Ο Σταύρος Μαλάς παρουσίασε τους βασικούς πυλώνες του Ενεργειακού Σχεδιασμού του για το μέλλον της Κύπρου

Η διακυβέρνηση Μαλά θα διαμορφώσει Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό με κεντρικό άξονα τον Οδικό Χάρτη της Ε.Ε. μέχρι το 2050, ο οποίος θα καλύπτει τις πτυχές του ηλεκτρισμού, του φυσικού αερίου, των μεταφορών, της οικονομίας και θα έχει ως βασικό πυλώνα το περιβάλλον.

Αυτή είναι η κεντρική προτεραιότητα του Σταύρου Μαλά στα ενεργειακά, για τα οποία μίλησε σήμερα κατά τη σημερινή συνάντηση του με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ στο Κεντρικό Εκλογικό Επιτελείο. Η σημερινή συνάντηση ακολούθησε τη σειρά συναντήσεων που είχε τις προηγούμενες μέρες ο Σταύρος Μαλάς με φορείς που εμπλέκονται στον τομέα της ενέργειας όπως η ΑΗΚ, η ΡΑΕΚ και η ΔΕΦΑ.

Αναφερόμενος στη γεωπολιτική διάσταση του ζητήματος της αξιοποίησης του φυσικού αερίου, ο Σταύρος Μαλάς υπέδειξε ότι η Κύπρος έχει μπει στον ενεργειακό χάρτη μετά την ανακάλυψη των αποθεμάτων υδρογονανθράκων, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει σήμερα ούτε σχεδιασμός για την αξιοποίηση των αποθεμάτων στο οικόπεδο 12 ούτε ένας ευρύτερος ενεργειακός σχεδιασμός. Έπρεπε να είχε ήδη κατατεθεί σχέδιο αξιοποίησης του οικοπέδου 12 από τη Noble, είπε ο Σταύρος Μαλάς ενώ αναφερόμενος στο στόχο για μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, με τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου, υπέδειξε ότι αυτός ο σχεδιασμός εγκαταλείφθηκε.

· Σε σχέση με τον ηλεκτρισμό, ο Σταύρος Μαλάς υποστήριξε την προοπτική απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού σε συνδυασμό βέβαια με την προστασία των καταναλωτών και ειδικότερα των ευάλωτων ομάδων. Επανέλαβε επίσης τη θέση του για διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΑΗΚ και για εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της μέσα από την παραχώρηση της μέγιστης δυνατής ευελιξίας καθώς και με τον τερματισμό της παρωχημένης πρακτικής των «κομματικών λιστών» στο διορισμό των Διοικητικών Συμβουλίων.

· Όσο αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο Σταύρος Μαλάς εξήγγειλε ότι η δική του διακυβέρνηση θα προωθήσει άμεσα ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της ΕΕ για 27% παραγωγή ενέργεια από ΑΠΕ. Αναφέρθηκε επίσης στην πρόταση του για το Σχέδιο Πράσινης και Αειφόρου Ενίσχυσης Κοινοτήτων, με το οποίο θα ενθαρρυνθεί η δημιουργία Κοινοτικών Φωτοβολταϊκών Πάρκων, με τη συμμετοχή συμπλεγμάτων κοινοτικών συμβουλίων ή πολιτών κάθε περιοχής.

· Για το ζήτημα του φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά, αναφέρθηκε στο σχεδιασμό που περιλαμβάνει αφενός τη δημιουργία των υποδομών για την αποϋγροποίηση του φυσικού αερίου και αφετέρου την πτυχή της προμήθειας. Ο Σταύρος Μαλάς τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να πετύχει η προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη από τη ΔΕΦΑ σε σχέση με αυτό το σχεδιασμό, διότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια.

· Αναφερόμενος στην Κλιματική Αλλαγή και στον κύριο στόχο για μείωση των εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων, ο Στ. Μαλάς υπέδειξε ότι οι πολιτικές για την Ενέργεια καθορίζονται από ένα Υπουργείο και για την Κλιματική Αλλαγή από άλλο. Βασικό μέλημα της κυβέρνησης του θα είναι η οργάνωση του συντονισμού των πολιτικών ώστε να επιτυγχάνονται οι περιβαλλοντικοί στόχοι.