Πρόεδρος:Η άρση του τουρκικού εμπάργκο μέρος των ΜΟΕ που προτείνει η Κυβέρνηση

Η άρση του εμπάργκο που επιβάλλει η Τουρκία κατά των πλοίων υπό κυπριακή σημαία είναι ένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στη δέσμη Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που προτείνει η Κυβέρνηση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσφωνώντας την τελετή έναρξης του συνεδρίου Ναυτιλιακή Κύπρος 2013.

Στην ομιλία του, o Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι στα προτεινόμενα ΜΟΕ περιλαμβάνεται και η επιστροφή της Αμμοχώστου, για να προσθέσει όμως ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θετική ανταπόκριση.

Αναφερόμενος στο τουρκικό εμπάργκο, που η Τουρκία επιβάλλει από το 1987 στα πλοία υπό κυπριακή σημαία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε έκκληση στον ΓΓ του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Κότζι Σεκιμίτζου, καθώς και στον εκπρόσωπο του Αντιπροέδρου της Κομισιόν και Επιτρόπου για θέματα Θαλάσσιων Μεταφορών Σιμ Κάλας «να ασκήσουν την επιρροή τους στην Τουρκία έτσι ώστε να αρθεί το συντομότερο αυτός ο παράνομος περιορισμός, ο οποίος, με τη σειρά του, επηρεάζει την περιφερειακή και διεθνή ναυτιλία και την έννοια του ελεύθερου ανταγωνισμού».

«Και θέλω να τονίσω ότι η άρση αυτής της απαγόρευσης είναι μέρος του πακέτου για μια δέσμη Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η οποία περιλαμβάνει επίσης, μεταξύ άλλων, την επιστροφής της πόλης-φάντασμα, της Αμμοχώστου, στους νόμιμους ιδιοκτήτες της», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Λέγοντας ότι μέχρι στιγμής δεν λήφθηκε κάποια θετική ανταπόκριση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι Τούρκοι και οι Τ/κ, πέραν του ξεκάθαρου πλεονεκτήματος της δημιουργίας μιας δυναμικής ώθησης στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και την αναζωογόνηση της ελπίδας για το λαό της Κύπρου σε σχέση με την προοπτική επίτευξης λύσης, θα κατανοήσουν τα οικονομικά και τα εμπορικά οφέλη της αποδοχής και πλήρους εφαρμογής της δέσμης των ΜΟΕ».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετέφερε εκ νέου την πολιτική στήριξη της Κυβέρνησης στην κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο για το διορισμό Υφυπουργών, στο οποίο περιλαμβάνεται και θέση Υφυπουργού αρμόδιου για θέματα ναυτιλίας, αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

Στο πλαίσιο αυτό δήλωσε ότι αναμένει από τα κόμματα να επισπεύσουν την έγκριση του νομοσχεδίου.

Είπε εξάλλου ότι μέσω πρόσθετων χρημάτων, που δόθηκαν πρόσφατα στον Κυπριακό Οργανισμό Προσέλκυσης Επενδύσεων, «φιλοδοξούμε να προωθήσουμε την κυπριακή ναυτιλία στο εξωτερικό πιο εντατικά από το παρελθόν, με το σαφή στόχο να προσελκύσουμε περισσότερα ποιοτικά πλοία και ναυτιλιακές εταιρείες στην Κύπρο».

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωση από το βήμα των εγκαινίων της 38ης Διεθνούς Κρατικής Έκθεσης την αύξηση του προϋπολογισμού του CIPA κατά 1,8 εκατομμύρια.

Στην ομιλία του Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού αναφέρθηκε στα μεγέθη τόσο της πλοιοκτησίας όσο και της πλοιοδιαχείρισης στην Κύπρο, είπε ότι δεν αποτελεί έκπληξη ότι η ναυτιλία αποτελεί έναν από τους κύριους πυλώνες της Κύπρου με ετήσια έσοδα πέραν του €1 δισεκατομμυρίου και μια συνεισφορά περίπου 7% στο κυπριακό ΑΕΠ.

Παραμένει η εγχώρια ναυτιλιακή βιομηχανία παρά τα γεγονότα του Eurogroup

Αναγνωρίζοντας ότι αριθμός ναυτιλιακών εταιρειών έχουν επηρεαστεί από τις αποφάσεις του Eurogroup του περασμένου Μαρτίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι η εγχώρια ναυτιλιακή βιομηχανία παρέμεινε στην Κύπρο, καταδεικνύοντας την εμπιστοσύνη της στη βιομηχανία και την οικονομία γενικότερα.

Σημείωσε παράλληλα ότι κατά την αξιολόγηση του Ιουλίου από την Τρόικα, η ναυτιλία όχι μόνο αξιολογήθηκε θετικά, αλλά ενθαρρύνθηκε ενεργά να επεκταθεί περαιτέρω στο εξωτερικό.

Πρόσθετες προοπτικές για ναυτιλία από το τερματικό LNG

«Η αμετάθετη δέσμευση της Κυβέρνησης για την κατασκευή τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανάγκες εξόρυξης και παραγωγής φυσικού αερίου και άλλων πετρελαϊκών δραστηριοτήτων στην Κύπρο και στη γειτονιά μας και να καταστήσει την Κύπρο ως περιφερειακό κέντρο, δημιουργεί σημαντικές πρόσθετες προοπτικές, καθώς η ναυτιλιακή βιομηχανία θα συνδεθεί στενά και θα συνεργαστεί πλήρως με την ενεργειακή βιομηχανία για το γενικότερο όφελος της οικονομίας και της περιοχής», κατέληξε στην ομιλία του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.