Πρωτεύουσα γκέτο αλλοδαπών και τοπική αρχή «φάντασμα»

Μια βόλτα στην παλιά Λευκωσία αρκεί. Μια ματιά γύρω σου σε αποκαρδιώνει. Δεν είναι ρατσισμός. Αντίθετα. Είναι η λογική. Αυτή που λείπει από το μυαλό των πρωτευουσιάνων αξιωματούχων διαχρονικά. Η αίσθηση του επείγοντος που ελλείπει. Η αισθητική που έχει χαθεί άπαξ και δια παντός. Η απουσία οράματος που στιγματίζει για πάντα.

Άλλο το να, άλλο τα’ άλλο

Τους τελευταίους μερικούς μήνες σημειώθηκαν δύο απόπειρες δολοφονίας ακριβώς εκεί. Στο ιστορικό κέντρο. Πέριξ του γνωστού από πριν την εισβολή «μακρύδρομου». Της σημερινής Λήδρας. Πέριξ της Ονασαγόρου. Πέριξ της πλατείας του ΟΧΙ. Πέριξ της Λαϊκής γειτονιάς. Των δρόμων που 9 στους 10 είναι αλλοδαποί και που συμπεριφέρονται ωσάν να τους ανήκουν. Της περιοχής – σήμα κατατεθέν της πρωτεύουσας – που όμως κατάντησε να απωθεί τον οποιονδήποτε. Από φόβο; Ίσως. Από αντίδραση; Σίγουρα.

Ουδείς είπε να ριχθούν στη θάλασσα οι χιλιάδες των αλλοδαπών που έχουν καταλάβει τις περιοχές. Ουδέν αναληθέστερο. Αλλά η κατάληψη και γκετοποίηση του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας μιας χώρας της Ε.Ε, είναι πρωτοφανής. Δεν το συναντάς πουθενά.

Υπάρχουν πρωτεύουσες χωρών μελών της Ε.Ε που έχουν εκατομμύρια αλλοδαπών. Ποτέ όμως δεν είχαν το ίδιο πρόβλημα. Όχι γιατί τους έκαναν την χάρη. Γιατί φρόντισαν να μην το επιτρέψουν. Κάτι που δεν κάνει κανένας στην Κύπρο.

Πρόγραμμα απογκετοποίησης…

Δύσκολο, αλλά όχι ανέφικτο. Πρέπει να υπάρξει πρόγραμμα κινήτρων για απογκετοποίηση της περιοχής. Δεν είναι κάτι που θα το ανακαλύψουμε εμείς. Υπάρχει διαδικασία. Χρειάζεται σχέδιο. Το έκαναν πολλοί. Αυτό που πάνω από όλα χρειάζεται είναι πολιτική βούληση.

Πως γίνεται ένα τέτοιο έργο εφικτό; Έχουμε και λέμε. Αντιγράφω από άρθρο στην Ελλάδα για τα πολύ πιο γκετοποιημένα Εξάρχεια.

«Χρειάζονται αναπλάσεις∙ σταθμός μετρό στην πλατεία (για Κύπρο θα μπορούσε να ήταν ενδοαστικά λεωφορεία), κατεδάφιση των ερειπωμένων κτιρίων, ανακαίνιση όσων εγκαταλειμμένων αξίζουν τον κόπο, δημιουργία πράσινων χώρων, επέκταση των σχολείων, δανειοδότηση και κίνητρα σε επιχειρηματίες για να ανακαινίσουν τις ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις τους, ανάπλαση του Πολυτεχνείου, του Οικονομικού πανεπιστημίου και του Αρχαιολογικού μουσείου, παράδοση στην κυκλοφορία όλων των πεζοδρόμων».

Κύριε Δήμαρχε, κύριο Δημοτικό Συμβούλιο εδώ σας θέλω…