Δικαιώνει τον ΔΗΣΥ η ΕΚΤ στο θέμα της Λαϊκής

Ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου διατύπωσε σήμερα τη θέση ότι «η αποκάλυψη από την ΕΚΤ ότι από τον Ιούλιο θεωρούσε ότι η Λαϊκή Τράπεζα ήταν αφερέγγυα και δεν ήταν αποδεκτή για συναλλαγές νομισματικής πολιτικής με το ευρωσύστημα «δικαιώνει τη θέση του ΔΗΣΥ ότι η κυπριακή πλευρά θα πρέπει να ζητήσει κάποιες εξηγήσεις για το γεγονός ότι η ΕΚΤ επέτρεψε στην ΚΤ να συμπεριφερθεί σε μια αφερέγγυα τράπεζα σαν να ήταν φερέγγυα».

Ο κ. Προδρόμου περιέγραψε ως «θλιβερό αντιπερισπασμό το ότι το ΑΚΕΛ θέλει να πνίξουμε το ζήτημα συζητώντας για τη ρευστότητα που δόθηκε από το 2011».

Είπε επίσης ότι ευθύνες υπάρχουν και στην ΕΚΤ, αλλά και στην ΚΤΚ, προσθέτοντας πως το τι πρέπει να γίνει σχετικά με τις ευθύνες της ΚΤΚ επαφίεται στην Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία, στην οποία θα πρέπει να κατατεθούν τόσο η αλληλογραφία της ΚΤΚ με την ΕΚΤ, όσο και τυχόν εσωτερικά σημειώματα της ΚΤΚ για τον τρόπου που χειρίστηκε το θέμα.

Συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να συζητηθούν τώρα, χωρίς να γίνονται αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, τα ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση που έκαναν ΕΚΤ και ΚΤΚ και ότι η Επιτροπή Θεσμών θα μπορούσε να εξετάσει το θέμα της αλληλογραφίας της ΕΚΤ με την ΚΤΚ και των εσωτερικών σημειωμάτων.

Ανέφερε ακόμη ότι «η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την επιστολή του καλύπτει και αυτού του είδους τα ζητήματα και ότι το μεγάλο πρόβλημα της κυπριακής συμφωνίας με το Γιούρογκρουπ για την αναμόρφωση του τραπεζικού συστήματος εστιάζεται σε αυτήν την κακοτεχνία του συστήματος και στο ότι αναγκάστηκαν να βρουν τρόπους να καλυφθεί αυτή η υπέρβαση της ρευστότητας με τη λύση που δόθηκε για την αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου».