Προσπάθεια να πειστούν τα κόμματα με ν/σ από το πλαίσιο αφερεγγυότητας

Υπάρχει τρόπος ώστε μέσα από σκληρή δουλειά τις επόμενες μέρες, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου προσθέτοντας   ότι πέραν από τις διακηρύξεις, να πάρει σάρκα και οστά η προστασία της κοινωνικής συνοχής και των αδυνάτων από την εκποίηση των ενυπόθηκων ακινήτων και έτσι θα λυθεί το πρόβλημα, που δημιουργείται με τις έντονες αντιρρήσεις των αντιπολιτευόμενων κομμάτων στις πρόνοιες του νομοσχεδίου για την εκποίηση των ενυπόθηκων ακινήτων.

Τις επόμενες μέρες “θα εργαστούμε σκληρά ώστε και συνεπείς ενώπιον των δανειστών μας να είμαστε και να προστατευθεί ο ιστός της κυπριακής οικονομίας, με την προστασία της πρώτης κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης”.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά την κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών κατά την οποία συζητήθηκε το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις των ενυπόθηκων ακινήτων.

Οι Υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωσαν τους Βουλευτές των δύο Επιτροπών για τις σοβαρές και πέραν των δημοσιονομικών, επιπτώσεις που θα έχει η μη ψήφιση του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις, ωστόσο οι Βουλευτές των αντιπολιτευόμενων κομμάτων επιμένουν ότι το νομοσχέδιο ως έχει δεν περνά από τη Βουλή.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, στο πλαίσιο της ανοικτής συνεδρίας, απαντώντας στις ερωτήσεις Βουλευτών, επανέλαβε ότι στην Κύπρο είχαμε χαρακτηριστικό παράδειγμα φούσκας των ακινήτων, προσθέτοντας ότι ο υπερδανεισμός βρίσκεται στην καρδιά των προβλημάτων.

Είπε ότι ο ίδιος αγόρασε οικόπεδο στο οποίο έκτισε το σπίτι του το 2005, προσθέτοντας ότι λίγο καιρό αργότερα δέχθηκε προσφορά να το πωλήσει σε τιμή πάνω του 80% από την τιμή στην οποία το αγόρασε. Είπε ακόμα ότι πώλησε το διαμέρισμα στο οποίο διέμενε στην ελεύθερη αγορά και μετά από επιμονή στο 68% της εκτιμημένης αξίας.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι καμιά τιμή καταναγκαστικής εκποίησης δεν πρέπει να πέφτει κάτω από το 80% της εκτιμημένης αξίας, ενώ αναφερόμενος στην πτώση των τιμών των ακινήτων είπε ότι δεν μπορεί να παραγνωρίζουμε το μεγάλο απόθεμα ακινήτων και ότι η προσφορά υπερβαίνει κατά πολύ τη ζήτηση με αποτέλεσμα την πτώση στις τιμές.

Επεσήμανε επίσης ότι η ανησυχία για περαιτέρω πτώση των τιμών των ακινήτων είναι η περιγραφή του προβλήματος και ανέφερε πως όταν καταλήξεις στο εργαλείο της εκποίησης αυτό πρέπει να είναι αποτελεσματικό και να μην προβλέπει γενικευμένες εξαιρέσεις.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ακόμα ότι η Κυβέρνηση δεν θα είχε ένσταση να συζητήσει το νομοσχέδιο με το πλαίσιο για την αφερεγγυότητα, όμως η Τρόικα έχει διαφορετική άποψη και απαιτεί την ψήφιση του νόμου πριν την επόμενη εκταμίευση του δανείου προς την Κύπρο, καθώς θεωρεί ότι η εξαίρεση για την κύρια κατοικία μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2015 είναι υπέρ αρκετή. Διευκρινίστηκε ότι η εκποίηση θα στοχεύσει αυτούς που έχουν εξοχικά και τους επιχειρηματίες.

Συνεχίζοντας ο Υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι εισηγηθήκαμε στην Τρόικα να μειωθεί η φορολόγηση από τη μεταβίβαση προς την κατοχή για να διευκολυνθούν οι συναλλαγές.

