Ο ρόλος της γυναίκας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Μια σύγχρονη γυναίκα καλείται πλέον να ενσαρκώσει  πολλαπλούς ρόλους κατά την διάρκεια της ζωής της  όπως για παράδειγμα στην εργασία , στην οικογένεια , στην κοινωνία αλλά και στην πολιτική.

Μια σύγχρονη γυναίκα , έχει όνειρα ,έχει στόχους  και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της πόλης που ζει.

Η ισότητα των φύλων συνιστά θεμελιώδες δικαίωμα για ΟΛΟΥΣ καθώς και στοιχειώδη αξία για κάθε δημοκρατία , τόσο στα κοινωνικά , στα οικονομικά αλλά και στα πολιτιστικά δρώμενα.

Παρά τις πολλές περιπτώσεις επίσημης αναγνώρισης αλλά και προόδου που έχει σημειωθεί, η ισότητα δεν αποτελεί πραγματικότητα στην καθημερινότητα μας.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δημοσιοποίησε την ετήσια έκθεση του για το έμφυλο χάσμα για το έτος 2023. Η έκθεση, αφορά 146 χώρες παγκόσμια και στηρίζεται σε 4 πυλώνες: α) Μορφωτικό επίπεδο β) Πολιτική ενδυνάμωση γ) Υγεία – Επιβίωση και δ) Οικονομική συμμετοχή. Πρόκειται για μία ακόμη έκθεση που επιβεβαιώνει το μακρύ δρόμο που έχει να διανύσει η Κύπρος έτσι ώστε να πετύχει την έμφυλη ισότητα και ισοτιμία. Η χώρα μας , βρίσκεται στην 106η θέση από τις 146 χώρες που περιλαμβάνονται στην έκθεση, 13 θέσεις πιο κάτω από πέρσι.

Την ίδια ώρα στην εν λόγω έκθεση , η Κύπρος καταλαμβάνει την τελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σημαντικότερη οπισθοχώρηση καταγράφεται στον πυλώνα της πολιτικής ενδυνάμωσης όπου η Κύπρος από την 101η που ήταν πέρσι, φέτος βρίσκεται στην 117η θέση, κυρίως λόγω της μείωσης των γυναικών στο Κυπριακό Κοινοβούλιο.

Όσον αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως διαμορφώνεται πλέον με την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης, είναι αναγκαία η διεύρυνση της συμμετοχής των δημοτών και ειδικότερα των γυναικών , με στόχο βεβαίως την χάραξη και εφαρμογή πολιτικών , σχετικά με την καθημερινότητα μας και στο πώς θα ανταποκρίνεται στους νέους ρόλους που καλείται να αναλάβει.

Ο ρόλος των τοπικών και περιφερειακών αρχών στην προώθηση της ισότητας των φύλων υπογραμμίστηκε στην Οικουμενική Διακήρυξη της IULA (Διεθνής Ένωση Τοπικών Αρχών) για τις «γυναίκες στις τοπικές αρχές» που υιοθετήθηκε το 1998. Ο νέος παγκόσμιος οργανισμός Ηνωμένες Πόλεις και Τοπικές Αρχές διατηρεί την ισότητα των φύλων μεταξύ των πρωταρχικών του στόχων.

Ας προωθηθεί η ανάπτυξη πολιτικών που να αναβαθμίζει τη θέση της γυναίκας στην τοπική κοινωνία.

Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου εκάστου έτους, προς τιμή της μεγάλης διαμαρτυρίας που έγινε 8 Μαρτίου 185, από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας, στην Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασιακού περιβάλλοντος.

Αυτή την ξεχωριστή μέρα , αντί να γιορτάσουμε με λουλούδια, εξόδους και διάφορα άλλα υλικά αγαθά , ας κλείσουμε απλώς για λίγο τα μάτια και ας φέρουμε στο μυαλό μας την κάθε σημαντική για εμάς γυναίκα , μάνα , γιαγιά , αδελφή , φίλη , σύζυγο , μια οποιαδήποτε γυναίκα της διπλανής πόρτας που για εμάς αξίζει το χειροκρότημά μας  …

Ας αγωνιστούμε για να εξασφαλίσουμε μια κοινωνία βασισμένη στην ισότητα !!!

Χρόνια μας πολλά

Λουκία Κυριάκου

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Λάρνακας

Δημοτικό Διαμέρισμα Λάρνακας