Παπαδόπουλος: Συλλογικά και με υπευθυνότητα να λειτουργήσουν όλοι

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος,   σε ομιλία του κατά την έναρξη της απογευματινής συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, στη Λευκωσία, δήλωσε ότι πρέπει όλοι να λειτουργήσουν “συλλογικά και με υπευθυνότητα”, ζητώντας από όλους να εργασθούν συλλογικώς, έτσι ώστε “το επερχόμενο συνέδριο να διεξαχθεί σε συνθήκες ομαλότητας, που να εγγυώνται το αδιάβλητο της διαδικασίας και την τήρηση των δημοκρατικών αρχών”.

“Επειδή αυτή ενδεχομένως να είναι η τελευταία φορά, κατά την οποία η Κεντρική Επιτροπή, με τη σημερινή σύνθεσή της συνέρχεται πριν το εκλογικό συνέδριο του Κόμματος στις 9 Φεβρουαρίου, να μου επιτρέψετε”, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, “να σας ευχαριστήσω για τη μέχρι σήμερα προσφορά σας”.

“Ελπίζω πως οι περισσότεροι από εσάς, αν όχι όλοι, θα ξαναθέσετε τον εαυτό σας στην κρίση και στην υπηρεσία του κόσμου του Δημοκρατικού Κόμματος”, ανέφερε.
“Είμαι σίγουρος ακόμα”, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, “ότι, όπως συνέβη και μετά την 1η Δεκεμβρίου, η επομένη των εκλογών της 9ης Φεβρουαρίου θα ενισχύσει την ενότητα στο κόμμα μας και θα το καταστήσει δυνατό και έτοιμο να πρωταγωνιστήσει ξανά”.

“Για αυτόν το λόγο”, συνέχισε, “απευθύνω σε όλους σας έκκληση για διεξαγωγή μιας ήπιας προεκλογικής εκστρατείας και ζητώ από όλους να διευκολύνετε τόσο τους εαυτούς σας όσο και τους άλλους συναγωνιστές σας, στην προσπάθειά τους να επικοινωνήσουν με τις χιλιάδες μέλη του κόμματος, τα οποία έχουν την κρίση και την ικανότητα να επιλέξουν τους καταλληλότερους για κάθε θέση, χωρίς ομαδοποιήσεις και χωρίς προσωπικές επιθέσεις”.

“Ανεξάρτητα από τις όποιες διαφωνίες, που ενδεχομένως να προέκυψαν μέσα από τις συζητήσεις της Κεντρικής Επιτροπής όλα αυτά τα έτη”, δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος, “δεν έχω καμμίαν αμφιβολία πως όλοι μέσα σε αυτή την αίθουσα είχαν, έχουν και θα έχουν πάντα στις σκέψεις και την καρδιά τους το καλώς νοούμενο συμφέρον της Πατρίδας και του κόμματος”.

“Η κοινωνία περιμένει πολύ περισσότερα από εμάς, επειδή ακριβώς”, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, “εμείς καταφέραμε και επιτύχαμε οικονομικά θαύματα στο παρελθόν και επειδή περιφρουρήσαμε τα εθνικά μας συμφέροντα σε δύσκολες στιγμές για τον τόπο”.
“Στο τέλος της ημέρας”, συνέχισε, “δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία πως είναι πολύ περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν”.

“Είμαστε όλοι”, πρόσθεσε, “συναγωνιστές και συναγωνίστριες σε κοινούς αγώνες και οφείλουμε να συνεχίσουμε μαζί και ενωμένοι να υπηρετούμε την ιστορία αλλά και τις παρακαταθήκες αυτού του τιμημένου κόμματος”.

Κυπριακό – Οικονομία – Υδρογονάνθρακες

Στην ομιλία του ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος αναφέρθηκε και στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, στην κατάσταση της Οικονομίας και στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

“Η είσοδος σε κάθε νέα χρονιά συνοδεύεται πάντα από προσδοκίες”, είπε, δηλώνοντας πως, ειδικότερα για την Κύπρο, το 2014 δημιουργεί αυξημένες προσδοκίες, ίσως γιατί συγκρίνεται με τη χρονιά που μας πέρασε, μια χρονιά που θα μείνει στην Ιστορία ως η χρονιά του `κουρέματος`, που επισφράγισε τη χρεωκοπία, κυριολεκτικώς, της οικονομίας μας και τη χρεωκοπία, μεταφορικώς, του μοντέλου και του συστήματος, που, ως πολιτεία και ως κοινωνία, ακολουθήσαμε κατά τα τελευταία έτη”.