Περαιτέρω, σε ό,τι αφορά ερώτημα για την ενδεχόμενη εμπλοκή του οφειλέτη σε μακρές δικαστικές διαδικασίες και ψηλά δικηγορικά κόστη, παρατήρησε ότι αποτελεί αντίφαση στη θέση ότι με το νομοσχέδιο θα γίνονται εκποιήσεις με διαδικασίες εξπρές. Πρόσθεσε ότι στο νομοσχέδιο υπάρχουν επαρκείς δικλείδες ασφαλείας για να μη γίνεται εκποίηση με διαδικασίες εξπρές.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει και να ρυθμίσει το θέμα της νομικής αρωγής σε όσους επιλέγουν να προσφύγουν στο Δικαστήριο για αναθεώρηση της απόφασης της τράπεζας για εκποίηση.

Συνεχίζοντας είπε ότι δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες ότι θα έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες κατοικίες προς εκποίηση.

Επεσήμανε επίσης προς τους Βουλευτές ότι υπάρχει ο υφιστάμενος νόμος για το διαμεσολαβητή που προβλέπει ότι για δάνειο μέχρι 350.000 ευρώ, που έχει εξασφάλιση την κύρια κατοικία, η διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη διαμεσολάβηση και χωρίς να τύχει εφαρμογής η οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ακόμα ότι τον ορισμό του μη εξυπηρετούμενου δανείου τον καθόρισε η Κεντρική Τράπεζα,τονίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτός σε δύο μήνες θα είναι ενιαίος σε όλη την Ευρώπη. Οι ορισμοί που εφάρμοσε η Κεντρική Τράπεζα είναι κοντά στον ορισμό που θα εφαρμόσει σε δύο μήνες η κοινή ευρωπαϊκή εποπτική αρχή στην τραπεζική ένωση, συνέχισε και ευχήθηκε όπως ο ευρωπαϊκός ορισμός να είναι πιο ελαστικός στον ορισμό του μη εξυπηρετούμενου δανείου που έδωσε η Κεντρική Τράπεζα.

Ανέφερε επίσης ότι ο υφιστάμενος νόμος προβλέπει ότι αν περάσουν 30 μέρες από την παράλειψη πληρωμής μιας δόσης δανείου, ολόκληρο το δάνειο δύναται να καταστεί απαιτητό και πρόσθεσε ότι με την τροποποίηση που προβλέπει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο ο χρόνος των 30 ημερών αυξάνεται στις 90 ημέρες.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι από τις εισπράξεις των δανείων και τις καταθέσεις εξαρτάται η παραχώρηση νέων δανείων και η αναδιάρθρωση δανείων.

Περαιτέρω ανέφερε ότι ο προωθούμενος νόμος για τις εκποιήσεις δεν μπορεί να ισχύσει μόνο για τα νέα δάνεια. όπως ότι δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο για την προώθηση της διαδικασίας εκποίησης, το μέγεθος του δανείου, αλλά πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η διάρκεια της καθυστέρησης στην καταβολή των δόσεων.

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι το πλαίσιο αφερεγγυότητας αφορά 5 με 6 μνημονιακές νομοθεσίες και εξήγησε ότι συμφωνήθηκε για πρώτη φορά το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα τον περασμένο μήνα. Ενημέρωσε, επίσης, τη Βουλή ότι για να προχωρήσουν κάποιες πρόνοιες του πλαισίου χρειάζονται ποσοτικές και ποιοτικές αναλύσεις και συμπλήρωσε ότι το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε είναι για τέλος του χρόνου.

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε επίσης ότι ο χρόνος των 90 ημερών για τις εκποιήσεις ξεκινά να τρέχει από το μηδέν και αμέσως μετά τη δημοσίευση του νόμου ακόμα και για εκείνα τα δάνεια για τα οποία δεν πληρώθηκε δόση για χρόνια.

