Ο ΥΠΕΣ παρέστη σήμερα στην Κ.Ε. Παρακολουθήσης Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης παρέστη σήμερα στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου συζητήθηκε η Ετήσια Έκθεση Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας για το έτος 2015 που αφορά το Υπουργείο Εσωτερικών.

Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Υπουργός έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις στα ΜΜΕ:

«Είχαμε μια μακρά συνεδρία στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, για την Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το έτος 2015 που αφορά θέματα του Υπουργείου Εσωτερικών. Πρώτα απ’ όλα, θέλω να δηλώσω την ετοιμότητά μας για να δουλέψουμε μαζί και με τον Γενικό Ελεγκτή και με την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, για να θέσουμε εκεί που χρειάζεται και εκεί που πρέπει αντικειμενικά κριτήρια για όλα τα θέματα που αφορούν το Υπουργείο Εσωτερικών, για να διορθώσουμε κακώς έχοντα στη Δημόσια Υπηρεσία και για να φέρουμε τη χρηστή διοίκηση.

Αναπτύξαμε ένα μεγάλο εύρος θεμάτων. Θέλω να επισημάνω αυτό που αφορά στα έκτακτα πολεοδομικά κίνητρα που έδωσε η κυβέρνηση το 2013. Έθεσα στη Βουλή μια επιχειρηματολογία που αποδεικνύει ότι αυτά είχαν ένα τεράστιο οικονομικό όφελος όσον αφορά στην προσπάθεια της Κύπρου να εξέλθει της κρίσης. Πιστεύουμε ότι μέσω των κινήτρων δημιουργήθηκαν περίπου 10 με 11 χιλιάδες νέες ξενοδοχειακές κλίνες, οι οποίες, αυτή τη στιγμή, είναι πλήρως κατειλημμένες από τουρίστες. Αυτό, αναμένεται να φέρει συνολικά περίπου 100 με 140 χιλιάδες επιπλέον τουρίστες στην Κύπρο. Όσον αφορά κάποια θέματα που έθιξε ο Γενικός Ελεγκτής για τη μονιμοποίηση αυτών των κινήτρων, δουλεύουμε με τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, ούτως ώστε η μονιμοποίηση να γίνει μέσω της νόμιμης οδού και των νόμιμων διαδικασιών, μέσω του πολεοδομικού σχεδιασμού, ούτως ώστε αυτό να είναι και πολιτικά και πολεοδομικά ορθό.

Ένα άλλο θέμα αφορά στην Υπηρεσία Αναδασμού. Έχει ληφθεί πολιτική απόφαση να γίνει ενσωμάτωση αυτής της υπηρεσίας με το Κτηματολόγιο γιατί υπάρχουν μεγάλες συνέργειες. Πιστεύουμε ότι, με αυτό τον τρόπο, τάχιστα θα προωθηθεί η διεκπεραίωση των επτά με εννέα εναπομεινάντων σχεδίων αναδασμού που καθυστερούν αδικαιολόγητα λόγω της αναποτελεσματικότητας, πλέον, αυτής της υπηρεσίας και της υποστελέχωσής της. Επίσης, απ’ ότι φαίνεται από την Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, υπάρχουν πολλά κρούσματα, τα οποία θα πάρουν τον δρόμο της δικαιοσύνης».

Ακολούθως, ο κ. Πετρίδης απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση αν ο Αναδασμός είναι η πρώτη υπηρεσία που ενσωματώνεται κάπου αλλού, είπε: «Αν εξαιρέσουμε το Τμήμα ΦΠΑ και του Φόρου Εισοδήματος, που ενοποιήθηκαν σε μια υπηρεσία λόγω μνημονιακής υποχρέωσης, είναι το πρώτο».

Στη συνέχεια, απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το πώς προχωρούμε με τους εγκλωβισμένους αγοραστές ενυπόθηκων ακινήτων, ο κ. Υπουργός είπε: «Γίνεται μια εντατική διαβούλευση μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και του Γενικού Εισαγγελέα, ούτως ώστε να βρεθεί αυτή η νόμιμη ρύθμιση που θα απεγκλωβίσει τους εγκλωβισμένους αγοραστές ενυπόθηκων ακινήτων. Νομίζω ότι σε λίγες μέρες θα έχουμε κάτι πιο ουσιαστικό να πούμε, γιατί τα πάντα πρέπει να γίνονται στο πλαίσιο της ορθότητας και της νομιμότητας».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το θέμα των μεταφράσεων που γίνονται μέσω του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, ο κ. Πετρίδης είπε:

