Ο ΠτΔ συμμετείχε στο Debate νέων – Ξεκινούν δύο ηλεκτρονικές πλατφόρμες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετείχε σήμερα στο Debate νέων – Πρόγραμμα «Οι νέοι ρωτούν» της Τράπεζας Κύπρου, στα κεντρικά Γραφεία της Τράπεζας.

Στο debate έλαβαν μέρος εκπρόσωποι δημόσιων Λυκείων από όλη την Κύπρο καθώς και ιδιωτικών σχολείων.

Ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν το debate ήταν το Κυπριακό, η αγορά εργασίας, η πάταξη της διαφθοράς, η εκπαίδευση, η Ενέργεια, η αντιμετώπιση της ακρίβειας και το στεγαστικό.

Μιλώντας στους νέους, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «ως Κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα – διότι πιστεύουμε ειλικρινά στη συμμετοχική δημοκρατία και ότι εσείς πρέπει να έχετε λόγο και ρόλο – ξεκινούμε δύο ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Η μία είναι μη δεσμευτικά δημοψηφίσματα όπου εμείς θα θέτουμε το ερώτημα προς την κυπριακή κοινωνία γενικότερα για θέματα που απασχολούν την κοινωνία, για παράδειγμα, η πρόταση που θα υποβάλουμε στη νομοθετική εξουσία για να μειωθεί το όριο ηλικίας για συμμετοχή στις εκλογές.

Έχουμε και μια άλλη πλατφόρμα ειδικά για εσάς τους νέους που ονομάζεται ‘Έκφραση’ και θα απαντούμε σε δικά σας ερωτήματα και εισηγήσεις ως εκτελεστική εξουσία και μια φορά τον μήνα θα βγαίνουμε διαδικτυακά είτε εγώ είτε οι Υπουργοί να απαντάμε σε ερωτήματα. Αυτό θα γίνεται σε μόνιμη βάση».

Πρόσθεσε ότι η σημερινή συζήτηση αποτελεί μια πρόβα για το τι θα ακολουθήσει σε σχέση με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Ερωτηθείς ποια η παρακαταθήκη που κληρονομεί ένας νέος σε σχέση με το Κυπριακό και σε τι μπορεί να ελπίζει για τη λύση του προβλήματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι αυτό που ζούμε σήμερα δεν είναι η κανονικότητα, σημειώνοντας ότι σε αντίθεση με την αντίληψη κάποιων, οι νέοι ενδιαφέρονται πολύ για το Κυπριακό.

Πρόσθεσε ότι «όταν είσαι σε θέση εξουσίας και σε επέλεξε ο κυπριακός λαός, πρέπει οι αποφάσεις που λαμβάνεις – να μην σκέφτεσαι μόνο τη θητεία, τα πέντε ή τα δέκα χρόνια που θα είσαι Πρόεδρος – να είναι τέτοιες που να είσαι ωφέλιμος για τη χώρα σου και το μέλλον της. Πρέπει να πείσουμε την κοινωνία μας και εγώ το προσπαθώ πάρα πολύ μέσα από τις δηλώσεις και τις παρεμβάσεις μου. Υπάρχει μια λανθασμένη εντύπωση στη χώρα μας. Τούτο που βλέπουμε σήμερα κάθε μέρα γίνεται χειρότερο. Δημιουργούνται νέα τετελεσμένα, είναι πολύ πιο δύσκολο να πετύχουμε τον στόχο μας που είναι η επανένωση της Κύπρου».

Είπε ακόμη ότι με τη διαίρεση της χώρας μας δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις πολλές δυνατότητες που έχει η χώρα μας, ενώ μια επανενωμένη Κύπρος θα αξιοποιήσει στο μέγιστο αυτές τις δυνατότητες.

«Δεν υπάρχουν παγωμένες διενέξεις. Βλέπετε τι γίνεται στην περιοχή μας. Άρα, δεν υπάρχει άλλη των επιλογών από το να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επανενώσουμε την Κύπρο. Και εσείς οι νέοι έχετε σημαντικό ρόλο να διαδραματίσετε», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος θεωρεί πως μπορεί να επιτευχθεί λύση.

Σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι θέματα στα οποία έχει ανησυχίες η νέα γενιά, όπως η Κλιματική Αλλαγή, θέματα εργασίας και το στεγαστικό. Επεσήμανε, ακόμη ότι πρέπει να συνδεθεί η παιδεία με τα θέματα της αγοράς εργασίας και να κατευθυνθούν οι νέοι σε επαγγέλματα με μέλλον στην Κύπρο.

Ερωτηθείς για τα θέματα πάταξης της διαφθοράς, αλλά και γρήγορης απονομής δικαιοσύνης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι το πιο σημαντικό πλεονέκτημα μου είναι ότι είμαι κομματικά ορφανός. Για πρώτη φορά αναδείχθηκε κάποιος στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς τη στήριξη ενός από τα ΄δυο μεγαλύτερα κόμματα. Την ίδια στιγμή αυτή είναι και η μεγάλη μου αδυναμία διότι όταν είσαι κομματικά ορφανός θεωρείσαι ότι είσαι και πιο ευάλωτος αν και δεν το αισθάνομαι αυτό. Άρα εγώ δεν έχω κανένα βαρίδιο στο να προχωρήσω με αυτά τα θέματα. Είμαι σίγουρος ότι οι πρωτοβουλίες που θα εφαρμόσουμε θα προκαλέσουν αρκετές αντιδράσεις, συζητήσεις».

Σε άλλη ερώτηση σημείωσε ότι η Παιδεία και η Υγεία αποτελούν τους σημαντικότερους τομείς, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Παιδεία επηρεάζει όλους τους τομείς. Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνονται τολμηρές μεταρρυθμίσεις, ωστόσο, όπου υπάρχει πρόβλημα θα πρέπει να γίνονται διορθωτικές κινήσεις.

Ερωτηθείς αν το θέμα της Ενέργειας μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία, η οποία κρατά το κλειδί της λύσης του Κυπριακού, δεν θα προχωρήσει στη λύση επειδή θα αναγνωρίσει το παράνομο της κατοχής ή την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Τουρκία θα σκεφτεί να προχωρήσει στη λύση μόνο αν αντιληφθεί ότι τα οφέλη που δύναται να προκύψουν μέσα από τη λύση είναι πιο σημαντικά από τα οφέλη που έχει με τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων. Και ο παράγοντας φυσικό αέριο και άλλοι παράγοντες, όπως η ΕΕ, είναι κάτι που μπορεί να οδηγήσει μια λογικά σκεπτόμενη Τουρκία να αντιληφθεί τα οφέλη μέσα από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού. Άρα, ο τομέας της Ενέργειας είναι καθοριστικός στην επίλυση του Κυπριακού».

Σε ερώτηση για το θέμα της ακρίβειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η οικονομία της Κύπρου που είναι μια μικρή χώρα εξαρτάται εν πολλοίς από εξωγενείς παράγοντες, προσθέτοντας ότι οι πληθωριστικές τάσεις οφείλονται σε παράγοντες όπως οι πόλεμοι στην περιοχή, η πανδημία του κορωνοϊού, και άλλα, και επισημαίνοντας πως στόχος είναι να καταστεί η οικονομία λιγότερη ευάλωτοι στους εξωγενείς παράγοντες, διευρύνοντας τους παραγωγικούς τομείς και το ανθρώπινο δυναμικό.

Αναφέρθηκε, επίσης, στα δύο πακέτα μέτρων στήριξης για άμβλυνση των προβλημάτων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που προκύπτουν από τις πληθωριστικές τάσεις.

Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε στους μαθητές ότι οι αποφάσεις που λαμβάνει η Κυβέρνηση αφορούν άμεσα τη νεολαία και, συνεπώς, πρέπει να διεκδικήσουν τον ρόλο που τους αναλογεί ώστε να έχουν λόγο στα κοινωνικά δρώμενα, διαβεβαιώνοντας ότι όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου είναι στη διάθεση των νέων για τη διοργάνωση θεματικών debates στα ζητήματα, τα οποία απασχολούν τους νέους.