Πούτιν-Κίνα κάνουν «πρόβα πολέμου» με 300.000 στρατιώτες! ΝΑΤΟ: «Πρόβα μεγάλης σύρραξης»

  • Στα γυμνάσια, που θα διαρκέσουν πέντε μέρες, μετέχουν σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου 300.000 στρατιώτες, 36.000 στρατιωτικά οχήματα, χίλια αεροσκάφη (και κάπου 30 κινεζικά) καθώς και 80 πολεμικά πλοία

Μήνυμα στη Δύση με μια τεράστια επίδειξη δύναμης στέλνει η Ρωσία, ενώνοντας τις δυνάμεις της με την Κίνα στη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση που διεξάγεται στα εδάφη της από τον Ψυχρό Πόλεμο με τη συμμετοχή περίπου 300.000 στρατιωτών!

Η εβδομαδιαία άσκηση με την επωνυμία «Vostok-2018» («Ανατολή-2018») «ξεκίνησε» στη ρωσική Άπω Ανατολή και τον Ειρηνικό Ωκεανό, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του, δίνοντας στη δημοσιότητα βίντεο στρατιωτικών οχημάτων, αεροσκαφών, ελικοπτέρων και πλοίων να παίρνουν θέση για την πρώτη φάση των γυμνασίων.

Το ΝΑΤΟ έσπευσε να καταδικάσει ως «πρόβα μεγάλης σύρραξης» την άσκηση, στην οποία μετέχουν ένοπλες δυνάμεις από την Κίνα και τη Μονγκολία και συμπίπτουν με τις συνομιλίες του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ του Βλαδιβοστόκ.

Συγκεκαλυμένες απειλές από τον Σι Τζινπίνγκ στις ΗΠΑ

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το τετ-α-τετ τους ο Κινέζος πρόεδρος εξαπέλυσε μια συγκεκαλυμμένη απειλή κατά του Ντόναλντ Τραμπ τονίζοντας ότι Ρωσία και Κίνα πρέπει να συνεργαστούν για να αντιταχθούν στον προστατευτισμό και τις μονόπλευρες, όπως τις χαρακτήρισε, προσεγγίσεις στα διεθνή ζητήματα.

Αν και δεν κατονόμασε την Ουάσιγκτον, με την οποία το Πεκίνο έχει εμπλακεί σε αντιπαράθεση για το εμπόριο, ο Σι είπε ότι το αυξανόμενα απρόβλεπτο γεωπολιτικό κλίμα καθιστά ακόμη πιο σημαντική την εταιρική σχέση μεταξύ Ρωσίας και Κίνας.

Παρόμοιας κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια είχαν να γίνουν από το 1981, όταν στις περιοχές των στρατιωτικών διοικήσεων της Λευκορωσίας, του Κιέβου και της Βαλτικής, αλλά και στην θαλάσσια περιοχή της Βαλτικής στην ΕΣΣΔ είχαν πραγματοποιηθεί τα γυμνάσια «Zapad-81» (Δύση-81) στα οποία συμμετείχαν περίπου 100.000 στρατιωτικοί.

Η άσκηση πραγματοποιείται σε μια περίοδο κλιμακούμενων εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης με αφορμή τις αιτιάσεις της τελευταίας για την ανάμειξη της Μόσχας σε δυτικές υποθέσεις και στις συγκρούσεις στη Συρία και την Ουκρανία.

Στα γυμνάσια, που θα διαρκέσουν πέντε μέρες, μετέχουν σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου 300.000 στρατιώτες, 36.000 στρατιωτικά οχήματα, χίλια αεροσκάφη (και κάπου 30 κινεζικά) καθώς και 80 πολεμικά πλοία.

«Είναι μια συνήθης ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία είναι αναγκαία για την εγγύηση της ασφάλειας της χώρας μας» επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, που είναι και ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων, αναμένεται να παρακολουθήσει τα γυμνάσια εντός της εβδομάδας μαζί με τον υπουργό Άμυνας Σόϊγκου.

Αναλυτές: «μήνυμα στη Δύση από Ρωσία και Κίνα» τα γυμνάσια

«Με τα γυμνάσια Vostok-2018 Ρωσία στέλνει ένα μήνυμα που θεωρεί τις ΗΠΑ ως έναν εν δυνάμει εχθρό και την Κίνα ως έναν εν δυνάμει φίλο» , έγραψε ο Ντμίτρι Τρένιν, πρώην αξιωματικός και διευθυντής σήμερα του Carnegie Moscow Center.

Ο αναλυτής της ΗIS Markit, που εδρεύει στο Λονδίνο, Άλεξ Κοκτσάροφ, υπογραμμίζει τη σημασία της συμμετοχής για πρώτη φορά της Κίνας σε άσκηση που οργανώνει η Μόσχα επί ρωσικού εδάφους: «Ουσιαστικά ο στόχος αυτής της άσκησης είναι να προβάλει τη ρωσική στρατιωτική ισχύ στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Αν δεν είχε προσκληθεί η Κίνα, τότε το Πεκίνο ίσως να θεωρούσε ότι πρόκειται για πιθανώς επικίνδυνη δραστηριότητα από μέρους της Ρωσίας. Πιστεύω ότι η Κίνα προσεκλήθη για να κατασιγαστούν οι φόβοι της κινεζικής ηγεσίας ότι τα γυμνάσια στοχεύουν την Κίνα. Είναι ένα μήνυμα όχι τόσο προς την Κϊνα, αλλά περισσότερο προς τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Η Ρωσία θέλει να δείξει ότι διαθέτει στρατιωτικές δυνατότητες μεγάλης κλίμακας όχι μόνο στις δυτικές της περιοχές, αλλά και στις πιο αραιοκατοικημένες ανατολικές, που έχουν όμως πλούσιο υπέδαφος», τόνισε.

Για τον Μαρκ Γκαλεότι του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Πράγας η “Vostok-2018” αποβλέπει στο να δείξει η Ρωσία στην υφήλιο ότι μπορεί να διεξάγει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με τη συμμετοχή όλων των κλάδων των ενόπλων της δυνάμεων. «Αποσκοπεί στην εκπαίδευση των διοικητικών τους δομών στο ανώτατο επίπεδο, αλλά ταυτόχρονα έχουν και μια σαφή αίσθηση του αντίκτυπου της άσκησης στον κόσμο-ιδιαίτερα με τη συμμετοχή της Κίνας. Δεν κατεβάζεις για το θεαθήναι 300.000 άτομα στα πεδία. Η άσκηση δείχνει ότι “η Ρωσία” έχει έναν φίλο στο πρόσωπο της Κϊνας κι ότι το Πεκίνο δεν πρέπει να περιθωριοποιείται στη σύγχρονη γεωπολιτική σκακιέρα».