Παυλόπουλος προς Άγκυρα: Οφείλουμε να προασπίσουμε όσα μας αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο

 

Σαφές μήνυμα στην Αγκυρα έστειλε για άλλη μια φορά (από την καλαμάτα σήμερα) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Ο Ελληνας Πρόεδρος που βρέθηκε στον τόπο καταγωγής του για τη σημερινή γιορτή της πολιούχου, Παναγίας Υπαπαντής, άπλωσε χείρα φιλίας στην Αγκυρα, επαναλαμβάνοντας όμως ότι δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε θέματα αρχών και διεθνούς δικαίου.

Είπε ο Π. Παυλόπουλςο μεταξύ άλλων πως: «Λέμε προς κάθε κατεύθυνση, προς όλους τους γείτονες, τους εταίρους μας, αλλά και πέραν των εταίρων μας, στους γείτονες δίπλα, πέρα από το Αιγαίο, ότι είμαστε εδώ σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, να συμπορευτούμε, να μοιραστούμε μαζί τις δοκιμασίες και τα προβλήματα, προκειμένου να κτίσουμε μία ειρήνη, η οποία είναι προς όφελος όλων των κρατών και όλων των λαών.

Αλλά είναι σαφές, ότι οφείλουμε ως λαός, όχι μόνο ως ελληνικός, αλλά και ως ευρωπαϊκός, να υπερασπιστούμε εκείνα που το διεθνές δίκαιο αναγνωρίζει και στην πατρίδα μας και στην Ευρώπη». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνέχεια τόνισε ότι «με βάση τη κληρονομιά μας θα υπερασπιστούμε και εκείνο το οποίο μάς ανήκει, όχι μόνο με την έννοια του έθνους και του λαού της Ελλάδας, αλλά και με την έννοια ενός έθνους και λαού που υπερασπίζεται και το ευρωπαϊκό όραμα και το ευρωπαϊκό ιδεώδες».

Αναφερόμενος στη σημερινή γιορτή της Υπαπαντής, πρόσθεσε πως : «Όλοι εμπνέονται από τα διδάγματα εκείνα, τα οποία αποπνέει αυτή η μεγάλη θεομητορική γιορτή. Διδάγματα, που, σήμερα ιδίως, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στους σημερινούς ταραγμένους καιρούς».

«Θέλω να τονίσω για μία ακόμη φορά και το λέω από εδώ την Καλαμάτα, αλλά ισχύει για όλη την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωπαϊκή μας οικογένεια, ότι αυτή η γιορτή μάς θυμίζει ποια είναι η ουσία της χριστιανοσύνης» και κατέληξε λέγοντας ότι: «Η χριστιανοσύνη είναι ένας από τρεις μεγάλους πυλώνες της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θεμελιώθηκε πάνω στην αρχαία Ελλάδα και το πνεύμα της, το πνεύμα της ελευθερίας και της δημοκρατίας, το πνεύμα της δημιουργίας στη Ρώμη, η οποία μάς έδωσε την έννοια των θεσμών και των νόμων και κατ’ επέκταση του κράτους δικαίου. Είναι εκείνη που διδάσκει την έννοια της αγάπης και της αλληλεγγύης και ξέρουμε όλοι ότι η Ευρώπη κτίστηκε πάνω στην έννοια της αλληλεγγύης».

Απευθυνόμενους στους εταίρους μας επισήμανε πως τους ζητούμε να αφήσουν τα φοβικά σύνδρομα και να δείξουν αλληλεγγύη.