Πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της Ευρώπης η Κύπρος

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προσφωνώντας ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι “η  Κύπρος μετατρέπεται σε πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο για τους λαούς της Ευρώπης που επιθυμούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην κρίσιμη αυτή περιοχή της Μεσογείου”.

“Το 1974 η Κύπρος ήταν μια ανοιχτή πληγή στο εθνικό μας υποσυνείδητο. Σήμερα, το πρόβλημα είναι ακόμα άλυτο, αλλά η Κύπρος παραμένει πηγή δύναμης και υπερηφάνειας για τον Ελληνισμό. Κι ακόμα –και εδώ θέλω να μείνει ιδιαίτερα η προσοχή σας- η Κύπρος μετατρέπεται γοργά σε πολύτιμο «περιουσιακό στοιχείο» για όλους τους λαούς της Ευρώπης, που επιθυμούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην κρίσιμη αυτή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

“Και να μην υπήρχε η, Ευρωπαϊκή πλέον, Κύπρος, θα έπρεπε τώρα να την εφεύρουν. Και επειδή υπάρχει, πρέπει να τη στηρίξουν και να την υπερασπιστούν”, τόνισε.

Πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Κύπρος μαζί, είναι προπύργια σταθερότητας.

“Στον σταθεροποιητικό μας ρόλο προσβλέπουν πλέον όλο και περισσότερο, όλο και περισσότεροι. Αυτό, σας παρακαλώ να το θυμάστε”.

Τώρα που η θέση μας ενισχύεται και ο ρόλος μας αναβαθμίζεται, πρέπει την ενότητα να την νοιώσουμε ως δύναμη και ως ευθύνη, συνέχισε.

Κύπρος και Ελλάδα, σημείωσε, αντιμετωπίζουμε με εθνική ομοψυχία και ψυχραιμία την τουρκική πρόκληση και είναι το εθνικό μας συμφέρον που επιβάλλει να μην παρασυρθούμε σε γνωστές πρακτικές κλιμάκωσης της έντασης.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, είπε ο κ Σαμαράς, είναι βέβαιο ότι θα αξιοποιήσει με τη συμπαράσταση της Ελλάδας, τα ευρωπαϊκά και ευρύτερα ερείσματά της, για την απερίφραστη καταδίκη επιβολής τετελεσμένων στη θάλασσα.

Πρόσθεσε ότι η συνεργασία των δύο κρατών αναβαθμίζεται συνεχώς και είπε ότι η Ευρώπη χρειάζεται διαφοροποίηση των πηγών της παρατηρώντας ότι η κρίση της Ουκρανίας το τονίζει αυτό.

Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να παίξουν και κρίσιμο ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, τόνισε.

“Κι ακόμα η συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου αναβαθμίζεται συνεχώς στα πλαίσια της ευρύτερης Ευρωπαϊκής στρατηγικής και στη θαλάσσια πολιτική και στα ενεργειακά ζητήματα. Άλλωστε, η προοπτική εκμετάλλευσης των κυπριακών υδρογονανθράκων μπορεί να αυξήσει τις εναλλακτικές λύσεις τροφοδοσίας ολόκληρης της Ευρώπης. Η Ευρώπη χρειάζεται, έτσι και αλλιώς, διαφοροποίηση των πηγών της. Η κρίση της Ουκρανίας, αυτό το υπογραμμίζει ακόμα περισσότερο. Ελλάδα και Κύπρος επομένως μπορούν και θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης”, υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι τυχόν επανάληψη του δικοινοτικού διαλόγου δεν θα μπορέσει να οδηγήσει πουθενά ενόσω η Τουρκία επανέρχεται στην εναλλακτική τάχα λύση δύο κρατών και συνεχίζει να επιδεικνύει περιφρόνηση στο ΣΑ του ΟΗΕ.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι Κύπρος και Ελλάδα στηρίζουν το δικοινοτικό διάλογο υπό τον ΟΗΕ αντί των μεθόδων διαπραγμάτευσης που κατά καιρούς προωθεί η Τουρκία “και όχι μόνον η Τουρκία που εμείς απορρίπτουμε σταθερά”.

“Οι μέθοδοι αυτές”, είπε, οδηγούν στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι η επανάληψη του διαλόγου δεν είναι δυνατή υπό συνθήκες διαρκών προκλήσεων σε βάρος της ΚΔ και σε αυτό είναι ενωμένη η φωνή όλων μας.

“Κύπρος και Ελλάδα θα πρέπει να επιμείνουμε στον καθαρό μας λόγο και στις σαφείς μας επιδιώξεις” είπε και διαβεβαίωσε ότι ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας και η Ελλάδα ολόκληρη στηρίζουμε πλήρως την Κύπρο και τον κυπριακό Ελληνισμό.

“Η θέση μας αυτή και η κοινή μας πορεία στο μέλλον είναι ιστορικά δεδομένη. Δεν το επιβάλλει μόνο το συμφέρον μας, το επιβάλλει και η ψυχή μας” τόνισε.

Το Κυπριακό, συνέχισε ο κ. Σαμαράς, παραμένει ακόμα άλυτο, αλλά σήμερα δεν είμαστε μόνοι μας, σήμερα η θέση μας είναι πολύ ισχυρότερη απ’ ό,τι λίγα χρόνια πριν, παρά την οικονομική κρίση που περάσαμε.

