Παπαδόπουλος: Η Βουλή μόνο ένα «όχι» χρειάζεται να πει

Δηλώσεις του προέδρου του ΔΗΚΟ και προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλα Παπαδόπουλου, μετά την έκτακτη κοινή συνεδρία Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών, αναφορικά με τον περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων

Νικόλας Παπαδόπουλος:

«Συνεχίστηκε σήμερα η συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών του νομοσχεδίου, που αφορά την αλλαγή της διαδικασίας εκποιήσεων υποθηκών.

Σ’ αυτήν τη συνεδρία κατατέθηκαν οι προβληματισμοί και ανησυχίες όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων σε σχέση με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, αλλά τουλάχιστον σε ότι αφορά τη δική μας περίπτωση, το ΔΗΚΟ έχει τονίσει ότι:

δεν μπορεί να συζητείται αυτό το νομοσχέδιο, αγνοώντας τις ιδιαίτερα ιδιάζουσες συνθήκες μέσα στις οποίες σήμερα λειτουργεί η κυπριακή οικονομία.

Είναι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, που εμείς επιμένουμε ότι ανεξαρτήτως των διατάξεων που θα προνοούν τις διαδικασίες εκποίησης οποιασδήποτε εξασφάλισης, θα πρέπει να υπάρχει ένα δίχτυ προστασίας, ένα πλαίσιο αφερεγγυότητας, το οποίο θα προστατεύει τόσο την πρώτη κατοικία, όσο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αυτήν τη στιγμή αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Επαναλαμβάνουμε. Δεν θα κερδίσουμε τίποτα εάν προστατεύσουμε την κατοικία μίας οικογένειας, εάν η ίδια η οικογένεια χάσει την οικογενειακή της επιχείρηση, χάσει τα έσοδα της. Θα είναι απλά θέμα χρόνου να χάσει και το σπίτι της.

Επομένως, χρειάζεται ένα συνολικό πλαίσιο προστασίας, αυτών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ως επίσης, κι’ ένα δίχτυ προστασίας που θα προστατεύει την κύρια κατοικία.

Έχουμε μεταφέρει τις δικές μας ανησυχίες, τους προβληματισμούς, αλλά και τις εισηγήσεις μας στην εκτελεστική εξουσία και εναπόκειται πλέον στους υπουργούς της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη να αποφασίσουν εάν θα τις εισακούσουν, έτσι ώστε να διαμορφωθεί αυτό το Ενιαίο Πλαίσιο Διαχείρισης της τραπεζικής κρίσης, που βιώνει σήμερα ο τόπος.

Θεωρούμε ότι το πλαίσιο αφερεγγυότητας μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά, τόσο σε ότι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όσο και σε ότι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Περαιτέρω, οι διαδικασίες, που έχει ήδη συμφωνήσει η Τρόικα μαζί με την κυβέρνηση, προνοούν ότι θα πρέπει να προστατεύεται η πρώτη κατοικία, ενόσω θα βρίσκονται σε μία διαδικασία οι προσπάθειες εξώδικης διευθέτησης και διαμεσολάβησης με τον Επίτροπο Επίλυσης Χρηματοοικονομικών Διαφορών.

Δεν επιτρέπεται η εκποίηση πρώτης κατοικίας μέχρι €350,000 σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης προσφύγει στον Επίτροπο.
Αυτές οι πρόνοιες μπορούν να υιοθετηθούν στη νομοθεσία, που αφορά τις εκποιήσεις ή τουλάχιστον να ενισχυθούν, έτσι ώστε να μην διενεργείται οποιαδήποτε εκποίηση κατοικίας μέχρι αυτού του ποσού ενόσω ισχύει η διαδικασία της διαμεσολάβησης.

Οι Σύμβουλοι Αφερεγγυότητας, θα μπορούν να γνωματεύουν και να καθορίζουν σχέδια αναδιάρθρωσης, τα οποία θα είναι δεσμευτικά. Και αυτό το έχει συμφωνήσει η Τρόικα.

Επομένως, διερωτόμαστε για ποιον λόγο δεν μπορούν αυτές οι πρόνοιες να λειτουργήσουν προστατευτικά και στις περιπτώσεις των εκποιήσεων.

Αναμένουμε, όπως είπα προηγουμένως, να ακούσουμε τις απόψεις της εκτελεστικής εξουσίας και εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με κάθε καλή διάθεση και καλόπιστα με την εκτελεστική εξουσία, έτσι ώστε να βρούμε τη χρυσή τομή. Να ικανοποιήσουμε από τη μία τους δανειστές μας, αλλά από την άλλη να προστατεύσουμε τον κόσμο.»

