Προτάσεις ΔΗΚΟ για πάταξη της φοροδιαφυγής

Σειρά προτάσεων για καταπολέμηση και πάταξη της φοροδιαφυγής παρουσίασε σήμερα το ΔΗΚΟ, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Άγγελο Βότση να τονίζει πως «η φοροδιαφυγή αποτελεί εθνικό και οικονομικό έγκλημα και πρέπει να τιμωρείται αυστηρά και παραδειγματικά».

Παράλληλα το ΔΗΚΟ προτείνει να υπάρξει κάποιου είδους φορολογική ελάφρυνση για όσους έχουν χάσει χρήματα ως αποτέλεσμα της κρίσης στο τραπεζικό σύστημα όπως τους καταθέτες και τους κατόχους αξιογράφων.

Για πάταξη της φοροδιαφυγής το ΔΗΚΟ προτείνει τη θέσπιση αυστηρότερης νομοθεσίας, την αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας, την εισαγωγή της διαδικασίας αυτοφορολόγησης, και την αυστηρή και παραδειγματική τιμωρία όσων φοροδιαφεύγουν και όσων διευκολύνουν τη φοροδιαφυγή.

Όπως δήλωσε ο κ. Βότσης, η νομοθεσία πρέπει να επιβάλλει σε κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει οποιανδήποτε οικονομική δραστηριότητα να δηλώνει και να τεκμηριώνει τα εισοδήματα του και να προσδιορίζει στη βάση της νομοθεσίας τις φορολογικές του υποχρεώσεις προς το κράτος.

Το κράτος να μην εξυπηρετεί (έκδοση ταυτότητας, άδειας κυκλοφορίας, κτηματολογικών εγγράφων, συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς κλπ) οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο δεν εφαρμόζει τις φορολογικές διαδικασίες που προβλέπονται από τη νομοθεσία, πρόσθεσε.

Πρέπει παράλληλα, σημείωσε, να υπάρξει μια ριζική αναδιάρθρωση των κρατικών υπηρεσιών που είναι εντεταλμένες με την εφαρμογή των φορολογικών νομοθεσιών, ώστε η όλη διαδικασία να καταστεί πιο αποτελεσματική.

Πιο αναλυτικά το ΔΗΚΟ εισηγείται οι εξουσίες του Διευθυντή του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων (ΤΕΠ) και του Διευθυντή του Τμήματος Τελωνείων ως Εφόρων για τις διάφορες νομοθεσίες να μεταφερθούν σε μια Εφοριακή Επιτροπή (ΕΕ), αποτελούμενη από τρία άτομα εγνωσμένου κύρους και γνώσεων πάνω στο θέμα που θα υπηρετούν κατ’ ανώτατο όριο δυο τριετείς θητείες.

Επίσης η Εφοριακή Επιτροπή να είναι η μόνη αρμόδια για να συμβιβάζει υποθέσεις, μετά από εισήγηση του Διευθυντών των αρμόδιων Τμημάτων και μέρος των υπαλλήλων του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων και του Τμήματος Τελωνείων (συμπεριλαμβανομένης της Υπηρεσίας ΦΠΑ) να μετακινηθεί κατ’ ευθείαν υπό τον έλεγχο της Εφοριακής Επιτροπής, εκτελώντας χρέη Γραμματείας της.

ΤΟ ΔΗΚΟ εισηγείται κανένας υπάλληλος του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων ή του Τμήματος Τελωνείων (συμπεριλαμβανομένης της Υπηρεσίας ΦΠΑ) του να μην παραμένει στην ίδια θέση για περίοδο πέραν των πέντε ετών. Αυτό θα ισχύει και για το Διευθυντή του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων, το Διευθυντή του Τμήματος Τελωνείων και τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας ΦΠΑ.

Επίσης οι μετακινήσεις να γίνονται τόσο μέσα στα ίδια τα Τμήματα, αλλά και μεταξύ των διαφόρων κυβερνητικών τμημάτων, σε θέσεις που χρειάζονται άτομα με τα ίδια προσόντα.

«Η όλη διαδικασία θα πρέπει να στηρίζεται στην αυτοφορολόγηση, με δειγματοληπτικούς ελέγχους και αυστηρές και αποτρεπτικές ποινές. Ειδικά στην περίπτωση του Φόρου Εισοδήματος, θα πρέπει να δοθεί μια περίοδος έξι μηνών σε όλους τους φορολογούμενους (εταιρείες και φυσικά πρόσωπα) για να δηλώσουν τα πραγματικά τους εισοδήματα για τα προηγούμενα χρόνια», είπε ο κ. Βότσης.

«Όσοι το πράξουν δεν θα επιβαρυνθούν με τόκους ή ποινές και θα τους δοθεί εύλογος χρόνος για πληρωμή των υποχρεώσεών τους», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, ο δειγματοληπτικός έλεγχος θα στηρίζεται σε κλήρωση που θα διενεργείται κάθε χρόνο στη παρουσία των μελών της Εφοριακής Επιτροπής. Στο δείγμα θα πρέπει να υπάρχει αυξημένη αντιπροσώπευση των επαγγελμάτων που δεν τηρούν ελεγμένους λογαριασμούς και λιγότερο των μισθωτών.

Ο κ. Βότσης είπε πως οι ποινές για όσους παρανομούν(συμπεριλαμβανομένων και των ελεγκτών που βοηθούν τους πελάτες τους να φοροδιαφεύγουν, αλλά και των επίορκων υπαλλήλων του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων και του Τμήματος Τελωνείων θα πρέπει να είναι αυστηρές και παραδειγματικές. Παραδείγματος χάριν, ανέφερε, οι χρηματικές ποινές θα μπορούσαν να αυξηθούν στο διπλάσιο του ποσού της φοροδιαφυγής.

Εξάλλου, πρόσθεσε, πέραν του δειγματοληπτικού ελέγχου από τα αρμόδια Τμήματα, θα πρέπει να διενεργείται επιπρόσθετος δειγματοληπτικός έλεγχος με πιο περιορισμένο δείγμα σε κατηγορίες «αυξημένου κινδύνου» από τη Γραμματεία της Εφοριακής Επιτροπής.

«Για να είναι το σύστημα πιο δίκαιο, θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους φορολογική ελάφρυνση για όσους έχουν χάσει χρήματα ως αποτέλεσμα της κρίσης στο τραπεζικό σύστημα (καταθέτες, κάτοχοι αξιογράφων). Για παράδειγμα θα μπορούσε να γίνει σταδιακή έκπτωση του σχετικού ποσού και αν τελικά υπάρξει κάποιου είδους αποζημίωση να φορολογηθεί το ποσό της αποζημίωσης», σημείωσε ο κ. Βότσης.

Όπως είπε καταλήγοντας οι εισηγήσεις αυτές θα κατατεθούν για νομοτεχνικό έλεγχο και ακολούθως ως Πρόταση Νόμου στη Βουλή προς ψήφιση.