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι έχουμε καταθέσει ένα νόμο του κτηματολογίου, που λέει ότι αντί να γίνονται οι πλειστηριασμοί από το Κτηματολόγιο να γίνονται από τους πιστωτές.

Πρόσθεσε ότι οι εγγυητές, η στήριξη για την εξόφληση του δανείου μετά την εκποίηση, είναι δουλειά του Συμβούλου αφερεγγυότητας, που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και θα παρέχει πραγματικό δίχτυ προστασίας στο πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε επίσης ότι η νέα νομοθεσία δίνει πολύ περισσότερες ευκαιρίες στο δανειολήπτη για αναδιάρθρωση και αποπληρωμή του δανείου του.

Πρόσθεσε ότι ο νόμος για εκποίηση κατοικίας θα ισχύσει πριν την 1 Ιανουαρίου 2015. “Ακόμα και αν η Κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη με τα νομοσχέδια για την αφερεγγυότητα, ως Βουλή κρατάτε τον μπαλτά και το κρέας και να μεταθέσετε την έναρξη ισχύος για άλλους 6 μήνες”, είπε στους Βουλευτές.

Η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζιη απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών ανέφερε ότι 6 μήνες αφού αρχίσει να εξυπηρετείται μετά την αναδιάρθρωση το δάνειο θα παρακολουθείται.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης τοποθετούμενος εκ του προχείρου στα ερωτήματα των Βουλευτών είπε ότι μπορεί να εξετασθεί κατηγοριοποίηση προτεραιότητας στην εκποίηση με βάση το οφειλόμενο ποσό.

Πρόσθεσε ότι το αίτημα να χαρίζεται μέρος από το υπόλοιπο οφειλόμενο ποσό μετά από εκποίηση πρέπει να εξετασθεί στο πλαίσιο για την αφερεγγυότητα.

Σε ό,τι αφορά το ερώτημα εάν οι κάτοχοι αξιογράφων και οι κουρεμένοι καταθέτες μπορούν να τύχουν διαφορετικής μεταχείρισης έναντι ενδεχόμενης εκποίησης είπε ότι εκκρεμούν ενώπιον δικαστηρίων αγωγές και δεν μπορεί εκ των προτέρων να ειπωθεί ότι εξαπατήθηκαν και τυγχάνουν διαφορετικής μεταχείρισης.

Εξήγησε επίσης πως όταν ένα ακίνητο μεταβιβαστεί στον αγοραστή που πέτυχε στον πλειστηριασμό, ο νέος ιδιοκτήτης θα μπορεί να ενεργήσει εναντίον οποιουδήποτε που επεμβαίνει παράνομα στην περιουσία του.

Ο κ. Κληρίδης επανέλαβε ότι μετά από επίπονες και επίμονες προσπάθειες της νομικής υπηρεσίας και του ιδίου προσωπικά προς την Τρόικα, περιλήφθηκαν στο νόμο ασφαλιστικές δικλείδες που επενεργούν υπέρ του δανειολήπτη.

Ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι ο οφειλέτης μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο με βάση το άρθρο για παράνομο ανατοκισμό και πρόσθεσε ότι υπάρχει συμβατική υποχρέωση του εγγυητή για την αποπληρωμή του δανείου για το οποίο εγγυήθηκε.

Δηλώσεις Αβ. Νεοφύτου

Ο κ. Νεοφύτου χαιρέτισε το εποικοδομητικό κλίμα που επικράτησε στην κοινή συνεδρία των Επιτροπών Εσωτερικών και Οικονομικών και εξέφρασε την άποψη ότι οι έντονες τοποθετήσεις των Βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης πηγάζουν από την ανησυχία όλων να μην εισέλθουν σε δυσχερέστερη θέση, αυτοί που βρίσκονται στην πιο δύσκολη θέση.

Διευκρίνισε ότι αναφέρεται στη ραχοκοκαλιά της κυπριακής κοινωνίας και ανέφερε ότι όλα τα κόμματα θέλουν να δώσουν στις τράπεζες το εργαλείο για τους απαράδεκτα κακούς και μεγάλους δανειολήπτες και ανέφερε ότι την ίδια ώρα έγνοια όλων και της Κυβέρνησης, που έδωσε τη μάχη, είναι αυτό το εργαλείο να μην στραφεί εναντίον αυτών που χρειάζονται την προστασία της πολιτείας.

