Ο Μάριος Καρογιάν θέλει το ΔΗΚΟ ενωμένο

Κύριε Καρογιάν, ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών στο ΔΗΚΟ;

Το είπα στη σημερινή μου δήλωσή, θα το επαναλάβω ξανά γιατί το πιστεύω ειλικρινά. Ουδέποτε εσωκομματικές εκλογές είχαν τόσο μεγάλη σημασία για τις πολιτικές εξελίξεις όσο αυτές που την Κυριακή θα κρίνουν την επόμενη μέρα του ΔΗΚΟ.

Θα συνεχίσει να πορεύεται εγγυόμενο την πολιτική σταθερότητα, την ισορροπημένη διακυβέρνηση και την κοινωνική συνοχή ή θα αποκλίνει των ιδεολογικών του αρχών και της πορείας του ως σταθεροποιητικού και κοινωνικά ευαίσθητου παράγοντα εξόδου από την κρίση;

Αυτό είναι το δίλημμα των εσωκομματικών εκλογών της Κυριακής. Γι’ αυτό και είμαι σίγουρος ότι τα μέλη μας θα απαντήσουν υπεύθυνα δίνοντας με την επιλογή ηγεσίας εντολή ενότητας και αποφυγής επικίνδυνων περιπετειών για τον τόπο.

Δεν είναι ώρα για πειραματισμούς. Δεν είναι ώρα για ανώριμες αποφάσεις και προσωπικές εμπάθειες.

Ιδιαίτερα τώρα που με την αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από την Standard & Poor’s και την σταθεροποίηση των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες αρχίζουν να φαίνονται οι πρώτοι καρποί των θυσιών του κυπριακού λαού και των προσπαθειών της κυβέρνησης για την υπέρβαση της κρίσης.

Ο ανθυποψήφιος σας, σας κατηγορεί ότι αρνείστε τον ζωντανό διάλογο. Γιατί έστω και την τελευταία εβδομάδα δεν αποδεχθήκατε την πρόσκλησή του για μια ζωντανή τηλεοπτική -ραδιοφωνική συνέντευξη;

Η πρόσκληση έγινε πράγματι την τελευταία εβδομάδα και αφού είχανε προηγηθεί πάμπολλες εβδομάδες υβριστικών προσωπικών επιθέσεων, προσβολών και συκοφαντιών.

Η αποδοχή της πρόσκλησης θα σήμαινε υποχρεωτικά σκληρές απαντήσεις σε αυτές τις επιθέσεις.

Αντιλαμβάνεστε ότι το αποτέλεσμα θα ήταν ιδιαίτερα βλαπτικό για την ενότητα και τη συνοχή του Κόμματος και την επόμενη μέρα.

Πώς θα πετύχετε την ενότητα στο κόμμα σε περίπτωση επανεκλογής σας;

Όσο πιο καθαρή και δυνατή είναι η εντολή που θα δώσουν την Κυριακή τα μέλη του ΔΗΚΟ, τόσο πιο ενωμένο και δυνατό θα είναι το κόμμα μας από την επόμενη κιόλας μέρα.

Άλλωστε, η εντολή που εγώ ζητώ δεν είναι λευκή επιταγή στο πρόσωπό μου. Είναι στρατηγική επιλογή συλλογικού χαρακτήρα, με ιδεολογική ταυτότητα και πολιτική δέσμευση για τη διαφύλαξη της ενότητας του ΔΗΚΟ ως του πλεονεκτήματος που θα του επιτρέψει να κερδίσει το διπλό στοίχημα της πολιτικής ανανέωσης και της οικονομικής ανάπτυξης.

Κατηγορήστε από τον ανθυποψήφιο σας ότι κακώς παρέμεινε το κόμμα στην διακυβέρνηση Χριστόφια

Τα όσα παίχθηκαν ανάμεσα στον πρώτο και το δεύτερο γύρο των εκλογών του 2008 θα αποκαλυφθούν εν ευθέτω χρόνο, ώστε κάθε κατεργάρης να καθίσει στον πάγκο του. Σε κάθε περίπτωση, πάρθηκε τότε μία συλλογική απόφαση. Και η συλλογική αυτή απόφαση ήταν ομόφωνη και δεσμευτική.