“Ουδείς αμφισβητεί”, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, “ότι, για την Κυπριακή Δημοκρατία και το λαό μας, τρεις είναι οι πιο σημαντικές προκλήσεις: Η διεκδίκηση και επίτευξη μιας λειτουργικής και επομένως βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, η αναγέννηση της οικονομίας μας και η διασφάλιση της κερδοφόρας αξιοποίησης των αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της χώρας μας”.

“Σε ό.τι αφορά τη διεκδίκηση μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του άλυτου για τόσες δεκαετίες κυπριακού προβλήματος, πάγια θέση του δημοκρατικού κόμματος είναι ότι η λύση πρέπει να επέλθει μέσω διαπραγματεύσεων με την τουρκική πλευρά, η βάση των οποίων όμως πρέπει να ξεκαθαριστεί εκ των προτέρων”, δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

“Ορθώς, επομένως,”, πρόσθεσε, “η πλευρά μας επιμένει σε ένα τέτοιο ξεκαθάρισμα” και “δεν πρέπει, για χάρη μιας επίπλαστης σύγκλισης, να αποδεχθούμε οποιεσδήποτε `εποικοδομητικές ασάφειες` οι οποίες θα επιβραβεύσουν τη προκλητική αδιαλλαξία του κ. Έρογλου, ο οποίος, υπενθυμίζεται, είχε αποχωρήσει πέρυσι από τις διαπραγματεύσεις”.

“Δεν πρέπει να επιβραβεύσουμε την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία καθημερινά παραβιάζει την ΑΟΖ μας εφαρμόζοντας μια σύγχρονη εκδοχή της πολιτικής των κανονιοφόρων”, αλλά “πρέπει να εμμείνουμε στους στόχους μας και να διαφυλάξουμε τα εθνικά μας συμφέροντα”, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

“Θα στηρίξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με κάθε τρόπο σε αυτές του τις προσπάθειες που θα στηρίζονται σε αυτή τη θέση και θα ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική του θέση με όποιο τρόπο μπορούμε, γιατί θέλουμε να διεκδικήσει, θέλουμε να πείσει και θέλουμε να επιτύχει”, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην κυπριακή οικονομία, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι αυτή “υπέστη το 2012 και 2013 μιαν οικονομική καταστροφή, η οποία μπορεί να συγκριθεί μόνον με την καταστροφή που επέφεραν το πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή του 1974”.
“Η πρόκληση, για τους μήνες που έρχονται”, πρόσθεσε, “είναι μία και είναι πολύ συγκεκριμένη: η αναγέννηση της κυπριακής οικονομίας. Για να γίνει αυτό”, συνέχισε, “επιβάλλεται η κοινή δράση σε πέντε βασικές προτεραιότητες”.

Οι προτεραιότητες αυτές, όπως ανέφερε, είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών αλλά και των Ευρωπαίων εταίρων μας στην κυπριακή οικονομία, η προστασία των μικρο-δανειοληπτών και ιδιαίτερα της πρώτης κατοικίας, δηλαδή της κατοικίας μόνιμης διαμονής, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών και των επιχειρήσεων προς τις κυπριακές τράπεζες και η παροχή πρόσθετων κινήτρων όπως και η εφαρμογή πρόσθετων μέτρων για ενθάρρυνση της ανάπτυξης και παράλληλη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Επιπρόσθετα, δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος, “θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η εφαρμογή των ήδη εξαγγελθέντων μέτρων, μέσω σωστής προβολής και ενημέρωσης των πολιτών και των επιχειρήσεων, έτσι ώστε να επιτευχθεί η ευαισθητοποίηση των δικαιούχων και η απορρόφηση του σύνολο των προβλεπόμενων κονδυλίων”.

Αναφερόμενος στο φυσικό αέριο ως την πέμπτη προτεραιότητα, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ διευκρίνισε πως, “εάν η λύση του εθνικού προβλήματος και η αναγέννηση της κυπριακής οικονομίας καθορίζουν, αντιστοίχως, την επιβίωση και διαβίωση του λαού μας, η διασφάλιση της κερδοφόρας αξιοποίησης των αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της χώρας μας μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ευημερία και πρόοδο της Κύπρου στις επόμενες δεκαετίες αλλά και να λειτουργήσει ως καταλύτης στην αντιμετώπιση των προαναφερθέντων προκλήσεων”.

“Οι συγκυρίες επεφύλαξαν για το Κόμμα μας την ταυτόχρονη αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, αφού συμμετέχουμε στη διακυβέρνηση του τόπου”, δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως, “για να τα καταφέρουμε, πρέπει όλοι μαζί να συνεργασθούμε”.