Το κόστος του ΡΙΚ πρέπει να είναι συμβατό με την Κυπριακή οικονομία

Το κόστος λειτουργίας του ΡΙΚ θα πρέπει να είναι συμβατό με τις σημερινές δυνατότητες της κυπριακής οικονομίας, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών  Σωκράτης Χάσικος σε χαιρετισμό του σε ημερίδα για τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την έναρξη λειτουργίας της  Ραδιοφωνίας στην Κύπρο.

Το χαιρετισμό του Υπουργού Εσωτερικών ανέγνωσε ο Αν. Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Κωνσταντίνος Νικολαΐδης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

«Στόχος της Κυβέρνησης δεν είναι η αποδυνάμωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης αλλά αντίθετα η προώθηση των αναγκαίων διορθωτικών αλλαγών που θα διασφαλίσουν ότι, πρώτον, θα συνεχίσει να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες της στις δύσκολες εποχές που περνά ο τόπος μας, για την ενημέρωση, επιμόρφωση και ψυχαγωγία του Κύπριου πολίτη και δεύτερο, ότι το κόστος λειτουργίας της θα είναι συμβατό με τις σημερινές δυνατότητες της κυπριακής οικονομίας», ανέφερε.

Ο κ. Χάσικος είπε ότι στις σημερινές συνθήκες βαθειάς  οικονομικής κρίσης η Κυβέρνηση, στα πλαίσια της πολιτικής του εξορθολογισμού της οικονομίας, έχει εγκαινιάσει ένα δομημένο διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους με στόχο τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου και της αποστολής του ΡΙΚ.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι για ενίσχυση της προσπάθειας έχει εξαγγείλει και την πραγματοποίηση μελέτης από εμπειρογνώμονες για το θέμα αυτό, που αναμένεται να είναι έτοιμη τον Ιούνιο του 2014.

Παράλληλα εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι τόσα χρόνια μετά, το ραδιόφωνο «συνεχίζει ακμαιότατο την πορεία του και την αποστολή του, μέσα από μια πληθώρα σε είδος και ποικιλία εκπομπών: ειδησεογραφικών, επικαίρων, ψυχαγωγικών  και άλλων».

«Μέσα από αυτή την εξηντάχρονη πορεία, η κυπριακή Ραδιοφωνία απέκτησε τη συσσωρευμένη εμπειρία, τη μεστότητα και τη σοφία που μπορούν να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό ακροατή», είπε.

Έκτοτε, πρόσθεσε, «η κυπριακή Ραδιοφωνία απέκτησε, ας μου επιτραπεί να πω, παιδιά και εγγόνια, πολλαπλασιάστηκε και με την καθιέρωση του πλουραλισμού των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, ξεπήδησαν από παντού ραδιοφωνικά δίκτυα, πράγμα που καταδεικνύει το πόσο δημοφιλές Μέσο Ενημέρωσης είναι το ραδιόφωνο, πάντα ζωντανό, φιλικό και πιο κοντά στον ακροατή».

Αναφερόμενος στην ιστορία του κυπριακού ραδιοφώνου, είπε ότι άρχισε τη λειτουργία του το 1953, με την Αποικιοκρατία, και η Κυπριακή Τηλεόραση το 1957. Το Κυπριακό Ραδιόφωνο, είπε, ήταν για τα δεδομένα της εποχής, το πρώτο ηλεκτρονικό Μέσο Ενημέρωσης που προσφερόταν στο κυπριακό κοινό και απετέλεσε τον πρόδρομο της τηλεόρασης στον τόπο μας. Η μεγάλη ανάπτυξη της Κυπριακής Δημόσιας Ραδιοφωνίας άρχισε το 1960, όταν ιδρύθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία συνόδευσε, ανέφερε, από τα πρώτα της βήματα μέχρι και σήμερα. Επίσης, με τον υγιή ανταγωνισμό που προκλήθηκε από την μετέπειτα αδειοδότηση, ίδρυση και λειτουργία της ιδιωτικής Ραδιοφωνίας στην Κύπρο, κάτι που ενισχύει και τις  επιλογές που προσφέρονται στους πολίτες/ακροατές.

«Δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί ότι η μακρόχρονη πορεία της Κυπριακής Ραδιοφωνίας είναι, ουσιαστικά, συνυφασμένη με την Ιστορία της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την κρατική μας υπόσταση δηλαδή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ουσιαστικά αλλά και συγκινησιακά για τον κάθε Κύπριο πολίτη», ανέφερε.

«Τεράστια, λοιπόν, είναι η συνεισφορά και η προσφορά της σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβανομένου, βεβαίως, και του εθνικού μας θέματος, του Κυπριακού», πρόσθεσε.

«Μεγαλώσαμε με την Κυπριακή Ραδιοφωνία και η Κυπριακή Ραδιοφωνία μεγάλωσε μαζί μας», ανέφερε καταλήγοντας ο Υπουργός.