Kαι επιτέλους γιατί επιμένουν να μιλούν για το παρελθόν; Μήπως γιατί δεν έχουν τίποτα να πουν για το μέλλον;

Και επιτέλους τί μου προσάπτουν; Ότι συνεργάστηκα με την κυβέρνηση Χριστόφια; Ότι δηλαδή υπηρέτησα τις αποφάσεις που αυτοί εισηγήθηκαν και τα τετελεσμένα που αυτοί δημιούργησαν μεταξύ του 1ου και του 2ου γύρου των προεδρικών εκλογών του 2008;

Χρειάζεται πολύ μεγάλο θράσος και δημαγωγία για να ενοχοποιηθώ ως υπεύθυνος μιας επιλογής που γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν υπήρξε ποτέ η δική μου.

Δική μου υπήρξε μόνο η επιμονή στην πολιτική σταθερότητα που ανέκαθεν πίστευα ότι θα’ πρεπε να είναι στρατηγική προτεραιότητα του ΔΗΚΟ.

Εκείνο που τώρα πρωτεύει είναι το μέλλον μας. του ΔΗ.ΚΟ., της πατρίδας μας, του λαού της. Και αυτό το μέλλον προετοιμάσαμε και κτίζουμε με τη δύσκολη απόφαση που πήραμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τις δυνάμεις της ενότητας και της εθνικής σωτηρίας.

Αυτοί που εναντιώθηκαν σε μια απόφαση που ενέκρινε η συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού, είναι εκείνοι που πρέπει να απολογούνται, διότι εμφανίζονται σήμερα να συμφωνούν με όσα μέχρι χθες διαφωνούσαν.

Αν κάποιοι κακομαθημένοι θέλουν να μεταθέσουν σε άλλους τις δικές τους ευθύνες και να συνεχίσουν να βάζουν προσωπικά στοιχήματα σε βάρος του τόπου και εναντίον της αλήθειας, ας το κάνουν και θα κριθούν αναλόγως. Εγώ δεν ανήκω σ’ αυτή την κατηγορία.

Θα παραμείνετε στη κυβέρνηση και μετά τις εκλογές και πάρα τις όποιες διαφωνίες με την συμπολίτευση

Σε ό,τι με αφορά η απάντηση είναι απλή και κατηγορηματική.

Μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών μας πήραμε τη δύσκολη απόφαση να οδηγήσουμε το κόμμα μας σε μία στρατηγική συμφωνία στήριξης του Προέδρου Αναστασιάδη με γνώμονα την πολιτική σταθερότητα και την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας και σωτηρίας.

Η επιλογή μας αυτή εγκρίθηκε από την, επίσης, συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού. Είναι, λοιπόν, αυτονόητο ότι δε θα διακινδυνεύσουμε την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος, ούτε θα υπονομεύσουμε ένα οικοδόμημα του οποίου υπήρξαμε αρχιτέκτονες.

Αντιθέτως, θα συνεχίσουμε να επιστρατεύουμε όλες μας τις δυνάμεις, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την πολιτική σταθερότητα ως πολύτιμη προϋπόθεση εξόδου από την κρίση και μετατροπής της σε ευκαιρία για μία νέα εθνική αναγέννηση.

Άλλοι πρέπει να εξηγήσουν πώς θα πορευθούν ακινδύνως για τον τόπο, αν πάρουν την εντολή να ηγηθούν ενός κόμματος που είναι σήμερα ο κρίκος σταθεροποίησης της κυβέρνησης και με του οποίου τις στρατηγικές επιλογές είχαν έρθει σε ανοιχτή σύγκρουση.

Για μας η πολιτική σταθερότητα, η ιδεολογική συνέπεια και η στρατηγική ωριμότητα εξακολουθούν να είναι η μεγάλη μας υπόσχεση για το μέλλον και του ΔΗΚΟ και του τόπου.

40 χιλιάδες περίπου οι ψηφοφόροι (αριθμός ρεκόρ) πολλά έχουν ειπωθεί για τον εκλογικό κατάλογο. Το σχόλιο σας

Ο σχεδόν διπλασιασμός των μελών του Κόμματός μας αποτελεί καθεαυτού ελπιδοφόρο μήνυμα. Είναι ένα είδους ανοίγματος στην κοινωνία. Εύχομαι να αποδεχθεί ότι το άνοιγμα αυτό θα έχει διάρκεια και πολιτικό βάθος.

Κατά τα άλλα, δεν θα ήθελα να κρύψω τη λύπη μου για την προσπάθεια που καταβλήθηκε να διαβληθούν οι δημοκρατικές διαδικασίες και να στιγματιστούν συμπολίτες μας με ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς, που όχι μόνο είναι προσβλητικοί για την ιδεολογία μας, αλλά επιπλέον έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις παρακαταθήκες που μας άφησε ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος. Σας θυμίζω ότι ήταν αυτός που πρώτος εισήγαγε στο Καταστατικό μας το δικαίωμα της συμμετοχής στις εσωκομματικές μας διαδικασίες αλλοδαπών μονίμων κατοίκων της Κύπρου.

Πώς απαντάτε στις φήμες πως μέχρι και μέλη άλλου κόμματος έχουν γραφεί στο ΔΗΚΟ για να ψηφίσουν;

Δεν έχω καμία τέτοια περίπτωση υπόψη μου. Έχω, όμως, υπόψη μου περιπτώσεις μελών, υποστηριχτών, μάλιστα, του ανθυποψηφίου μου, που έχουν επισήμως και δημοσίως διατελέσει στελέχη αντιπάλων σχηματισμών του ΔΗΚΟ στις τελευταίες προεδρικές εκλογές.

Πού εντοπίζετε τις κύριες διαφορές σας από τον ανθυποψήφιό σας;

Θα σταθώ σε τρεις κρίσιμες, κατά τη γνώμη μου, διαφορές.

Η πρώτη αφορά στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη σχέση μας με το κόμμα και τα συλλογικά όργανά του. Σχεδόν γεννημένος, και, πάντως, μεγαλωμένος, μέσα στο ΔΗΚΟ, έμαθα να το υπηρετώ και να σέβομαι και να πειθαρχώ στις αποφάσεις του. Ουδέποτε διανοήθηκα να τις αμφισβητήσω δημόσια, ούτε να διαφοροποιούμαι à la carte στη βάση μίας προσωπικής ατζέντας διαφορετικής από τις συλλογικές επιλογές του κόμματός μου.

Πολύ περισσότερο, ουδέποτε τις αντιστρατεύτικα και ουδέποτε βρέθηκα συστρατευμένος με τους αντίπαλους του ΔΗ.ΚΟ. Ανέκαθεν τις θεωρούσα δεσμευτικές για όλους και πίστευα ότι ο σεβασμός τους αποτελεί όχι μόνο υποχρέωση για όλα μέλη του, αλλά και προϋπόθεση αξιοπιστίας του κομματικού μας συστήματος. Τίποτα, άλλωστε, δεν έβλαψε περισσότερο το ΔΗΚΟ από τη συνεχή εσωστρέφεια που προκαλούσαν οι μόνιμες, κατά βούληση και επί σκοπόν, διαφοροποιήσεις σε προσωπική βάση.

Η δεύτερη αφορά στην ουσία των πολιτικών δεσμών που μας συνδέουν με το ΔΗΚΟ. Για μένα οι δεσμοί αυτοί προσδιορίζονται από τις ιδρυτικές μας αρχές. Από τις αρχές που μας τοποθετούν στον ιδεολογικό χώρο του Κέντρου και μας τοποθετούν απέναντι τόσο στο νεοφιλελευθερισμό της συντηρητικής δεξιάς όσο και στο λαϊκισμό της επονομαζόμενης σοσιαλιστικής αριστεράς ή το δογματισμό της κομμουνιστικής αριστεράς. Προερχόμενος από τη μεσαία τάξη του λαού μας, είμαι απόλυτα ταυτισμένος με το πολιτικό και ιδεολογικό υπόβαθρο του ΔΗ.ΚΟ. και με τα συμφέροντα, τις έγνοιες και τις προσδοκίες της μεσαίας τάξης και των μη προνομιούχων ομάδων του πληθυσμού.

Θεωρώ, μάλιστα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, επίκαιρες τις ιδέες μας για μικτή οικονομία, με το Κράτος να παίζει ρυθμιστικό ρόλο και την ιδιωτική πρωτοβουλία να αναλαμβάνει επιχειρηματικές δράσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα για την έξοδο από την κρίση με κοινωνική συνοχή και ανταγωνιστική δυναμική.

Αντιθέτως, θεωρώ καταστροφική και επικίνδυνη κάθε άποψη που ταυτίζεται με τα παλιά κατεστημένα, διαιωνίζει τα προνόμια των λίγων και συγκαλύπτει τις ευθύνες της διαπλοκής για την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και των δημόσιων οικονομικών.

Ούτε στις τυφλές ιδιωτικοποιήσεις πιστεύω, ούτε στη στοχοποίηση των εργαζομένων των δημοσίων υπηρεσιών, ούτε στη μείωση μισθών και συντάξεων που θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ασφυξία στην αγορά.

Η τρίτη, τέλος, διαφορά έγκειται στο ρόλο του ΔΗΚΟ.