Αφού ανέφερε ότι για αυτό το λόγο το θέμα της πρώτης κατοικίας έχει εξαιρεθεί από την εκποίηση μέχρι να ψηφιστεί το πλαίσιο για την αφερεγγυότητα, εξήγησε ότι υπάρχει τεχνικό πρόβλημα ώστε να ετοιμαστεί τις επόμενες μέρες το σύνολο των νομοσχεδίων για το πλαίσιο της αφερεγγυότητας.

Συνεχίζοντας είπε ότι υπάρχουν τρόποι και δήλωσε αισιόδοξος ότι ακόμα μια φορά θα πρυτανεύσει ο πατριωτισμός όλων και θα τεθεί υπεράνω ο στόχος να μην τεθεί εκ νέου το κράτος σε συνθήκες αποσταθεροποίησης και την ίδια ώρα να μην οδηγηθούν σε κοινωνικές περιπέτειες άνθρωποι που χρειάζονται το δίχτυ προστασίας της πολιτείας.

Περαιτέρω, ανέφερε πως είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα και χρειάζεται τις επόμενες μέρες σκληρή δουλειά από όλους για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι.

Ερωτηθείς εάν θα γίνουν προσπάθειες να έρθουν στη Βουλή τα νομοσχέδια για το πλαίσιο αφερεγγυότητας, είπε πως δεν θα ήταν σοβαρός και υπεύθυνος αν εισερχόταν σε τεχνικά ζητήματα.

Είπε ακόμα δεν θα μετέτρεπε τον αδιαπραγμάτευτο στόχο που έχει τεθεί να διατηρηθεί η πορεία σταθερότητας να μετατραπεί σε εκβιασμό προς την οποιαδήποτε πολιτική δύναμη, αλλά θεωρεί ότι οι έγνοιες τους για τους αδύναμους τις επόμενες μέρες θα κατανοήσουν ότι μπορούμε να τους διασφαλίσουμε.

Διευκρίνισε ότι σε αυτή την προσπάθεια κανένα κόμμα δεν εξαιρείται και ανέφερε ότι Κυβέρνηση, Κεντρική Τράπεζα, ανεξάρτητοι θεσμοί και Βουλή δεν διαφωνούν επί των γενικών αρχών, ότι πρέπει να πληρώσουν τα δάνεια, ότι αυτή η προσπάθεια δεν πρέπει να στραφεί κατά των αδύναμων και ανέφερε ουδεμία πολιτική δύναμη θέλει να οδηγηθεί η χώρα σε νέες περιπέτειες.

Δηλώσεις Γ. Λαμάρη

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Γιάννος Λαμάρης ανέφερε ότι είναι φανερό ότι το ΑΚΕΛ συνεχίζει να διατηρεί τις απόψεις του. Πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να είχε προηγηθεί το πλαίσιο για την αφερεγγυότητα και υπενθύμισε την πρόταση νόμου ΑΚΕΛ- ΕΔΕΚ για την προστασία της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης και την πρόταση νόμου για την αυθαιρεσία των τραπεζών.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι ζητείται από τη Βουλή να ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο που δίνει απόλυτη εξουσία στις τράπεζες να προχωρούν σε εκποιήσεις την ώρα που η Κεντρική Τράπεζα παραδέχεται ότι οι τράπεζες δεν εφαρμόζουν τον κώδικα που η ίδια εξέδωσε.

Είπε ακόμα πως από τα 4 δις που είναι μη εξυπηρετούμενα δάνεια με εξασφαλίσεις κατοικία δεν γνωρίζουμε εάν αφορούν κύρια κατοικία και πρόσθεσε ότι δεν αποδεχόμαστε τον εκβιασμό ότι εάν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο ότι θα είναι χειρότερο από τσουνάμι για την οικονομία και το δίλημμα που τέθηκε ότι οι τράπεζες δεν θα περάσουν τα στρες τεστ.

