Πηγασίου: Σε χαρτάκι έδωσε στην Ερευνητική Επιτροπή το όνομα πολιτικού !!!

Εντύπωση προκάλεσε η κίνηση του πρώην μέλους της επιτροπείς της Συνεργατικής Κεντρικής τράπεζας, Άδωνη Πηγασίου, να γράψει σε χαρτάκι το  όνομα του πολιτικά εκτεθειμένου προσώπου, του οποίου το δάνειο έτυχε αναδιάρθρωσης.

Καταθέτοντας ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής, ο Άδωνης Πηγασίου, αναφέρθηκε επίσης στις συνθήκες υπό τις οποίες αποχώρησε από τον Συνεργατισμό.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πηγασίου ανέφερε ότι μερικούς μήνες μετά την αποχώρησή του, σε συνάντηση που είχε στην Κεντρική Τράπεζα, ερωτήθηκε για την αναδιάρθρωση δανείου πολιτικά εκτεθειμένου προσώπου. Όταν ήταν παρών στη συγκεκριμένη συνεδρία, λέχθηκε ότι η αναδιάρθρωση αυτή ήταν επιχειρηματικά σωστή για την τράπεζα.

Η Κεντρική, ωστόσο, είχε εκφράσει τη διαφωνία της με αυτή την κίνηση. Από πλευράς του, ο κ. Πηγασίου είπε ότι «δεν μπορεί να αναδιαρθρώνεται το δάνειο του οποιουδήποτε αξιωματούχου του κράτους».

Κληθείς από την Επιτροπή να κατονομάσει αυτό το πρόσωπο, ο μάρτυρας αρνήθηκε επικαλούμενος θέμα προσωπικών δεδομένων. Η Επιτροπή κάλεσε στη συνέχεια τον μάρτυρα να μην πει δημόσια το όνομα του εν λόγω προσώπου για να αποφευχθούν τυχόν σχόλια και κουτσομπολιά, όπως αναφέρθηκε, αλλά να το γράψει πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί και να το δώσει στην επιτροπή, όπως και έπραξε.

Ο μάρτυρας είπε ακόμη ότι υπήρχε μια στρέβλωση όσον αφορά στην εταιρική διακυβέρνηση, φέροντας ως παράδειγμα τη μετακίνηση του Προέδρου του Συμβουλίου στη θέση του Γενικού Διευθυντή.

Ο Άδωνης Πηγασίου, ανέφερε στη συνέχεια, ότι είχε εκφράσει διαφωνίες ως προς το χειρισμό σημαντικών ζητημάτων από το Συμβούλιο, εντός του οποίου υπήρχε, όπως είπε, ένα αρνητικό κλίμα. Ανέφερε, επίσης, ότι κάποια περιστατικά του είχαν κλονίσει την εμπιστοσύνη του όσον αφορά τα στοιχεία που έρχονταν ενώπιον του Συμβουλίου «επί των οποίων καλούμασταν να λάβουμε σημαντικές αποφάσεις». Είπε ακόμη ότι διαφωνούσε και με τον τρόπο που λειτουργούσε το Συμβούλιο.

Ο κ. Πηγασίου ανέφερε ότι η κύρια διαφωνία του ήταν η απευθείας ανάθεση στην Altamira για δημιουργία πλατφόρμας για την διαχείριση των ΜΕΔ, κάνοντας λόγο για το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ως προς τα θέματα για τα οποία είχε εκφράσει διαφωνία.

Όπως υποστήριξε, η Εκτελεστική Διεύθυνση της τράπεζας σε συνεδρία στις 28/12/2016 κατέθεσε πρόταση, με βάση μελέτη της Blackrock, ως προς την αναγκαιότητα δημιουργίας πλατφόρμας διαχείρισης των ΜΕΔ. Η θέση της Διεύθυνσης, πρόσθεσε, ήταν ότι θα έπρεπε να προχωρούσαμε άμεσα σε απευθείας διαπραγμάτευση με την Altamira λόγω των στενών χρονικών περιθωρίων που υπήρχαν στο θέμα αυτό.

Σημείωσε ότι αυτό είναι ένα παράδειγμα κακής διακυβέρνησης το να αποφασίζεις για σημαντικά θέματα «με το πιστόλι στον κρόταφο».

Ακολούθως, κατέθεσε το ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής τράπεζας Θανάσης Σταύρου, ο οποίος διετέλεσε μέλος από τον Οκτώβριο του 2013 έως τον Οκτώβριο του 2015.

Ο κ. Σταύρου είπε ότι παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους, διευκρινίζοντας ότι δεν παραιτήθηκε μετά από συνεννόηση με τα άλλα μέλη που παραιτήθηκαν.

Ο μάρτυρας, ο οποίος διετέλεσε και Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «υπήρχε έλλειψη δράσης και όρεξη για σημαντικές τομές» που θα προσέδιδαν αξία στον οργανισμό για να πωληθεί, εννοώντας, όπως κλήθηκε να διευκρινίσει, να αποχωρήσει το κράτος και να ιδιωτικοποιηθεί.

Υποστήριξε, επίσης, ότι δεν υπήρχαν έμπειρα πρόσωπα για να εφαρμόσουν το σχέδιο αναδιάρθρωσης του οργανισμού.