Νιούλαντ: Οι ΗΠΑ στηρίζουν τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού

Η Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για ευρωπαϊκές και ευρωασιατικές υποθέσεις κα Βικτόρια Νιούλαντ, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους απόψε, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον οποίον συναντήθηκε ξανά το πρωί, ανέφερε τα ακόλουθα:

«Είχαμε ένα πάρα πολύ καλό γύρο διαβουλεύσεων σήμερα. Θα μεταβούμε στο βορρά ξανά τώρα. Ήθελα να πω ότι οι ΗΠΑ είναι εξαιρετικά υποστηρικτικές για αυτή τη διαδικασία που καθοδηγείται από τους Κύπριους.

Ερχόμαστε ως φίλοι στη διαδικασία και ως υποστηρικτές, αλλά η οποία είναι πάρα πολύ καθοδηγούμενη από αυτούς τους ηγέτες. Είμαστε χαρούμενοι που είμαστε εδώ εν μέσω αυτής της πολύ εντατικής περιόδου του Οκτωβρίου όταν οι ηγέτες συναντώνται σχεδόν καθημερινά, για να έχουμε την ευκαιρία να μοιραστούμε ανοικτά τη δουλειά που επιτελούν.

Εχουμε εντυπωσιαστεί πάρα πολύ από το πώς οι δύο ομάδες εργάζονται σκληρά για να δημιουργήσουν ένα μέλλον για ολόκληρο τον κυπριακό λαό και για να δημιουργήσουν μεγαλύτερη ευκαιρία εδώ στο νησί.

Σήμερα, ενώ οι δύο ηγέτες συναντιόνταν στο πλαίσιο του ΟΗΕ, είχα την πρώτη μου ευκαιρία να μεταβώ στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου, να δω την εκπληκτική πολιτιστική κληρονομιά εκεί και να περπατήσω λίγο στην παραλία των Βαρωσίων.

Ήμουν, πρέπει να πω, πολύ συγκινημένη από αυτά που είδα εκεί, Αλλά επίσης από την άλλη, εμπνευσμένη από την πιθανότητα όλος αυτός ο κόσμος της Κύπρου να έχει τον πολιτισμό, την οικονομία, την πολιτική με αυτή τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη».