Παπαδόπουλος: Να εγκαταλείψει το ρόλο του “κλητήρα” της Τρόικας η κυβέρνηση

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, μιλώντας σήμερα στη Βουλή όπου κλήθηκε να σχολιάσει το χθεσινό Γιούρογκρουπ, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Κύπρο, καθώς και σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος αναφέρθηκε σε “πολιτικά παίγνια”, κάλεσε  την Κυβέρνηση να “σοβαρευτεί” και να διεκδικήσει βελτιώσεις στο κυπριακό πρόγραμμα, προς όφελος του κυπριακού λαού.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε  ότι οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας δεν επηρεάζουν την Κύπρο άμεσα, αλλά θα μπορούσαν να την επηρεάσουν έμμεσα, γιατί η όποια επιτυχία της νέας ελληνικής κυβέρνησης “ενδεχομένως να μας βοηθήσει κι εμάς να διεκδικήσουμε αλλαγές στο δικό μας πρόγραμμα” και εξέφρασε την ελπίδα ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα καταφέρει η ελληνική κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της ώστε να βγάλει τον ελληνικό λαό από τα οικονομικά αδιέξοδα.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος εξήγησε ότι το ΔΗΚΟ ζητά αλλαγές στο υφιστάμενο πρόγραμμα και διόρθωση προνοιών του Μνημονίου που “καταφανώς είναι προβληματικές, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τη φυγή κεφαλαίων”.

Κάλεσε την Κυβέρνηση “να πάψει να κρύβεται πίσω από τη Βουλή, να αναλάβει τις ευθύνες της και να διεκδικήσει προς όφελος του κυπριακού λαού”.

Η Κυβέρνηση, είπε, πρέπει να εγκαταλείψει το ρόλο του “απλού κλητήρα” της Τρόικας, προσθέτοντας ότι αν “συνεχίσει την ίδια πολιτική που απλά μας μεταφέρει απειλές και εκβιασμούς, τότε δεν θα καταφέρουμε να λύσουμε τα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν το λαό”.

“Εμείς καλούμε την Κυβέρνηση να σοβαρευτεί και να καταλάβει επιτέλους ότι δεν πάνε όλα περίφημα με το κυπριακό πρόγραμμα” είπε, αναφερόμενος σε εκτιμήσεις του ΔΝΤ ότι στο τέλος του 2015 η Κύπρος θα έχει χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα από την Ελλάδα και παράλληλα είμαστε, όπως ανέφερε, η μόνη χώρα σε μνημόνιο που παρουσιάζει ύφεση η οποία φαίνεται να επιδεινώνεται κι όχι να μειώνεται όπως προέβλεπε η κυβέρνηση, για πρώτη φορά στην ιστορία μας έχουμε αποπληθωρισμό, αλλά και το ψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ιστορία των τραπεζών.

Το ΔΗΚΟ, είπε ο κ. Παπαδόπουλος καταλήγοντας, δεν περιορίζεται στις διαπιστώσεις, προτείνει λύσεις κι έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις εδώ και δύο εβδομάδες, αλλά ο Υπουργός Οικονομικών δεν έχει ζητήσει διευκρινήσεις γι` αυτές.