Ερώτημα: Τι έχετε εισπράξει από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας σ’ αυτήν σας την απαίτηση και το πλαίσιο αφερεγγυότητας κυρίως; Ποιες είναι οι προθέσεις πιστεύετε;

Νικόλας Παπαδόπουλος:
«Δεν θα μιλήσω για την κυβέρνηση. Σήμερα άκουσαν τις δικές μας ανησυχίες, τις οποίες έχουμε μεταφέρει και ελπίζουμε ότι αυτές οι ανησυχίες, προβληματισμοί, αλλά και εισηγήσεις θα ληφθούν πάρα πολύ σοβαρά υπόψη.»

Ερώτημα: Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για τρομερές συνέπειες, εάν δεν λάβουμε την επόμενη δόση. Αντιλαμβάνομαι ζητήσατε κάποιες εξηγήσεις κατά την κλειστή συνεδρία…

Νικόλας Παπαδόπουλος:
«Οι συνέπειες, εάν οδηγήσουμε την οικονομία μας σε μία ύφεση και να χάσει ο κόσμος τα σπίτια του, χάσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις την ιδιοκτησία των υποστατικών που παράγουν τον πλούτο της κυπριακής οικονομίας, θα είναι πολύ χειρότερες από οποιεσδήποτε άλλες συνέπειες, που έχουν να κάνουν με τη συμμόρφωση του μνημονίου.

Είναι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, που θέλουμε να προστατευτούν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η πρώτη κατοικία από τις εκποιήσεις. Θέλουμε να βρούμε τους τρόπους να αποτρέψουμε τις μαζικές εκποιήσεις.

Επαναλαμβάνω, εμείς έχουμε δώσει τις δικές μας εισηγήσεις προς την εκτελεστική εξουσία και αναμένουμε ακριβώς κατά πόσον αυτές οι εισηγήσεις θα εισακουστούν».

Νικόλας Παπαδόπουλος:
«Επαναλαμβάνω, έχουμε διατυπώσει τις δικές μας ανησυχίες, προβληματισμούς και εισηγήσεις και αναμένουμε από την εκτελεστική εξουσία να αποφασίσει πως θέλει να προχωρήσει.»

Ερώτημα: Στη συνεδρία εντοπίσατε μία αδυναμία -και υπήρξε και η παραδοχή από τη διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας- όσον αφορά στον ορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων και συγκεκριμένα το σημείο που αφορά στο κατώτατο όριο. Έχετε συζητήσει στην «κλειστή» συνεδρία ή έχουμε παραδείγματα άλλων χωρών πόσο είναι το κατώτατο όριο;

Νικόλας Παπαδόπουλος:
«Επιμένουμε ότι οι οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια –σήμερα- λειτουργούν ως αντικίνητρο και ενάντια στις αναδιαρθρώσεις, που είναι ο σκοπός που όλοι θέλουμε να επιτευχθεί, δηλαδή, να προχωρήσουν με πιο γοργούς ρυθμούς οι αναδιαρθρώσεις των δανείων.

Σήμερα, τουλάχιστον, είχαμε κάποιες παραδοχές ότι υπάρχουν κενά σ’ αυτές τις οδηγίες. Εμείς εμμένουμε στη θέση ότι οι οδηγίες πρέπει να βελτιωθούν, να αλλάξουν για να βοηθηθούν οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης.

Σε ότι αφορά τα όρια, που μου είπατε, κυμαίνεται από χώρα σε χώρα, αλλά είμαστε νομίζω η μόνη χώρα στην ΕΕ, που δεν έχει απολύτως κανένα κατώτατο όριο.

Κάποιος, που χρωστά ένα εκατομμύριο, μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι οφειλόμενο το €1 εκ., εάν απλώς παραλείψει να καταβάλει ένα τέλος €10 στην τράπεζα, στην οποία διατηρεί αυτό το δάνειο.

Ε, αυτός είναι ένας παραλογισμός.

Πρέπει να υπάρχει ένα λογικό μίνιμουμ όριο, το οποίο εάν ξεπεραστεί, τότε το δάνειο θα θεωρείται μη εξυπηρετούμενο.»

Ερώτημα: Εάν η κυβέρνηση διαπραγματευθεί με την Τρόικα αλλά η στάση της είναι αρνητική, να θεωρήσουμε ότι το ΔΗΚΟ -εάν δεν αλλάξει κάτι- θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο;

Νικόλας Παπαδόπουλος:
«Δεν απαντούμε σε υποθετικές ερωτήσεις. Επαναλαμβάνω, εμείς έχουμε καταθέσει όχι μόνο προβληματισμούς, αλλά και εισηγήσεις και αναμένουμε να δούμε εάν αυτές οι εισηγήσεις θα ληφθούν σοβαρά υπόψη.»

Ερώτημα: Μετά τα οχτώ «όχι» της Τρόικας, είσαστε αισιόδοξος ότι μπορεί να αλλάξει κάτι;

Νικόλας Παπαδόπουλος:
«Η Βουλή μόνο ένα «όχι» χρειάζεται να πει. Να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο».