Ο Πρόεδρος τέλεσε τα αποκαλυπτήρια μνημείου ηρώων του 1974 στο Μάμμαρι

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, τέλεσε πρίν από λίγο στο Μάμμαρι.  τα αποκαλυπτήρια μνημείου ηρώων του 1974.

Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος είπε:

Η μνήμη αποτελεί εθνική ευθύνη και χρέος. H γνώση της ιστορίας σε μία χώρα σαν και τη δική μας, συνιστά υποχρέωση.

Η σκληρή μοίρα της χώρας μας σκιαγραφείται σε αυτόν εδώ τον τόπο, σε αυτό το σεμνό ηρώο που σήμερα αποκαλύπτουμε εδώ στο Μάμμαρι όπου σε ένα μικρό χωριό, ο πόλεμος του ‘74 άφησε πίσω του δύο νέους νεκρούς ενώ αναζητούμε ακόμα να μάθουμε για την αδυσώπητη μοίρα δύο αγνοουμένων.

Εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας την οποία υπερασπίστηκαν, τιμούμε τον ήρωα Φίλιππο Μιχαήλ που σκοτώθηκε υπερασπιζόμενος τον Πενταδάκτυλο.

Τιμούμε τον ήρωα Αντώνη Γεωργίου που έπεσε νεκρός υπερασπιζόμενος την Κυθρέα.

Τιμούμε τον αγνοούμενο ήρωα Δημήτρη Πύρκα που επίσης χάθηκε στον Πενταδάκτυλο.

Τιμούμε τον αγνοούμενο ήρωα Χριστόδουλο Ανδρέου, που πολέμησε στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας.

Σε κάθε γωνιά της Κύπρου είναι διάσπαρτα μικρά και μεγάλα μνημεία ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους σε αυτό τον τόπο στους οποίους οφείλουμε να μην ξεχάσουμε ποτέ και για να μην τους ξεχάσουμε θα πρέπει και να τους τιμήσουμε και για να τους τιμήσουμε θα πρέπει επιτέλους κάποια ώρα να δούμε τον ήλιο της ελευθερίας να ανταλέλλει και να φωτίζει από άκρο σε άκρο αυτό το νησί.

Θα πρέπει να μην τους ξεχάσουμε γιατί πρόσφεραν ό,τι πιο πολύτιμο είχαν για τούτο τον τόπο αλλά και γιατί θα πρέπει κάποτε να αρχίσουμε να οικοδομούμε ένα μέλλον με ασφάλεια και ευημερία.

Φιλοδοξία μας είναι και θα πρέπει να είναι να μετατρέψουμε την Κύπρο μας σε ένα σύγχρονο κράτος που να διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στην περιοχή της εύφλεκτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Ένα σύγχρονο κράτος που θα καλύπτει ολόκληρη την επικράτεια του νησιού μας, και όχι το έδαφος που σήμερα ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Είναι για αυτό που είμαστε σε ένα εντατικό διάλογο, προκειμένου να πετύχουμε μέσα από σωστές προϋποθέσεις να το απαλλάξουμε από την κατοχή, να επανενώσουμε, να δώσουμε το δικαίωμα σε κάθε Κύπριο πολίτη, Ελληνοκύπριο και Τουρκοκύπριο, ελεύθερα να κινείται, ελεύθερα. να εγκαθίσταται, ελεύθερα να αποκτά περιουσία, ελεύθερα να επαγγέλλεται οπουδήποτε, σε οποιοδήποτε μέρος της επικράτειας της χώρας μας.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες που πραγματικά να δημιουργούν τις τις προϋποθέσεις ειρηνικής συνύπαρξης, θα πρέπει να ζήσουμε και να βιώσουμε μαζί. Οι κίνδυνοι είναι πάντοτε ενόσω υπάρχει μια εκκρεμότητα μεγάλη. Δεν θέλουμε με κανένα τρόπο να επιτρέψουμε να δημιουργηθούν περαιτέρω κίνδυνοι για τον Κυπριακό Ελληνισμό, για αυτό και φροντίζουμε η πληθυσμιακή αναλογία να διατηρείται όση και εκείνη του 1960 και στο μέλλον, σε περίπτωση εξεύρεσης λύσης.

Είναι καλά γνωστός ο κίνδυνος από τον εποικισμό, όχι μόνο για μας αλλά για όλους τους κατοίκους αυτού του νησιού και εννοώ και για τους Τουρκοκύπριους. Η αλλοίωση της ταυτότητας, της πληθυσμιακής αναλογίας δεν δημιουργεί παρά την άρνηση, δεν δημιουργεί παρά άλλες επιδιώξεις. Εμείς ζήσαμε εμείς έχουμε βιώσει αυτή τη γη, εμείς θέλουμε να την προστατεύσουμε γιατί νιώθουμε την πατρίδα μας, και όταν λέω εμείς δεν εξαιρώ τους Τουρκοκύπριους.

Θα πρέπει να συνειδητοποιήσου και εκείνοι ότι η λύση μόνο οφέλη μπορεί να δώσει προς όλους, συνεπώς η κατανόηση των ανησυχιών των Ελληνοκυπρίων είναι προαπαιτούμενο προκειμένου να πετύχουμε όχι απλά περαιτέρω πρόοδο, αλλά κάποια στιγμή τη λύση, για να σταθούμε μπροστά στους ήρωες και να τους πούμε ότι δώσαμε τη μάχη μέσα από ειρηνικό διάλογο, κάναμε ένα συμβιβασμό, αλλά αυτός ο συμβιβασμός σώζει την πατρίδα μας, δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε να ζούμε ως Ευρωπαίοι πολίτες, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα ειρηνικό μέλλον που οι νέοι μας δεν θα χρειάζεται να δώσουν το αίμα τους, που δεν θα χρειαζόμαστε άλλους ήρωες, άλλα μνημεία, αλλά θα δοξάζουμε αυτούς που μας επέτρεψαν να ζούμε στο ελεύθερο και ελεγχόμενο από την Κυπριακή Δημοκρατία έδαφος για να δώσουμε τη μάχη της ολοκληρωτικής απελευθέρωσης.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως οι προσπάθειες αυτές τις μέρες είναι και έντονες είναι και επίπονες είναι και με σταθερή την πυξίδα και με σταθερό το στόχο .

Επαναλαμβάνω και θέλω να διαβεβαιώσω τον κυπριακό λαό ότι ο στόχος είναι η απελευθέρωση και η επανένωση. Αυτό είναι και θα είναι το καλύτερο μνημόσυνο στους ήρωες μας.