Ο Υπ. Δικαιοσύνης ζήτησε από τη Βουλή τη πλήρωση κενών θέσεων δικαστών

Την πλήρωση έξι θέσεων Επαρχιακών Δικαστών, δύο Ανώτερων Επαρχιακών Δικαστών και δύο Προέδρων Επαρχιακού Δικαστηρίου, ζήτησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ο οποίος σε δηλώσεις του σήμερα στη Βουλή ανέφερε ότι στα Επαρχιακά Δικαστήρια σήμερα εκδικάζονται υποθέσεις που καταχωρήθηκαν το 2005 με 2006, ενώ στο Ανώτατο εφέσεις που καταχωρήθηκαν το 2009.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η Βουλή έλαβε τη διαβεβαίωση του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Δημήτριου Χατζηχαμπή ότι όλοι ανεξαιρέτως οι Δικαστές καταβάλλουν εθελοντικά τις αποκοπές που γίνονται λόγω της οικονομικής κρίσης και ότι το ίδιο θα ισχύσει και για τις καινούριες θέσεις που θα πληρωθούν.

Στις δηλώσεις του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ενημέρωσε ότι στο προσεχές Υπουργικό, την Τετάρτη, θα κατατεθεί πρόταση του Υπουργείου του για προώθηση της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, ενώ στο στάδιο νομοτεχνικής επεξεργασίας από τη Νομική Υπηρεσία βρίσκεται νομοσχέδιο που είχε προετοιμαστεί προεκλογικά για τη σύσταση Διοικητικού Δικαστηρίου, το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Νικολάου “θα βελτιώσει τον τρόπο απονομής της Δικαιοσύνης”.

Όσον αφορά το θέμα της αποδέσμευσης κονδυλίων για τις κενές θέσεις των Δικαστών, ο κ. Νικολάου είπε ότι “σήμερα εκδικάζονται υποθέσεις στο Επαρχιακό Δικαστήριο που έχουν καταχωρηθεί το 2005 – 2006 και στο Ανώτατο Δικαστήριο εκδικάζονται εφέσεις του 2009”.

“Τα χρονικά αυτά πλαίσια εκδίκασης των υποθέσεων δεν μπορούν να είναι αποδεκτά”, τόνισε, προσθέτοντας ότι “γι αυτό ως Κυβέρνηση, αξιολογώντας την όλη κατάσταση αποφασίσαμε να προχωρήσουμε από τη μια με την προώθηση της πλήρωσης των κενών αυτών θέσεων ούτως ώστε να υπάρχει επαρκής αριθμός δικαστών για εκδίκαση αυτών των υποθέσεων”. Εξήγησε ότι “σήμερα πρέπει να έχουμε 74 Δικαστές στο Επαρχιακό Δικαστήριο και υπάρχουν μόνο 68”.

Έτσι, πρόσθεσε, “με την αύξηση του αριθμού των Δικαστών, από τη μια θα έχουμε περισσότερους δικαστές για να εκδικάζουν αυτές τις υποθέσεις και από την άλλη ως Κυβέρνηση αποφασίσαμε και προωθείται πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Τετάρτη για προώθηση της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης”.

Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με τον Υπουργό, έχει ως στόχο τη δημιουργία συστήματος που θα επιτρέπει την καταχώρηση και διαχείριση υποθέσεων μέσω του διαδικτύου, θα μειώσει το προσωπικό που είναι αναγκαίο στη δικαστική εξουσία, θα βελτιώσει τις συνθήκες του χρόνου και τον τρόπο λειτουργίας των δικαστηρίων και από την άλλη θα αυξήσει το βαθμό προσβασιμότητας του πολίτη στο δικαστήριο, δικαίωμα, που έχει το κράτος υποχρέωση, όπως είπε, να εξασφαλίσει.

Επιπρόσθετα, ανέφερε ο κ. Νικολάου, “προωθείται νομοσχέδιο το οποίο έχουμε προετοιμάσει προεκλογικά και το οποίο βρίσκεται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για νομοτεχνικό έλεγχο και είναι στα τελικά του στάδια, που αφορά τη σύσταση Διοικητικού Δικαστηρίου”. Πρόκειται κάτι το οποίο “θα βελτιώσει τον τρόπο απονομής της Δικαιοσύνης σε σχέση με τις προσφυγές, αλλά και την ίδια ώρα θα βελτιώσει τους χρόνους απονομής της Δικαιοσύνης στο δεύτερο βαθμό, που είναι η εκδίκαση των υποθέσεων κατ’ έφεση”.

Οι Δικαστές του Ανωτάτου δεν θα δικάζουν προσφυγές, αλλά κυρίως εφέσεις, πρόσθεσε, κάτι που αναμένεται ότι θα βελτιώσει σημαντικά το χρόνο εκδίκασης των εφέσεων.
Συνέχισε λέγοντας ότι “έχουμε υποχρέωση να διασφαλίζουμε ικανοποιητικούς χρόνους εκδίκασης των υποθέσεων, έχουμε υποχρέωση να διασφαλίσουμε το δικαίωμα του πολίτη να έχει πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, αλλά και την ίδια ώρα να μπορεί να διεκδικήσει σε χρόνους επιτρεπτούς το δίκαιό του”.

“Είναι δικαίωμα του πολίτη να απολαμβάνει Δικαιοσύνη σε ένα τόπο και αυτή είναι η δική μας υποχρέωση να το διασφαλίσουμε σαν πολιτεία”, είπε, προσθέτοντας ότι “δικαιοσύνη που απονέμεται με καθυστέρηση δεν είναι δικαιοσύνη”. Οφείλουμε, τόνισε, να τη διασφαλίσουμε εντός χρονικών πλαισίων αποδεκτών.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι στα πλαίσια του Μνημονίου υπάρχει η δέσμευση της δικαστικής εξουσίας ότι οι υποθέσεις για δάνεια ενυπόθηκα θα εκδικάζονται εντός κάποιων χρονικών πλαισίων.

Είπε ότι η δικαστική εξουσία για την εξυπηρέτηση αυτής της υποχρέωσης έχει αποφασίσει να υποδείξει έναν Επαρχιακό Δικαστή, ένα Ανώτερο Δικαστή και ένα Πρόεδρο Επαρχιακού Δικαστηρίου σε κάθε επαρχία, οι οποίοι θα ασχοληθούν με αυτού του είδους τις υποθέσεις και οι οποίοι θα διασφαλίζουν την εκδίκαση των υποθέσεων αυτών εντός των χρονικών πλαισίων που έχουν συμφωνηθεί στα πλαίσια του Μνημονίου.