Ο Μιχάλης Γουλανδρής και η οικονομική κρίση

Θα ήταν αδύνατο να υποστηρίξουμε πως η οικονομική κρίση δεν άγγιξε τον Μιχάλη Γουλανδρή, όλους αυτούς τους μήνες.  Ωστόσο όχι τον ίδιο, αλλά  την εταιρεία στην οποία είναι μεγαλομέτοχος και δεν είναι άλλη από την “NJ Goulandris”. Άλλωστε είναι φυσικό όταν τα χρηματιστήρια πέφτουν να υπάρχει και ύφεση σε όλες τις εταιρείες. Η ύφεση ωστόσο αυτή είναι διαφορετική σε εκείνες που είναι εισηγμένες στα Χρηματιστήρια και διαφορετική όταν ουσιαστικά ανήκει σε μια οικογένεια όπως συμβαίνει στην περίπτωση του μεγαλοεφοπλιστή που αποφάσισε πριν από έξι περίπου χρόνια να μεταφέρει την εταιρεία του στην Ελλάδα. Μετά τις δηλώσεις μελών της Βρετανικής Κυβέρνησης για επιπλέον φόρους στους Έλληνες εφοπλιστές του Λονδίνου. Όπως μάλιστα υποστηρίζουν ναυτιλιακοί κύκλοι ο Μιχάλης Γουλανδρής δεν μπορεί να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα μιας και ανήκει σε μια εκ των παλαιοτέρων και πλέον ισχυρών εφοπλιστικών οικογενειών που δημιούργησαν εταιρείες κολοσσούς αμέσως μετά τον πόλεμο.

Η οικογένεια Γουλανδρή φημίζεται για την πρώτη της εταιρεία την “ORION” που είχε έδρα την Νέα Υόρκη αλλά και για άλλες μικρότερες εταιρείες, που ίδρυσε στην συνέχεια  όπως η «Ανδριακή». Ο ίδιος ωστόσο φαίνεται να είναι πολύ προσεκτικός στα βήματα του αυτή την εποχή θέλοντας πάντα να έχει τον έλεγχο εν μέσω μιας εποχής που υπάρχει κρίση ακόμη και στην Ναυτιλία, παγκοσμίως. Από την άλλη οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων όπως το διαμέρισμα στο Άγαλμα του Τρούμαν στην περιοχή των Ανακτόρων ουσιαστικά γίνεται, όπως αναφέρουν οικονομικοί κύκλοι, για λόγους που έχουν να κάνουν με το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων του εφοπλιστή. Ένα χαρτοφυλάκιο που είναι αρκετά ισχυρό καθώς ήδη διαθέτει δυο σπίτια-διαμερίσματα στην ίδια περιοχή, αλλά και ακίνητα τόσο εντός Ελλάδος αλλά και στο εξωτερικό.  

H εφοπλιστική οικογένεια Γουλανδρή ήταν ανάμεσα σε εκείνες που διέθεταν εκπληκτικές και υπερπολυτελής θαλαμηγούς για την εποχή τους. Όλα σχεδόν τα μέλη της οικογένειας διέθεταν και από ένα- ιστορικό πλέον- σκάφος, το οποίο και χρησιμοποιούσαν κάθε καλοκαίρι στις εξορμήσεις αλλά και κατά την διαμονή τους στην Άνδρο. Συνεπώς δεν θα μπορούσε να συμβαίνει διαφορετικά και για τον Μιχάλη Γουλανδρή που κληρονόμησε από την οικογένεια του τη θαλαμηγό “Beluga”. Ένα εκπληκτικό σκάφος αδερφό με το “Paloma” σαράντα έξι περίπου μέτρων. Ο μεγαλοεφοπλιστής ωστόσο αντιλαμβανόμενος την οικονομική κρίση που χτυπούσε το 2009 την πόρτα της Ευρώπης και της Αμερικής αποφάσισε να το δώσει προς πώληση. Το μετέφερε μάλιστα και στο Μονακό όπου γίνεται κάθε χρόνο μια έκθεση πολυτελών σκαφών προς πώληση. Όπως έγινε γνωστό την πώληση ανάλαβε η εταιρεία “Edmiston & Company” στην τιμή των εννέα εκατομμυρίων δολαρίων αρχικά. 

Η οικονομική κρίση που πάγωσε την πρόσφορα για τέτοια σκάφη ανάγκασε τον εφοπλιστή αλλά και την εταιρεία πώλησης να κατεβάσουν σταδιακά την τιμή που σήμερα είναι λίγο μεγαλύτερη από τα τρία εκατομμύρια ευρώ. Ο Μιχάλης Γουλανδρής εξάλλου είχε σταματήσει σχεδόν από το 2007 όπως λέγεται να χρησιμοποιεί την πολυτελή αυτή θαλαμηγό που κατασκευάστηκε το 1968 και την οποία ανακαίνισε τόσο το 1980 όσο και το 2006. Είχε μάλιστα επιλέξει να κινείται ανάμεσα στα νησιά του Αιγαίου με ένα μικρότερο υπερσύγχρονο σκάφος που είχε πολύ δυνατές μηχανές και μπορούσε να το οδηγήσει και ο ίδιος. Συνεπώς τα έξοδα ήταν πολύ μικρότερα από εκείνα ενός σκάφους που ξεπερνούσε τα σαράντα μέτρα. Το “Beluga”  όπως λέγεται το είχε επιλέξει για δικό του προσωπικό χώρο αλλά και για γραφείο και κέντρο των επιχειρήσεων του που έχουν να κάνουν με την ναυτιλία το εμπόριο αλλά και γενικότερα και επιχειρήσεις στην στεριά. Για τον λόγο αυτό πάντα πάνω στο σκάφος υπήρχε προσωπικό αλλά και ο μπάτλερ του εφοπλιστή! Μην ξεχνάμε άλλωστε πως η ναυτιλιακή οικογένεια Γουλανδρή είχε ασχοληθεί και με την ναυτικοεπισκευαστική ζώνη πλοίων ενώ ήταν και ιδιοκτήτες του Νεώριου στη Σύρο.  

Θόδωρος Στέφος