Ο κ. Λαμάρης ανέφερε επίσης ότι δεν πρέπει να περνά από το μυαλό κανενός να χρησιμοποιήσει αυτή τη φρασεολογία απέναντι στο νομοθετικό σώμα και πρόσθεσε ότι έχουν πάρει τα μηνύματα οι κυβερνώντες και πρόσθεσε ότι για τις δύο Επιτροπές το θέμα είναι ανοικτό και εναπόκειται στην εκτελεστική εξουσία να χαράξει το σχέδιο Β΄και το σχέδιο Γ.

Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι σίγουρα δεν θα είναι μέλι – γάλα για την κυπριακή οικονομία αν δεν περάσει το νομοσχέδιο, αλλά σημείωσε βρισκόμαστε σε εξελισσόμενη κρίση παγκοσμίως και δεν θα λύσει το πρόβλημα της ευρωζώνης ένα νομοσχέδιο.

Ο κ. Λαμάρης είπε επίσης ότι το ΑΚΕΛ αναμένει από την Κυβέρνηση να πακετοποιήσει όλα τα νομοθετήματα, όσα έχουν σχέση με αυτό το ζήτημα των εκποιήσεων που θα θέτει φραγμό στις αυθαιρεσίες των τραπεζών και το πλαίσιο για την αφερεγγυότητα.

Δηλώσεις Ν. Νικολαϊδη

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης επανέλαβε ότι είναι ξεκάθαρο ότι το νομοσχέδιο ως έχει δεν πρόκειται να ψηφιστεί από τη Βουλή και εναπόκειται στην Κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με την Τρόικα και εξήγησε πως είτε θα καταλήξουμε σε ένα νομοσχέδιο που θα είναι καταστροφικό για τον Κύπριο πολίτη και θα πάρουμε τη δόση, είτε δεν θα καταλήξουμε και δεν θα πάρουμε την επόμενη δόση με συνέπειες που απευχόμεθα.

Ο κ. Νικολαϊδης εξέφρασε την άποψη ότι η χρονική διαφορά των τριών μηνών μεταξύ του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις και του πολυνόμου για την αφερεγγυότητα μπορεί να ισοζυγιστεί και άρα δεν είμαστε μακριά από μια λύση.

Κατά τον κ. Νικολαϊδη, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που αφορούν την πρώτη κατοικία υπό κάποιους περιορισμούς δεν αφορά περιουσίες που ξεπερνούν το δισεκατομμύρια για να αποτελεί αποτρεπτικό ποσό και είναι θέμα πολιτικής απόφασης.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ είπε ότι “μια νούσιμη πολιτεία” μπορεί να φθάσει σε συγκλίσεις κατά τρόπο που και η δόση να εκταμιευτεί και ο κοινωνικός ιστός να προστατευθεί.

Δηλώσεις Γ. Περδίκη

Ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή αποτελεί δαμόκλειο σπάθη για χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και νοικοκυριά και θα ανατινάξει την κυπριακή οικονομία.

Πρόσθεσε ότι για να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο θα πρέπει να εφαρμοστεί οπωσδήποτε ένα αποτελεσματικό πλαίσιο αφερεγγυότητας με τη μορφή νομοσχεδίου και ταυτόχρονα να μετατραπεί ο κώδικας της Κεντρικής Τράπεζας, με κάποιες τροποποιήσεις σε νόμο.

Δηλώσεις Μ. Καράντωνα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΥΡΩΚΟ Μάριος Καράντωνας είπε ότι πρέπει να θεσπιστεί ένας καλός νόμος για τις εκποιήσεις με βάση τις υποδείξεις της Τρόικας. Πρόσθεσε ότι η Κεντρική Τράπεζα επέλεξε να οχυρωθεί πίσω από πρόχειρα εκβιαστικά διλήμματα για να πείσει ότι επιβάλλεται η ψήφιση του νομοσχεδίου ως έχει αντί να δώσει απαντήσεις με στοιχεία.