Ο πληθωρισμός απειλή για την ποσωτική χαλάρωση

Στενεύει το «παράθυρο ευκαιρίας» για να ενταχθεί η χώρα μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), μετά την άνοδο του πληθωρισμού της ευρωζώνης στο 2%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τον Φεβρουάριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2% σε ετήσια βάση, φθάνοντας έτσι στα επίπεδα που προβλέπει το Καταστατικό της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό. Το πρόγραμμα QE ήταν το βασικό εργαλείο που επιστράτευσε η ευρωτράπεζα, προκειμένου να τονώσει τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη. Η επίτευξη του στόχου για πληθωρισμό κοντά στο 2% δίνει, λοιπόν, λαβή στη Γερμανία και τις χώρες-«δορυφόρους» της να ζητήσουν εκ νέου τη διακοπή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, τα περιθώρια για να ενταχθεί η Ελλάδα στο QE και να επωφεληθεί από τη συνεπακόλουθη τόνωση της ρευστότητας στην οικονομία της φαίνεται να γίνονται μικρότερα, ενώ αντιθέτως μεγαλώνει η ανάγκη να ολοκληρωθεί το ταχύτερο η δεύτερη αξιολόγηση του 3ου Μνημονίου. Χωρίς ολοκλήρωση της αξιολόγησης και συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, η χώρα μας δεν μπορεί να πάρει εισιτήριο για το QE.

Πλέον όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι έχει, πάντως, πρόθεση να συνεχιστεί η ποσοτική χαλάρωση έως τα τέλη του 2017.