Ο Υπεύθυνος Σύνταξης του ΡΙΚ Γ. Νικολάου απαντά στη βουλευτή Ε. Χαραλαμπίδου

Ως προσπάθεια απροκάλυπτης παρέμβασης της Βουλευτού Ειρήνης Χαραλαμπίδου και ενέργεια να «κάνει πολιτική στην πλάτη των δημοσιογράφων», θεωρεί ο υπεύθυνος σύνταξης του ΡΙΚ, Γιάννης Νικολάου την ανοικτή επιστολή της κ. Χαραλαμπίδου για τη σειρά των ειδήσεων στο κεντρικό δελτίο της κρατικής τηλεόρασης το περασμένο Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου,

Στην επιστολή του προς το Διευθυντή Ειδήσεων και Επικαίρων του ΡΙΚ, Γιάννη Καρεκλά, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας δημοσιοποιεί, ο κ. Νικολάου σημειώνει ότι πρόκειται και για την απάντησή του στην έρευνα που διεξάγεται στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα για το συγκεκριμένο δελτίο, διευκρινίζοντας ότι δεν δίδει στην δημοσιότητα αναφορές υπηρεσιακού περιεχομένου.

Στην είκοσι ενός σημείων επιστολή του, ο κ. Νικολάου υποστηρίζει ότι η αξιολόγηση των ειδήσεων τη συγκεκριμένη ημέρα ήταν ορθή και η εκτίμησή του αυτή από κάποιες εξελίξεις που ακολούθησαν ενισχύεται. Όπως αναφέρει, αξιολόγησε ως πρώτη είδηση τις σημαντικότατες – κατά την άποψή του – τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό, τη συμφωνία για επαφές των διαπραγματευτών σε Άγκυρα και Αθήνα, την ανάλυση της πρότασης για την Αμμόχωστο, την αποκάλυψη ότι οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στο Κυπριακό και ότι η Κύπρος αποτελεί κέντρο ενδιαφέροντος για τους Αμερικανούς, το ενεργειακό και τις διαμορφούμενες συμμαχίες με Ισραήλ, ΗΠΑ. Αυτό θα έκανε, αναφέρει, «ανεξαρτήτως του ποιος θα ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Προσθέτει ότι η αναφορά της κ. Χαραλαμπίδου στο «happy birthday mr president» ήταν η κατάληξη του προαναφερόμενου πολιτικού ρεπορτάζ, διάρκειας μερικών μόνο δευτερολέπτων.

Εξηγεί στη συνέχεια πως η δεύτερη είδηση του δελτίου, ήταν άρρητα συνδεδεμένη με την πρώτη και αφορούσε την ομιλία του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Ελλάδας και ΥΠΕΞ Ευάγγελου Βενιζέλου ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ με αναφορές στο Κυπριακό. Ακολούθησαν, προσθέτει, ειδήσεις για την αγοραπωλησία του τεμαχίου στη Δρομολαξιά και την οικονομία, που «ήταν άκρως αποκαλυπτικά και αποκλειστικά για το ΡΙΚ, και είμαι πέρα για πέρα πεπεισμένος πως αν και οι συνάδελφοι στα άλλα κανάλια είχαν στα χέρια τους τέτοιο υλικό, θα το αξιολογούσαν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο».

Εξίσου σημαντική και επί του ιδίου θέματος, θεωρεί και την επίσης αποκλειστική συνέντευξη στο ΡΙΚ του ΥΠΕΣ Σωκράτη Χάσικου, οι δηλώσεις του οποίου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ΑΚΕΛ και η αντιπαράθεση αυτή ήταν πρώτη είδηση στο κεντρικό δελτίο, την επόμενη ημέρα, 29 Σεπτεμβρίου. Ακολούθησε, συνεχίζει, η παράδοση στον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου του πορίσματος της ερευνητικής επιτροπής για την οικονομία με αποκαλυπτικές πληροφορίες.

Κατά τον Υπεύθυνο Σύνταξης του ΡΙΚ η είδηση για τη σύλληψη στελεχών της Χρυσής Αυγής δεν υποβαθμίστηκε, αλλά «ακολούθησε εκτενέστατη αναφορά στο δελτίο μας – συνολικής διάρκειας οχτώ λεπτών», με ρεπορτάζ και ανταπόκριση από την Αθήνα. Σημειώνει ότι αναφορά στα γεγονότα έγινε στους τίτλους των ειδήσεων στην αρχή του δελτίου, στις 20.00.

Μήπως, διερωτάται ο κ. Νικολάου, «τελικά αυτό που ενόχλησε ήταν ακριβώς όλα εκείνα που μεταδόθηκαν στο δελτίο μας και όχι εκείνα που κατά την κ. Χαραλαμπίδου έπρεπε να μεταδοθούν, ενδεχομένως για να επισκιάσουν και να υποβαθμίσουν τα προηγηθέντα»;

Θεωρεί, γράφει, ότι όλοι οι δημοσιογράφοι πρέπει να κρίνονται και μάλιστα αυστηρώς, γι’ αυτό και δεν δηλώνει ενοχλημένος από τις προσωπικές – όπως αναφέρει – επιθέσεις της κ. Χαραλαμπίδου εναντίον του. Θεωρεί επί της ουσίας, συμπληρώνει, την ανοιχτή επιστολή της κ. Χαραλαμπίδου «και όλον το σάλο που ακολούθησε, όχι υγιές ενδιαφέρον της βουλευτού για το ρόλο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αλλά προσπάθεια απροκάλυπτης παρέμβασης και άσκησης πίεσης που δεν στρέφεται μόνο κατ’ εμού, (αν είχε ως στόχο μόνο εμένα δεν θα δημοσιοποιείτο), αλλά κατά όλων των συναδέλφων μου και του ιδίου του ΡΙΚ».

Θεωρεί, προσθέτει, την ενέργεια αυτή «ως προσπάθεια της κ. Χαραλαμπίδου να ‘κάνει πολιτική στην πλάτη των δημοσιογράφων’» και η αξιοπρέπειά του, καταλήγει, δεν ρου επιτρέπει να το ανεχτεί, γι’ αυτό και η δημόσια αντίδρασή του.