Ο Πρόεδρος ζήτησε εκ νέου στήριξη της Ρωσίας για το Κυπριακό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, έστειλε σήμερα σημαντικά μηνύματα για το Κυπριακό,  επαναβεβαιώνοντας την αποφασιστικότητά του για λύση, ζητώντας εκ νέου την υποστήριξη της Ρωσίας αλλά και αναφέροντας ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι του επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία για το θέμα της Ουκρανίας, αλλά αγνοούν την εισβολή της Κύπρου από την Τουρκία και την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος απαντούσε σε ερωτήσεις φοιτητών στο Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων Μόσχας στο πλαίσιο διάλεξης που έδωσε, αναγνώρισε επίσης ότι δεν υπάρχει επαρκής επικοινωνία μεταξύ Ε/κ και Τ/κ νέων λόγω της διαίρεσης της νήσου και μίλησε για την ευθύνη ακριβώς εξεύρεσης λύσης προς όφελος των νέων γενιών.

Μετά τη διάλεξη υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και του Κρατικού Ινστιτούτου της Μόσχας. Από πλευράς Πανεπιστημίου Λευκωσίας το μνημόνιο υπέγραψε ο Πρόεδρος του Ερευνητικού Ιδρύματος του Πανεπιστημίου, πρώην Υπ. Παιδείας Ανδρέας Δημητρίου.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της επίσκεψής του στη Ρωσία και των συναντήσεων που είχε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ενώ προέβηκε και σε ανάλυση των πρόσφατων εξελίξεων στο Κυπριακό.

«Οι υδρογονάνθρακες δεν πρέπει να αποτελούν πηγή διένεξης και δεν πρέπει να επιτραπεί να καταστούν αντικίνητρο για την επίτευξη λύσης του κυπριακού προβλήματος», ανέφερε.

Αντίθετα, πρόσθεσε, «ο φυσικός πλούτος είναι το πιο ισχυρό κίνητρο για ένα ουσιαστικό διάλογο, μακριά από οποιεσδήποτε απειλές ή εκβιασμούς, έτσι ώστε, το συντομότερο δυνατό να επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση του κυπριακού προβλήματος και για τους Ε/κ και για τους Τ/κ, αλλά και για τις χώρες στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε για τη βαθιά και ειλικρινή δέσμευσή του στην επίτευξη βιώσιμης και διαρκούς λύσης που θα ανταποκρίνεται στις ανησυχίες όλων των Κυπρίων.

Αυτή, τόνισε, «είναι η υποχρέωση που έχω αναλάβει έναντι όλων των Κυπρίων».

Γι` αυτό, επεσήμανε, για μένα υπάρχει μόνο ένα σχέδιο, να λυθεί το κυπριακό πρόβλημα το συντομότερο δυνατόν, στη βάση του τι έχει συμφωνηθεί ως ένας συμβιβασμός, δηλαδή τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως προβλέπεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες Κορυφής με μια κυριαρχία, μία διεθνή νομική προσωπικότητα και μια υπηκοότητα.

Όπως συζητήθηκε, χθες με την ηγεσία της ρωσικής Κυβέρνησης, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «η Ρωσία έχει ένα ρόλο να διαδραματίσει για να συμβάλει στις προσπάθειες μας για επίτευξη λύσης».

Η Κύπρος, ανέφερε, “είναι το κοινό σπίτι Ε/κ και Τ/κ και καλώ τους Τ/κ συμπατριώτες του και την Τουρκία να μοιραστούν το όραμά μου και να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους στην επανένωση της Κύπρου”.

Είτε πρόκειται για τις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας ή την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνησή του θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να συμβάλει στο «θαρραλέο κτίσιμο γεφυρών κυρίως σ` αυτούς τους καιρούς των αυξανόμενων προκλήσεων, προς όφελος του κοινού καλού».

Θεωρούμε, πρόσθεσε, ότι «είναι απαραίτητο για τη γεωπολιτική σταθερότητα και ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής, της οποίας η Ρωσική Ομοσπονδία αποτελεί αναπόσπαστο και φυσικά ζωτικό μέρος».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κλήθηκε από φοιτητή να εκφράσει τη θέση της Κύπρου όσον αφορά τη μη συμμόρφωση της Τουρκίας με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Το ερώτημα δεν είναι τι κάνει η Κύπρος αλλά τι κάνουν τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, κυρίως οι Υπουργοί Εξωτερικών Υποθέσεων, γιατί εναπόκειται σ` αυτούς να επιβάλουν την εφαρμογή της απόφασης του ΕΔΑΔ, απάντησε.

Συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα ότι είναι καιρός επιτέλους η Τουρκία να σεβαστεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι από την εισβολή υπήρξε μεγάλος αριθμός ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ, κανένα από τα οποία δεν εφαρμόστηκε από την Τουρκία.

Στις 6 Οκτωβρίου, πρόσθεσε, έχουν εισβάλει στην ΑΟΖ μας και οι εταίροι μας επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία όχι επειδή εισέβαλε στην Ουκρανία αλλά επειδή υποψιάζονται ότι ενθαρρύνει τους αυτονομιστές, “αγνοούν όμως την εισβολή της Τουρκίας και την παραβίαση των κυρίαρχων δικαιωμάτων της Δημοκρατίας της Κύπρου».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις μεταξύ Ε/κ και Τ/κ νεαρών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναγνώρισε ότι παρά το γεγονός ότι όταν σπουδάζουν στο εξωτερικό οι σχέσεις τους είναι καλές με την επιστροφή τους πίσω στην Κύπρο χάνουν επαφή λόγω της διαίρεσης της νήσου.

Το status quo, ανέφερε, ορθώνει ένα τείχος και δυστυχώς οι νέοι δεν έχουν καμία επαφή.

Είναι ευθύνη μας όχι μόνο να ενθαρρύνουμε τις παλαιότερες γενεές αλλά και τους νέους να θέλουν να ζήσουν μαζί, να μοιραστούν το ίδιο μέλλον, πρόσθεσε. Είναι ευθύνη μας να φέρουμε και πάλι κοντά τους νέους, τόνισε.

Σε ερώτηση για το πώς η νέα ελληνική Κυβέρνηση θα μπορέσει να βοηθήσει στη λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διερωτήθηκε τι μπορεί να πράξει μόνη της η Ελλάδα.

Αν δεν έχουμε την ισχυρή υποστήριξη άλλων χωρών όπως η Ρωσική Ομοσπονδία, δυστυχώς φαίνεται ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι αδιάλλακτη, επεσήμανε.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι το Κυπριακό θα καταστεί επιτέλους ένας πονοκέφαλος για την Τουρκία είτε ως προς τις φιλοδοξίες της για να γίνει μέρος της ΕΕ είτε λόγω προβλημάτων σε άλλους οργανισμούς, αλλά και την πιθανότητα ότι η Τουρκία θα λάβει υπόψη το κόστος που εξυπακούεται λόγω της οικονομικής υποστήριξης των κατεχομένων.

Μια από αυτές τις μέρες, νομίζω θα καταλάβουν ότι πρέπει να συμβάλουν στην εξεύρεση λύσης, να αποσύρουν τα στρατεύματά τους και να συνεργαστούν με κάποιες χώρες, περιλαμβανομένης της Ελλάδας για να δοθεί ένα τέλος σ` αυτό το μακροχρόνιο και απαράδεκτο status quo, κατέληξε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.