«Όντως, υπήρχε ένα θέμα εκεί, το οποίο πιστεύουμε ότι βαίνει προς την οριστική του επίλυση, μέσω του θεσμού των ορκωτών μεταφραστών, που θα αναλαμβάνουν και την ευθύνη της ορθότητας των μεταφράσεών τους. Της δημιουργίας, επίσης, ενός μητρώου το οποίο θα εμπεριέχει αυτούς τους ορκωτούς μεταφραστές, ούτως ώστε να ξέρουμε και να γίνεται και ο έλεγχος ότι οι μεταφράσεις είναι όντως ποιοτικές και ότι όντως ανταποκρίνονται σε αυτό που πρέπει να γίνει». Για το ίδιο θέμα και απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση, ο κ. Υπουργός είπε: «Το ΓΤΠ έχει την ευθύνη για τις μεταφράσεις. Παλαιότερα, οι ίδιοι έκαναν και κάποιες μεταφράσεις. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνεται από μια υπηρεσία του Δημοσίου.

Είναι και πάρα πολλές οι γλώσσες. Υπήρχε ένα σύστημα βάσει του οποίου έδιναν χωρίς κάποιο έλεγχο ή χωρίς αντικειμενικά κριτήρια σε εξωτερικούς να κάνουν αυτές τις μεταφράσεις. Και το ίδιο το Τμήμα δεν μπορούσε να ελέγξει την ποιότητα αυτών των μεταφράσεων, αλλά έβαζε τη σφραγίδα του κράτους. Για να νοικοκυρέψουμε το σύστημα και να θέσουμε μηχανισμό ελέγχου, είπαμε να δημιουργηθεί ο θεσμός των ορκωτών μεταφραστών, οι οποίοι θα είναι (καταγεγραμμένοι) και σε ένα συγκεκριμένο μητρώο. Δεν μιλούμε για κλειστό επάγγελμα. Όσοι έχουν τα πραγματικά προσόντα και θα αναλαμβάνουν μέσω του συστήματος των ορκωτών μεταφραστών και την ευθύνη, τότε θα μπορούν να διεξάγουν αυτές τις μεταφράσεις, ώστε να είναι και νομικά υπόλογοι για το οποιοδήποτε λάθος. Είναι πολύ σημαντική η μετάφραση, από τη στιγμή που πιστοποιείται από το ίδιο κράτος, Το κράτος έχει ευθύνη να παρέχει ποιοτικότατες μεταφράσεις. Είναι ένας θεσμός (αυτός του ορκωτού μεταφραστή) που ισχύει και σε άλλες χώρες».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των απαλλοτριώσεων, ο κ. Υπουργός είπε:

«Το Υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται αντιμέτωπο με μια μεγάλη διαχρονική στρέβλωση, που επιφέρει και ένα τεράστιο κόστος στο φορολογούμενο, διότι εκκρεμούν πληρωμές απαλλοτριώσεων. Μέχρι πρόσφατα, εκκρεμούσαν πληρωμές της τάξης του μισού δις ευρώ που έφεραν και επιτόκιο 9%. Αναλογιστείτε το κόστος για το Δημόσιο, όταν εκκρεμούσαν τέτοιες πληρωμές από το 1970. Με μεγάλο κόπο και με μεγάλο νοικοκύρεμα των κονδυλίων, αυτό το ποσό έχει μειωθεί περίπου στα 300 με 350 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, δεν γίνονται απαλλοτριώσεις αν δεν είναι πλήρως προϋπολογισμένες, για να μην συσσωρεύονται. Επίσης, μειώθηκε το επιτόκιο, το οποίο πληρώνεται από το 9 στο 3%.

Πέρα αυτού, επεξεργαζόμαστε Νομοσχέδιο, το οποίο πιστεύω θα εγκριθεί σύντομα, βάσει του οποίου, όταν καταβάλλονται σε κάποιον τα χρήματα λόγω απαλλοτρίωσης, δεν θα τοκίζονται: τα χρήματα θα είναι στη διάθεσή του, αλλά, αν αρνηθεί να τα πάρει, δεν θα καταβάλλονται τόκοι από το Δημόσιο, για να μη χρησιμοποιούν κάποιοι και αυτό το σύστημα ως καταθετικό σχέδιο για να παίρνουν ένα σημαντικό επιτόκιο».