Ποια ρίσκα «κρύβει» το Brexit για την παγκόσμια οικονομία

Το σχέδιο του Boris Johnson είναι δημοφιλές στο Λονδίνο, αλλά οι Βρυξέλλες θέλουν αλλαγές.

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα;

Εάν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, οι συνέπειες θα υπονόμευαν μια ήδη εύθραυστη παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με μια σειρά οικονομολόγων και επενδυτών που μίλησαν στο Bloomberg, ενώ ο χρόνος «μετράει αντίστροφα» μέχρι την προθεσμία στις 31 Οκτωβρίου.

Δεν μασάνε τα λόγια τους

«Πολύ σοβαρή για το Ηνωμένο Βασίλειο, φοβάμαι, αλλά και για καθένα από τα κράτη μέλη της ΕΕ μας», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Mario Monti.

«Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα για την υδρόγειο», δήλωσε ο Tom di Galoma, διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρίας Seaport Global Holdings LLC, που καλεί να μην υπάρξει «καταστροφολογία».

Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος

Το Bloomberg Economics προβλέπει ύφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο σε περίπτωση «μη συμφωνίας» και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «βλέπει» εξάπλωσης της σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Αυτός ο αντίκτυπος πιθανόν να είναι άνισα διαδεδομένος, δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Oli Rehn, τον περασμένο μήνα, με την Ιρλανδία (και τους εξαγωγείς προς το Ηνωμένο Βασίλειο) να υποφέρουν περισσότερο.

Η πεποίθηση είναι ότι ένα no-deal Brexit θα υπονομεύσει περαιτέρω μια ήδη αδύναμη προοπτική για την παγκόσμια οικονομία που βρίσκεται ήδη υπό πίεση από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, αναφέρουν οι David Goodman, Craig Stirling και Liz Capo McCormick σε σημερινή τους έκθεση.

Έχει αποκλειστεί μια έξοδος χωρίς συμφωνία; Όχι ακριβώς.

Ο πρωθυπουργός υποχρεούται από τον νόμο να ζητήσει παράταση πέρα από τις 31 Οκτωβρίου, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ στις 19 Οκτωβρίου. Οι επενδυτές στη στερλίνα βλέπουν τώρα μια αναβολή ως το πιο πιθανό αποτέλεσμα. Αλλά ακόμα και αν ο Johnson πάρει παράταση – κάτι που ορκίστηκε να μην κάνει ποτέ – αυτό θα μπορούσε απλώς να αναβάλει την ημέρα της αναμέτρησης μέχρι τις γενικές εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Johnson έχει μια εβδομάδα για να σώσει το σχέδιό του για το Brexit.

Ο Ian Wishart, αναλυτής του Bloomberg αναφέρει σήμερα ότι το αναθεωρημένο σχέδιο του πρωθυπουργού για το Brexit πηγαίνει καλά με τους νομοθέτες του Ηνωμένου Βασιλείου – αλλά πολύ λιγότερο καλά στις Βρυξέλλες. Ενώ ο πρωθυπουργός κερδίζει την στήριξη των νομοθετών του Λονδίνου, οι οποίοι είχαν απορρίψει τη συμφωνία της Theresa May τρεις φορές, το σχέδιό του δεν καλύπτει τις ελάχιστες απαιτήσεις του επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ. Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός Leo Varadkar λέει ότι η Ιρλανδία δεν θα συναινέσει σε μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει τελωνειακούς ελέγχους στα σύνορα.

Και αν όχι, υπάρχει πάντα το Σχέδιο Β. Σωστά;

Ο Ian αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε τη διατήρηση της αμφιλεγόμενης ρύθμισης για τα ιρλανδικά σύνορα (backstop), με μια κρίσιμη προϋπόθεση: ότι η ΕΕ θέτει ένα σαφές χρονικό όριο σε αυτό. Η Γαλλία και η Γερμανία συζήτησαν επίσης αυτή τη δυνητική εναλλακτική λύση, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ. Το να πείσει τους Ιρλανδούς να το δεχτούν εξακολουθεί να είναι μια σημαντική πρόκληση.