Πρόεδρος Αναστασιάδης: Δεν υπάρχει πρόθεση αποχώρησης από το ευρώ

Δεν υπάρχει η όποια πρόθεση αποχώρησης από το ευρώ αν και η απόφαση του Eurogroup και οι συνέπειες που επήλθαν στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της Κύπρου έχουν δοκιμάσει την εμπιστοσύνη τους τόσο στα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και αρχές, όσο και προς έναν αριθμό εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος ο οποίος μιλούσε σε εκδήλωση στη Λεμεσό για την απονομή βραβείου πρωτοποριακής δημιουργίας «Γιάννος Κρανιδιώτης» στον τέως Υφυπουργό για Ευρωπαϊκά Θέματα Ανδρέα Μαυρογιάννη, ανέφερε ότι η παρούσα Κυβέρνηση και η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων και των συμπολιτών μας, δεν διακατέχεται από αντι-ευρωπαϊκά σύνδρομα, προσθέτοντας ότι η Κύπρος ανήκει στην Ευρώπη, χωρίς πειραματισμούς, παλινδρομήσεις και εξαιρέσεις.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι εξαιτίας των αποφάσεων του Eurogroup και η Κυβέρνηση βίωσε την απογοήτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και τα θεσμικά όργανα της Ένωσης για την πρωτόγνωρη αντιμετώπιση που τύχαμε και την πρόδηλη έλλειψη αλληλεγγύης που επιδείχθηκε.

O Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι θέση της παρούσας Κυβέρνησης, την οποία συμμερίζεται και ένας σημαντικός αριθμός των Ευρωπαίων εταίρων μας, είναι ότι η αντιμετώπιση της όποιας οικονομικής κρίσης “δεν θα πρέπει να περιορίζεται στην αυστηρή λιτότητα, αλλά να επεκτείνεται και στην ανάγκη για ανάπτυξη που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας”

Επανέλαβε ότι η Κύπρος έχει ζητήσει από τα αρμόδια θεσμικά όργανα της ΕΕ επιπλέον βοήθεια στα πλαίσια του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2014-2020. Είπε επίσης ότι έχει ζητήσει την αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης για την Πολιτική Συνοχής και για την Αγροτική Ανάπτυξη.

«Τα δικαιολογημένα αυτά αιτήματα μας, τα οποία ουδόλως συνεπάγονται ειδική και προνομιακή μεταχείριση, θα αποτελέσουν σημαντική στήριξη και θα υποβοηθήσουν τις προσπάθειες μας για σταθεροποίηση της οικονομίας, επίτευξη ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, προκειμένου να ακολουθήσουμε με συνέπεια και στρατηγικό σχεδιασμό τις δράσεις μας εντός της ΕΕ, χρειαζόμαστε την ευκαιρία να διατηρήσουμε την οικονομική δυνατότητα εφαρμογής της πολιτικής αυτής.

Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι το όραμα της Κυβέρνησης για τις σχέσεις της Κύπρου με την ΕΕ, επεκτείνεται και στην αξιοποίηση του νέου γεωστρατηγικού ρόλου που δύναται να αποκτήσει η Κύπρος ως ευρωπαϊκό ενεργειακό κέντρο και τη θετική συμβολή που κάτι τέτοιο θα επιφέρει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικά τα έργα για κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Κύπρο και δημιουργία τερματικού υγροποίησης του φυσικού αερίου για εξαγωγή είναι ιδιαίτερα σημαντικά, προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο θα χρησιμεύσει επίσης ως ένα μέσο για την ενίσχυση της περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας, θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις και θα οδηγήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, δίδοντας μια σημαντική ώθηση στις οικονομίες όλων των χωρών της περιοχής.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμη ότι προς την κατεύθυνση του στόχου για πλήρη και ισότιμη συμμετοχή μας σε όλους τους πυλώνες και πολιτικές της ΕΕ εντάσσεται και η απόφαση για υποβολή αίτησης για ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, «μια απόφαση που συμπίπτει και με το σχετικό ψήφισμα που η πλειοψηφία των κομμάτων υιοθέτησαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων».

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στην πολιτική της Τουρκίας τόσο σε ότι αφορά το Κυπριακό όσο και σε ότι αφορά την αμφισβήτηση των δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ.

Αφού επανέλαβε ότι οι προσπάθειες για επίτευξη λύσης δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουν την ιδιότητά μας ως ευρωπαϊκό κράτος, σημείωσε ότι επιδίωξη μας είναι η ενεργός και ουσιαστική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των άλλων φίλων χωρών που ειλικρινά επιθυμούν τον τερματισμό μιας απαράδεκτης για τα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα κατάστασης, με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου, λειτουργικού και ενωμένου ευρωπαϊκού κράτους που δεν θα επιτρέπει σε κανένα να αμφισβητεί τη μια και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια.

Απευθυνόμενους στους Τ/κ ανέφερε ότι πρόθεση και επιθυμία μου είναι η λύση του Κυπριακού το συντομότερο, με τρόπο που θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Γι’ αυτό και τους καλώ να γίνουν συνεργοί στην προσπάθεια για την επανένωση και τη δημιουργία μιας πατρίδας χωρίς κατοχικά στρατεύματα. Μιας ευρωπαϊκής, ειρηνικής και ευημερούσας Κύπρου, στη βάση μιας λειτουργικής και βιώσιμης διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμη ότι «είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε για την οικοδόμηση μιας νέας σχέσης μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας που θα οδηγεί στην επίλυση του Κυπριακού με άρση των κατοχικών δεδομένων, συμβάλλοντας έτσι στην περιφερειακή ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία».

Για την ευρωπαϊκή πορεία της Αγκυρας, ο Πρόεδρος τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η μεταβολή της τουρκικής στάσης έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η εγκατάλειψη αναχρονιστικών πολιτικών που βασίζονται σε απειλές, στην αμφισβήτηση και στην όξυνση.

Αναφερόμενος στον τέως Υφυπουργό Ανδρέα Μαυρογιάννη ο Πρόεδρος είπε ότι βράβευση του αποτελεί το επιστέγασμα της συνολικής προσφοράς και συμβολής του στην Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είπε ότι η Κύπρος, «υπό την άριστη καθοδήγηση του κ. Μαυρογιάννη, απέδειξε ότι μπορεί να φανεί αντάξια των αρμοδιοτήτων και ευθυνών που συνεπάγονται με την ιδιότητα της ως ισότιμο και αξιότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».