Μητροπολίτη Κιτίου».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε τέλος ότι «η συμβολή της κοινωνίας, των ανώνυμων πολιτών και ομάδων και των εθελοντικών φορέων που η σημερινή κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει με τη δημιουργία και λειτουργία γραφείου Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, είναι πολύτιμη».

Σε χαιρετισμό του, τον οποίο διάβασε ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυστόστομος Β` ανέφερε ότι δυστυχώς οι άοκνες προσπάθειες των διαφόρων εθελοντικών σωματείων και συνδέσμων έχουν σαν εφικτό στόχο όχι την εξάλειψη το φαινομένου της πείνας αλλά τον περιορισμό του. Και αυτό, πρόσθεσε, «γιατί η κύρια αιτία εμφάνισης και εξάπλωσης του φαινομένου που είναι η διαπλοκή συμφερόντων ανάμεσα στις οικονομίες των ισχυρών κρατών του κόσμου δεν φαίνεται να εκλείπει, αλλά να εξαπλώνεται».

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος έστειλε μεταξύ άλλων το μήνυμα ότι «το να μπορεί ο Χριστιανός να δέχεται και παράλληλα να προσφέρει ως αποτέλεσμα της πίστης του στο ζώντα Θεό που είναι όλος αγάπη είναι το μυστικό για να έχει ο άνθρωπος πληρότητα ζωής». Ευχήθηκε κάθε επιτυχία στους ευγενείς στόχους του Συνδέσμου και τον συγχάρηκε για το έργο του.

Μικρή όαση παρηγοριάς, ελπίδας και απάμβλυνσης του ανθρώπινου πόνου σε χώρες που μαστίζονται από την πείνα και ιδιαίτερα τις χώρες του τρίτου κόσμου κατάφερε να γίνει στο μέτρο των δυνάμεων και δυνατοτήτων του ο Σύνδεσμος, όπως ανέφερε σε καλωσόρισμά του νωρίτερα ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος. Ταυτόχρονα, ανέφερε, «προβάλλουμε διεθνώς την ευαισθησία και την αφοσίωση του λαού μας στα πανανθρώπινα ιδεώδη της αλληλοβοήθειας και της αγάπης».

Ανακοίνωσε επίσης ότι πέρσι ομάδα εθελοντών γιατρών και νοσηλευτών επισκέφθηκε Κένυα και Μαδαγασκάρη, ενώ φέτος θα επισκεφθούν την Ουγκάντα και άλλη χώρα της Αφρικής.