Πρωτοβουλία κατά του ναζισμού από τους Οικολόγους Πράσινους

Με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων από τις λαϊκές κινητοποιήσεις του 1943 (24 Φεβρουαρίου – 5 Μαρτίου), που κατάφεραν να ματαιώσουν στην Ελλάδα την πολιτική επιστράτευση, που επέβαλαν οι Ναζί σε όλη την κατεχομένη Ευρώπη, οι Οικολόγοι Πράσινη ανέλαβαν πολιτική πρωτοβουλία κατά του ναζισμού και της βίας με το κεντρικό μήνυμα: “η αποφασιστικότητα και η μη βίαιη δράση μπορούν να είναι πιο δυνατές από τους ναζί”.

Η πρωτοβουλία των Οικολόγων αποτελεί πρόσκληση σε ολόκληρο το φάσμα των μη φασιστικών πολιτικών κομμάτων, τις οργανώσεις των επιζώντων αντιστασιακών και τις σύγχρονες αντιφασιστικές πρωτοβουλίες, με την οποία (πρωτοβουλία) οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν συντονισμό για εκδηλώσεις μνήμης, που θα αναδείξουν ευρύτερα το νόημα και την επικαιρότητα της επετείου.

Η πρόσκληση είναι συγκεκριμένη καθώς καλεί σε συνάντηση την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου.

Εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος ανέφερε πως «θεωρούμε πολλαπλά επίκαιρη την ανάδειξη της επετείου, καθώς σήμερα επιχειρείται στη χώρα μας απροκάλυπτα η απενοχοποίηση και η αναβίωση του ναζισμού ως αποδέκτης πολιτικής δύναμης».

Εξάλλου, όπως σημείωσε, «το πολιτικό σύστημα αποδείχτηκε ανίκανο να αντιμετωπίσει αυτούς τους κινδύνους εν τη γενέσει τους, όταν η Χρυσή Αυγή είχε 0,2%, ενώ στη συνέχεια η Νέα Δημοκρατία ενίσχυσε αυτές τις δυνάμεις για να κόψει (σ.σ. εκλογική δύναμη) από τον ΛΑΟΣ».

Ο υπεύθυνος της πρωτοβουλίας Γιάννης Παρασκευόπουλος τόνισε πως «στην καταδίκη του ναζισμού και της βίας μπορούμε να συναντηθούμε με το ευρύτερο δυνατό φάσμα δυνάμεων, όσο σημαντικές κι αν είναι οι διαφωνίες μας σε άλλα σοβαρά θέματα».

Επιπλέον, σημείωσε πως «σε συνθήκες απείρως χειρότερες από τις σημερινές, η οργανωμένη βία αναγκάστηκε να υποχωρήσει μπροστά σε άοπλους αλλά αποφασισμένους πολίτες», για να συμπληρώσει πως «ίσως μπορούμε να εμπνεύσουμε έτσι στην κοινωνία μας κάτι από τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση που αναζητά σήμερα».

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, οι Οικολόγοι Πράσινοι έστειλαν, επίσης, επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής αλλά και τις κοινοβουλευτικές ομάδες όλων των κομμάτων (πλην της Χρυσής Αυγής) με την οποία προτείνουν ειδική συνεδρίαση της Βουλής για να τιμηθεί η επέτειος με έκδοση ψηφίσματος.