Τσίπρας από Λαύριο: Προχωράμε σε κατεδαφίσεις 3.200 αυθαιρέτων – 20 παρεμβάσεις της κυβέρνησης

Είκοσι άμεσες παρεμβάσεις, για την προστασία και τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος, τόσο στην Αττική, όσο και σε ολόκληρη τη χώρα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης για τις πυρκαγιές στο Λαύριο.

Οπως είπε, οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν την επιτάχυνση της εφαρμογής των διατάξεων του σχετικού νόμου που έφερε η κυβέρνηση τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά και σειρά νέων δράσεων.

Αυτή η δέσμη μέτρων αποτελεί -τόνισε- μια συνεκτική προσπάθεια ώστε να βάλουμε τις βάσεις για να αντιμετωπίσουμε επιτέλους αποφασιστικά το ζήτημα της ανεξέλεγκτης δόμησης στη χώρα μας.

Με προτεραιότητα, όπως σημείωσε, σε εκείνες τις δράσεις, που αντιμετωπίζουν και εξουδετερώνουν τους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή και ταυτόχρονα προστατεύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τον αμύθητο πλούτο του φυσικού περιβάλλοντος της πατρίδας μας.

Άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η κατεδάφιση 3.200 αυθαιρέτων κτισμάτων και κατασκευών, για τις οποίες έχουν εκδοθεί τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης. Με ευθύνη της αποκεντρωμένης διοίκησης, θα κατεδαφισθούν κτίσματα που αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ το ίδιο θα γίνει και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Κάθε αυθαίρετο που θα εντοπίζεται σε φάση κατασκευής θα κατεδαφίζεται, επίσης, άμεσα.

Επιπλέον, θεσπίζεται πρωτόκολλο συμμόρφωσης που θα ελέγχεται από ειδικό ελεγκτή δόμησης, διατίθενται άμεσα μηχανικοί του υπουργείου Μεταφορών – Υποδομών στις αποκεντρωμένες διοικήσεις για να προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις και αρχίζει άμεσα η καταγραφή και χαρτογράφηση περιφράξεων σε παραλίες μέσω μητρώου ελεγκτών δόμησης. Επίσης, άμεσα θα γίνουν 250 νέες προσλήψεις για την ενίσχυση του δυναμικού των περιφερειακών διευθύνσεων ελέγχου δόμησης.

Ενισχύονται και επιταχύνονται, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, οι διαδικασίες ελέγχου και κατεδαφίσεων για περιφράξεις εντός 500 μέτρων από τον αιγιαλό. «Νομοθετούμε άμεσα παράλληλη διαδικασία κατεδαφίσεων για μαντρότοιχους στις παραλίες, με άμεση υπουργική απόφαση κατ’ εφαρμογή του νόμου Τρίτση», όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στέλνοντας σαφές μήνυμα στα στελέχη της διοίκησης, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «αν κάποια αρμόδια αρχή ή υπάλληλος επιλέξει να κάνει στραβά μάτια σε αυθαίρετα να ξέρει ότι τα ψέματα τελείωσαν. Με υπουργική απόφαση θα επιβληθεί η νομιμότητα».

Από τις 15 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο, θα τεθεί σε λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα ηλεκτρονικών αδειών, e-Άδειες, με στόχο την απλοποίηση της έκδοσης οικοδομικών αδειών. Με ηλεκτρονική καταγραφή, «εξαλείφεται μια δεξαμενή διαφθοράς και συναλλαγής στις αδειοδοτήσεις», όπως τόνισε ο Α. Τσίπρας.