Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε το Επιχειρηματικό Φόρουμ, στο Νέο Δελχί

Στην παρουσία μεγάλου αριθμού επιχειρηματιών από την Ινδία και την Κύπρο, καθώς και Υπουργών της Ινδικής Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης χαιρέτισε σήμερα το Επιχειρηματικό Φόρουμ που διοργανώθηκε στο Νέο Δελχί.

Μιλώντας στο Φόρουμ, το οποίο διοργάνωσαν οι επιχειρηματικοί σύνδεσμοι Κύπρου – Νέου Δελχί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πρώτα ότι «νωρίτερα σήμερα είχα τη μεγάλη τιμή να επισκεφθώ το Gandhi Smriti, όπου ο Μαχάτμα – η Μεγάλη Ψυχή – πέρασε τις 144 τελευταίες μέρες της ζωής του και όπου δολοφονήθηκε το 1948. Με συγκίνησε πολύ. Ο Μαχάτμα Γκάντι ενέπνευσε τον κόσμο και φυσικά η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση. Ο Πατέρας του Έθνους της Ινδίας ήταν έμπνευση στον αγώνα της Κύπρου κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας. Ο ίδιος ο Γκάντι διατήρησε δυνατές προσωπικές σχέσεις με την Κύπρο μετά την ανεξαρτησία της».

Αναφερόμενος στις σχέσεις Κύπρου – Ινδίας ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι είναι εξαιρετικές σε όλους τους τομείς σημειώνοντας ότι το επίπεδο αυτών των σχέσεων επεκτείνεται και στα διεθνή φόρα.

Σε ό,τι αφορά το φόρουμ, ο Πρόεδρος είπε ότι στόχος είναι να αναδειχθούν οι μοναδικές επενδυτικές ευκαιρίες στην Κύπρο και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα ως επενδυτικού προορισμού.

Σημείωσε ότι οι σχέσεις της Κύπρου με την Ινδία ενδυναμώνονται συνεχώς ιδιαίτερα στον τραπεζικό και χρηματο-οικονομικό τομέα, τη ναυτιλία και τις μεταφορές, την επιστήμη και τεχνολογία, τον φαρμακευτικό τομέα, τον τουρισμό και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Επεσήμανε ακόμη ότι κατά την παραμονή του Νέο Δελχί θα υπογραφεί αριθμός διμερών συμφωνών και Μνημονίων Συναντίληψης μεταξύ Κύπρου και Ινδίας στους τομείς της εμπορικής ναυτιλίας, των αερομεταφορών, της συνεργασίας στον τομέα της Γεωργίας, της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού.

Αναφερόμενος στην κυπριακή ναυτιλία, ο Πρόεδρος επεσήμανε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κυπριακής σημαίας και είπε ότι «η Κύπρος διαθέτει τον 11ο μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, τον 3ο μεγαλύτερο στην ΕΕ, ενώ ως ναυτιλιακό κέντρο διαχείρισης η Κύπρος είναι ανάμεσα στις τρεις πρώτες θέσεις ανά το παγκόσμιο και το πρώτο στην ΕΕ».

Είπε ακόμη ότι «η Κύπρος σύντομα θα εισαγάγει σχέδιο κινήτρων αναφορικά με τη βιομηχανία κινηματογράφου. Η ομορφιά, το κλίμα και ο πολιτιστικός πλούτος της χώρας μας σε συνδυασμό με τα κίνητρα που σκοπεύουμε να εισαγάγουμε θα καταστήσουν την Κύπρο ένα ιδανικό χώρο κινηματογραφικών γυρισμάτων, για τη βιομηχανία αυτή».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στο θέμα της αποκατάστασης της κυπριακής οικονομίας, σημειώνοντας τις αναβαθμίσεις από τους Οίκους Αξιολόγησης καθώς και την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα.

Υπογράμμισε εξάλλου ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση θα εφαρμόσει σειρά κινήτρων για την περαιτέρω διευκόλυνση των επενδύσεων και για τη δημιουργία ενός ακόμη περισσότερο φιλικού προς τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος.

Είπε ακόμη ότι η Κύπρος θα διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στον τομέα των επενδυτικών ταμείων, αλλά και της Ενέργειας.

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απευθυνόμενος προς τους Ινδούς επιχειρηματίες και επενδυτές τους κάλεσε να επενδύσουν στην Κύπρο σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση μέσα από τους μηχανισμούς που έχει δημιουργήσει για διευκόλυνση των επιχειρήσεων, θα προωθήσει επενδυτικά και επιχειρηματικά σχέδια.

Στο φόρουμ μίλησαν επίσης από κυπριακής πλευράς ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης, ο Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Υπουργός Μεταφορών κ. Μάριος Δημητριάδης, ο Υπουργός Γεωργίας κ. Νίκος Κουγιάλης και εκπρόσωποι των κυπριακών επιχειρηματικών συνδέσμων.

Κατά την έναρξη του φόρουμ, χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Υπουργός Οικονομικών της Ινδίας κ. Shri Arjun Ram Meghwal, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις προοπτικές για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων Κύπρου – Ινδίας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το φόρουμ θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για αύξηση των επενδύσεων εκατέρωθεν.

Μίλησαν επίσης Ινδοί επιχειρηματίες, οι οποίοι υπογράμμισαν το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στην Κύπρο στον τομέα της Ενέργειας.