Η ΟΠΟΚ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον Ακάμα!


Διαπιστώνει έλλειψη πολιτικής βούλησης για ουσιαστική αναθεώρηση του “Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα”

Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ), απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με τις εξελίξεις στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα (ΕΔΠΑ) με το οποίο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη πολιτικής βούλησης για ουσιαστική αναθεώρηση του “Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα”.

Η επιστολή απεστάλη σε συνέχεια της συνάντησης που έγινε στις 11 Μαρτίου 2024, στην οποία ο ΠτΔ εκπροσωπήθηκε από την Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και την Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, συνάντηση στην οποία δόθηκε η ευκαιρία στην ΟΠΟΚ να καταθέσει τις απόψεις της σχετικά με τις εξελίξεις στο ΕΔΠΑ.

Η ΟΠΟΚ δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένη από τις προθέσεις της Κυβέρνησης, όπως εκφράστηκαν κατά τη σύσκεψη, για διόρθωση και μη επανάληψη των λαθών που έγιναν στο ΕΔΠΑ. Επαναλαμβάνει ότι, για να επιτύχει μια τέτοια προσπάθεια, θα πρέπει πρώτα να τεθούν οι σωστές βάσεις ώστε να μην καταλήξουμε πάλι σε αποτελέσματα δυσμενή για το περιβάλλον και τις κοινότητες της περιοχής καθώς και τους επισκέπτες και λάτρεις της Φύσης.

Οι τρέχουσες εξελίξεις αναφορικά με το ΕΔΠΑ και συγκεκριμένα με την αναθεώρηση των ημιτελών έργων της Σύμβασης Φάσης Α΄ του οδικού δικτύου, δείχνουν ότι αρκετά από τα λάθη που έγιναν παραμένουν, όπως τα αχρείαστα αλλά και μη συνάδοντα με τον χώρο γεφύρια τα οποία αντιγράφουν αστικά πρότυπα!

Και τούτο με το δικαιολογητικό ότι οι κατεδαφίσεις των γεφυριών έχουν κόστος και εκπομπές ρύπων. Το λάθος εδώ έγκειται στο ότι δεν συνυπολογίζεται το κόστος και η εκπομπή ρύπων από τις επιχωματώσεις που θα χρειαστούν για να γίνουν για ανύψωση των δρόμων ένθεν και ένθεν των γεφυριών και τη δημιουργία πρανών και των κτιστών πτερύγων τους.

Ούτε συμπεριλαμβάνεται το ετήσιο κόστος για την απαιτούμενη συχνή απόφραξη τους από φερτά υλικά. Το κυριότερο είναι ότι στη συνολική αξιολόγηση δεν περιλαμβάνεται ούτε το κόστος για το περιβάλλον και την αισθητική του τοπίου αν αυτές οι κατασκευές παραμείνουν στον χρόνο σε ένα τέτοιο χώρο όπως το ΕΔΠΑ για το οποίο υποτίθεται θα γίνονταν τέτοια έργα που θα αποτελούσαν πρότυπα για άλλες παρόμοιες περιοχές.

στην επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θέτει το ερώτημα: «Μπορούν να γίνονται εκπτώσεις και χαλαρώσεις στα οικολογικά πρότυπα;», και προσθέτει:


– Δεν νοείται σε μια τέτοια μοναδική Προστατευόμενη Περιοχή της Φύσης να παραγνωρίζεται ο πεζός και ο ποδηλάτης και να δίνεται προτεραιότητα στο καταστροφικό για το περιβάλλον ιδιωτικό όχημα παραβιάζοντας κατάφωρα τη διεθνώς αναγνωρισμένη αρχή της βιώσιμης κινητικότητας. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο θέμα μη απαγόρευσης του κυνηγίου. Πρόκειται για θέματα που, παρά την ύψιστη σημασία τους, κατά παράξενο τρόπο δεν φαίνεται να απασχολούν κρατικά τμήματα αλλά μόνο τις περιβαλλοντικές οργανώσεις (ιδιαίτερα την ΟΠΟΚ) οι οποίες ως εκ της φύσης τους είναι οι μόνες που αντιπροσωπεύουν τον απλό πολίτη.
-Ατυχώς δεν διαπιστώνουμε να καταλογίζονται μέχρι τώρα οι όποιες ευθύνες, εκεί που αναλογούν, για την αλόγιστη σπατάλη σημαντικών πόρων του δημοσίου για πολλά αχρείαστα και ασύμβατα έργα που έγιναν τα οποία καταστρέφουν όχι μόνο το Περιβάλλον αλλά και την αισθητική του Ακάμα ούτε να προωθείται η αναθεώρηση και επαναξιολόγηση του προβληματικού «Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του ΕΔΠΑ» (όπως είχε αποφασιστεί από την Υπουργική Επιτροπή) που τελικά περιορίζεται μόνο σε μερική μόνο αναθεώρηση του οδικού δικτύου.

Ακολούθως παρατίθενται οι θέσεις της ΟΠΟΚ που είχαν υποβληθεί στην συνάντηση της 11 Μαρτίου 2024.