“Είδαμε τις τελευταίες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά αλλά και τις πολύ ξεκάθαρες δηλώσεις χωρών όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Είδαμε τη στάση διαφόρων χωρών της περιοχής. Για να σας δώσω μόνο ένα παράδειγμα, αύριο θα είμαστε μαζί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αίγυπτο, σε μια πολύ σημαντική τριμερή συνάντηση με την αιγυπτιακή ηγεσία. Η Αίγυπτος χώρα τεράστιας επιρροής σε όλη τη Μέση Ανατολή, αντιλαμβάνεται πλήρως τη σημασία της σταθερότητας για την οποία σας μιλάω στην περιοχή μας”, επισήμανε.

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός ανέφερε ότι σήμερα έχουμε επιλογές, έχουμε ερείσματα, έχουμε στηρίγματα που ήταν αδιανόητα πολλά χρόνια πριν.

“Και σας το λέει κάποιος που πριν από 24 χρόνια συμμετείχε σε πολιτικό συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Η οικονομική κρίση θα περάσει. Και στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Ήδη τα δύσκολα τα θεωρώ ότι είναι πίσω μας. Αλλά η θέση μας θα συνεχίσει να δυναμώνει και τα ερείσματά μας θα συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται” είπε.

Σημείωσε ακόμη ότι στην Κύπρο δημιουργείται πλέον εκ των πραγμάτων μια ομπρέλα προστασίας.

“Μείναμε ενωμένοι στα δύσκολα. Μείναμε ενωμένοι κι όταν βρεθήκαμε μόνοι μας. Τώρα που δεν είμαστε μόνοι μας πια, τώρα που η θέση μας ενισχύεται και ο ρόλος μας αναβαθμίζεται, πρέπει αυτήν την ενότητα να τη νιώσουμε ως δύναμη και ως ευθύνη. Απέναντι στους εαυτούς μας, απέναντι στην Ιστορία μας, αλλά και απέναντι σε άλλους λαούς της περιοχής μας που προσβλέπουν σε μας για τη δική τους ασφάλεια, τη δική τους σταθερότητα και τη δική τους ευημερία”, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Εξέφρασε τη συγκίνησή του για την παρουσία του στην Κύπρο, λέγοντας ότι στα κράτη μπορεί να βάζουν σύνορα, στις αξίες, όμως και στις καρδιές των ανθρώπων σύνορα δεν μπαίνουν.

“Νοιώθω ότι κάνω προσκύνημα σε ένα χώρο μαρτυρικό και ηρωικό”, είπε και απέτισε φόρο τιμής σε όλους τους αγωνιστές και αγωνίστριες της κυπριακής ελευθερίας.

“Επιτρέψτε μου, λοιπόν, πριν απ’ όλα, να αποτίσω φόρο τιμής σε όλους τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της Κυπριακής Ελευθερίας. Να υποκλιθώ στη μνήμη των ηρώων του εθνικού αντί-αποικιακού αγώνα του 1955-59. Ήμουν 6 χρόνων όταν δολοφόνησαν το Γρηγόρη Αυξεντίου.

Ήταν πανοπλία του ήθους και της λεβεντιάς σε έναν αγώνα που πάντα πρέπει να τιμούν οι Έλληνες. Να εκφράσω το σεβασμό και την πατριωτική ευγνωμοσύνη, ευγνωμοσύνη όλων των Ελλήνων προς τους Κυπρίους και Ελλαδίτες μαχητές, οι οποίοι, στην άνιση αναμέτρηση του 1974, αντιμετώπισαν με αυτοθυσία τις στρατιωτικές δυνάμεις του εισβολέα. Να τιμήσω τη μνήμη του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού”, είπε ο Πρωθυπουργός.

Σήμερα, πλέον, είπε, νιώθω ότι κάνω προσκύνημα σε ένα χώρο που είναι ταυτόχρονα προπύργιο του Ελληνισμού, αλλά και προπύργιο ολόκληρης της Ευρώπης στην ταραγμένη αυτήν περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Όσα χρόνια και εάν περάσουν, είπε, η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί τα τετελεσμένα, μέχρι να υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε ότι απέστειλε ένα πάρα πολύ καθαρό μήνυμα προς την Τουρκία: ότι οφείλει «να σεβασθεί την κυριαρχία της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη».

“Η Ευρώπη λοιπόν, παίρνει όλο και πιο καθαρή θέση στο ζήτημα. Κι αυτό το θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό”, τόνισε και συνέχισε λέγοντας ότι βεβαίως απομένει ακόμα δρόμος πολύς. Φρόντισε και πάλι να μας το υπενθυμίσει η Άγκυρα με παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Παράλληλα, είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τονίζει πάντα και τονίστηκε από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς “και είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από αυτήν τη φωνή ενότητας που βγήκε μόλις προηγουμένως από το Συμβούλιο αυτό” ότι τα οφέλη της Κυπριακής Δημοκρατίας από την αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου της θα κατανεμηθούν αναλογικά σε όλους τους πολίτες της Κύπρου και στις δύο κοινότητες, στο πλαίσιο της συνολικής συμφωνίας της ομοσπονδιακής λύσης.

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το σύνολο των Κυπρίων, οι Ελληνοκύπριοι και τα νόμιμα μέλη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, παρά το γεγονός ότι η ηγεσία τους δεν είχε ανταποκριθεί στην πρόσκληση να συμμετάσχουν στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, απέκτησαν εκ των πραγμάτων την ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη.

“Αυτό θα έπρεπε η ηγεσία της Τουρκοκυπριακής κοινότητας να το είχε εκτιμήσει πολύ καλύτερα. Και όμως δέκα χρόνια μετά την ένταξη η συνεχιζόμενη κατοχή και η εμμονή της ηγεσίας αυτής στη συντήρηση και προώθηση της παράνομης αποσχιστικής οντότητας, καθιστούν ακόμα αδύνατη την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου και στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου”, κατέληξε.