Μετοχοποίηση και μερική αποκρατικοποίηση των ημικρατικών

Είναι αναγκαία η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των ημικρατικών οργανισμών, με την μετοχοποίηση και μερική αποκρατικοποίησή τους, συμφωνούν ΔΗΣΥ και ΕΔΕΚ.

Αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ με Επικεφαλής τον Πρόεδρο του Κινήματος Γιαννάκη Ομήρου συναντήθηκε το μεσημέρι με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και την ηγεσία του κόμματος, στα γραφεία του ΔΗΣΥ, επιδίδοντας την πρόταση της ΕΔΕΚ για ταχύτερη απεμπλοκή από την κρίση και το μνημόνιο.

Σε κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση, Αβέρωφ Νεοφύτου και Γιαννάκης Ομήρου ανέφεραν ότι έχουν την ίδια πολιτική φιλοσοφία και πολιτική γραμμή για τις αλλαγές στους ημικρατικούς οργανισμούς.

«Δεν μιλάμε για πλήρη ιδιωτικοποίηση» είπε ο κ. Νεοφύτου, κάνοντας παράλληλα λόγο για ευκαιρία να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αναβάλλονταν για χρόνια, λόγω πολιτικού κόστους.

«Η εποχή των μονοπωλίων παρήλθε ανεπιστρεπτί» είπε από την πλευρά του ο κ. Ομήρου. Συνέχισε, λέγοντας ότι «τοποθετούμαστε αρνητικά σε λογικές ιδιωτικοποιήσεων», και ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο αναμόρφωσης, μερικής αποκρατικοποίησης και μετοχοποίησης.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, «χρειάζεται το συντομότερο δυνατόν η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των ημικρατικών οργανισμών», οι οποίοι πρέπει «να μετατραπούν από οργανισμούς δημοσίου δικαίου σε οργανισμούς που να είναι ευέλικτοι και να προσαρμόζονται στις νέες οικονομικές συνθήκες».

Συνέχισε λέγοντας ότι «η μετοχοποίηση και μερική αποκρατικοποίηση των οργανισμών αυτών είναι πολιτική πράξη που έπρεπε να είχε γίνει, ανεξάρτητα αν είχαμε ή όχι μνημόνιο».

Έφερε ως παράδειγμα την ΑΤΗΚ, λέγοντας ότι η αξία της πλησίαζε 2 δις λίρες το 2000, όταν ήταν Υπουργός Συγκοινωνιών, ενώ πρόσθεσε ότι με την ιδιωτικοποίηση ΑΗΚ, ΑΤΗΚ και ΑΛΚ, η Τρόικα υπολογίζει σήμερα έσοδα 1,5 δις ευρώ περίπου.

Συμπλήρωσε ότι αν δεν παρθούν αμέσως μέτρα στην ΑΤΗΚ, για μετοχοποίηση και εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, σε λιγότερο από 3 χρόνια θα ζούμε το ίδιο που βιώνουμε σήμερα με τις Κυπριακές Αερογραμμές.

Εξέφρασε απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων, είπε όμως παράλληλα ότι αυτό δεν πρέπει να λειτουργήσει ως άλλοθι για κάποιους. «Ενώ ο απλός πολίτης δέχεται το βάρος της οικονομικής κρίσης, σε πολλούς τομείς τα βασίλεια παραμένουν και τα προκλητικά προνόμια περισσεύουν» είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Από την πλευρά του, ο κ. Ομήρου είπε ότι οι ημικρατικοί θα πρέπει να αναμορφωθούν για να επιβιώσουν στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον, με αλλαγές στον τρόπο δομής και λειτουργίας τους. Ως προς την μετοχοποίηση των ημικρατικών, ο κ. Ομήρου είπε ότι μετοχές μπορούν να διατεθούν σε εργαζόμενους και στα νοικοκυριά.

Είπε ακόμη ότι μπορούν να υπάρξουν ευρύτατες συγκλίσεις στο θέμα αυτό, και εξέφρασε την αντίθεση του Κινήματος στα προνόμια, σε δημόσιο, ημιδημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς, όπως είπε, επιβαρύνουν το σύνολο της κοινωνίας.