Η ΟΠΟΚ όσον αφορά την Ά Φάση του οδικού δικτύου είναι σύμφωνη με τη σαφή θέση του Εμπειρογνώμονα που κλήθηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος σε σχέση με τη Μελέτη Αξιολόγησης του μέχρι τώρα έργου, ότι τα τοιχεία όπως και γεφύρια που έχουν κατασκευαστεί κρίνονται, εν πολλοίς αχρείαστα, αλλά και καταστροφικά για το χαρακτήρα του περιβάλλοντος και ως εκ τούτου αισθητικά μη αποδεκτά και χρήζουν κατεδάφισης.

Θέση της ΟΠΟΚ είναι η πλήρης επαναξιολόγηση και αναθεώρηση του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα και ασφαλώς της φιλοσοφίας και της σκοπούμενης χρήσης του οδικού δικτύου και των άλλων υποδομών, οι οποίες θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές της βιώσιμης κινητικότητας και προστασίας της βιοποικιλότητας!

-Αναθεώρηση του “Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα (ΕΔΠΑ)”.

Αναμένουμε ότι η υπό εξέλιξη επαναξιολόγηση/αναθεώρηση του Σχεδίου του ΕΔΠΑ θα θέσει το θέμα στις σωστές του βάσεις όπως αυτές εκφράζονται στις διαχρονικές θέσεις της ΟΠΟΚ.
Οι διαχρονικές μας θέσεις για το φλέγον θέμα του ΕΔΠΑ, έχουν πάντα στόχο την ανάδειξη και προστασία του Ακάμα και την ευημερία των κοινοτήτων της περιοχής, στόχοι που σχετίζονται άμεσα και αλληλεξαρτώνται. Αν είχαν εξ αρχής προσεχθεί δεν θα φτάναμε στα σημερινά θλιβερά αποτελέσματα τα οποία καθιστούν σήμερα αναγκαία την επαναξιολόγηση και αναθεώρηση του “Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα” ως εξής:

  1. Εφαρμογή της αρχής της Βιώσιμης Κινητικότητας (όπως τηρείται διεθνώς), που βασίζεται στο τρίπτυχο, πεζοπορία, ποδηλασία και δημόσια μεταφορά (ηλεκτρικά λεωφορειάκια του Πάρκου. Και τούτο προς περιορισμό του ιδιωτικού αυτοκινήτου εκτός Εθνικού Πάρκου και σε χώρους στάθμευσης στην περιφέρεια των κοινοτήτων. Ο πεζός και ο ποδηλάτης δεν μπορούν να συνυπάρξουν στον ίδιο οδικό δίκτυο με χιλιάδες ιδιωτικά οχήματα, και μάλιστα μέσα σε περιοχές προστασίας της φύσης, χωρίς σοβαρές δυσλειτουργίες και βλαβερές συνέπειες στους οικοτόπους, τη χλωρίδα και πανίδα του Πάρκου, αλλά και στο δικαίωμα άλλων επισκεπτών στην ήρεμη απόλαυση της φύσης! (ηχορύπανση, πολλαπλή ατμοσφαιρική ρύπανση και εκπομπές 10άδων χιλιάδων τόνων CO2 ημερησίως, οπτική ρύπανση, αντανακλάσεις κ.τ.λ.)
  2. Μείωση των Πυλών εισόδου στις τρεις (3) όπως και των πλείστων κόμβων και αφαίρεση των ορισμένων συνοδευτικών κατασκευών οι οποίες δεν είναι αναγκαίες για τη διαχείριση του Δασικού Πάρκου (ΕΔΠΑ) όπως αναψυκτηρίων και καταστημάτων. Αυτό απαιτείται για μείωση των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων αλλά και για αποφυγή του ανταγωνισμού με τις αντίστοιχες διευκολύνσεις στις κοινότητες Ακάμα.
  3. Απαγόρευση του Κυνηγίου εντός των Προστατευόμενων Περιοχών του Δασικού Πάρκου όπως και των περιοχών του Δικτύου Natura 2000.
  4. Αειφόρος Ανάπτυξης των Κοινοτήτων του Ακάμα για την προώθηση κοινωφελών έργων στα χωριά της Χερσόνησου.
  5. Ενσωμάτωση στο ΕΔΠΑ του 25% των Περιοχών του Δικτύου Natura 2000 και άλλων οικολογικά ευαίσθητων περιοχών που παρέμειναν εκτός.
  6. Μετά την πιο πάνω ενσωμάτωση και κήρυξη του ΕΔΠΑ σε ένα κανονικό Εθνικό Πάρκο στη βάση διεθνών προτύπων της IUCN. Προς τούτο θα πρέπει από τώρα να αποφευχθεί επιμελώς η κατασκευή έργων ή/και άλλες ενέργειες που θα ακύρωναν με οποιονδήποτε τρόπο αυτή την προοπτική αυτή η οποία θα προσδώσει διεθνή ακτινοβολία στην Κύπρο και στις προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.