Στο πρόσφατο παρελθόν έδωσα μάχες με προσωπικό κόστος για να παραμείνει το ΔΗΚΟ εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας και να συμβάλει θετικά στην αποτροπή της οικονομικής κατάρρευσης της πατρίδας μας. Η στάση μου αυτή γίνεται σήμερα αντικείμενο δημαγωγικής εκμετάλλευσης με το πρόσχημα της παραμονής του ΔΗΚΟ στην κυβέρνηση Χριστόφια, λες κι αυτό αποτελούσε προσωπική επιλογή κι όχι συλλογική απόφαση ευθύνης.

Οι κατήγοροί μου έχουν επιλεκτική μνήμη. Ίσως για αυτό αρέσκονται να μεταθέτουν τις ευθύνες τους. Αν θέλουν να διεκδικούν δάφνες αξιοπιστίας, το καλύτερο που θα είχαν να κάνουν είναι η αυτοκριτική τους. Την περιμένουμε ακόμα, κυρίως σε ότι αφορά την κραυγαλέα αποσιώπηση των ευθυνών που τους ανήκουν για τη συγκάλυψη των ενόχων της χρεοκοπίας του τραπεζικού μας συστήματος.

Σε ό,τι με αφορά, επιμένω ότι ένα κόμμα εξουσίας όπως το ΔΗΚΟ δε μπορεί να συμπεριφέρεται με την ελαφρότητα και την ανευθυνότητα ενός κόμματος διαμαρτυρίας. Κατά μείζονα λόγο τώρα που διακυβεύονται μείζονα εθνικά και δημόσια συμφέροντα.

Φαίνεται, όμως, ότι, ακόμα και τώρα που βρισκόμαστε πολιορκημένοι από απειλές, ορισμένοι θέλουν ένα ΔΗΚΟ που να ικανοποιεί προσωπικά καπρίτσια και καιροσκοπικές λογικές. Γι’ αυτό και εμφανίζονται να συμφωνούν με αυτά με τα οποία χθες διαφωνούσαν και να διαφωνούν με αυτά με τα οποία συμφωνούσαν προηγουμένως.

Θα το πω ευθαρσώς. Είναι επικίνδυνοι. Αν οι απόψεις τους επικρατήσουν, θα οδηγηθούμε σε περιπέτειες. Σοβαρές περιπέτειες. Και το ΔΗ.ΚΟ. και ο τόπος.

Ο τόπος μας έχει τρείς υπέρτατες ανάγκες.

Να πορευτεί με σταθερότητα, να πολιτευθεί με ωριμότητα και να οδηγηθεί το συντομότερο δυνατό και με αποφασιστικότητα σε αλλαγή του πολιτικού του συστήματος, του τρόπου διακυβέρνησης και του μοντέλου ανάπτυξης.

Μόνο ένα ΔΗΚΟ που υπηρετεί αυτές τις ανάγκες μπορεί να τιμήσει την ιστορία του και να δικαιώσει τις προσδοκίες των μελών του και του λαού μας. Και να συνεχίσει να υπηρετεί και να στηρίζει την μεσαία τάξη των λαού μας.
Ποιοι τελευταίο μήνυμα θα θέλατε να δώσετε στα μέλη του κόμματος;

Ήρθε η ώρα της αλήθειας και της κρίσης των μελών του ΔΗ.ΚΟ. Που σημαίνει ότι ήρθε πια η ώρα των ώριμων και υπεύθυνων επιλογών που θα επιτρέψουν στο ΔΗ.ΚΟ. να παραμείνει ο εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας και της επιστροφής στο δρόμο της ανάπτυξης. Με κοινωνική συνοχή και θαρραλέες αποφάσεις για αλλαγές στο τρόπο διακυβέρνησης και οικονομικής οργάνωσης.

Είμαι σίγουρος ότι τα μέλη του Κόμματός μας έχουν πλήρη επίγνωση των κινδύνων που εγκυμονεί μια ανώριμη και ανεύθυνη επιλογή. Μια επιλογή που μπορεί να μας οδηγήσει σε νέες περιπέτειες.

Γνωρίζουν ότι οι περιστάσεις δεν επιτρέπουν την παραμικρή διακινδύνευση του πλεονεκτήματος της πολιτικής σταθερότητας που εγγυάται το ΔΗ.ΚΟ. και χρειάζεται η πατρίδα μας για να ανακτήσει την αξιοπιστία και τη βιωσιμότητα της οικονομίας της.

Για αυτό και είμαι σίγουρος ότι με συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Κόμματός μας θα δώσει την εντολή που ζητώ, για να συνεχίσουμε πορευόμενοι με ασφάλεια στο δρόμο της ενότητας, της εξόδου από την κρίση, της εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών, της παραδειγματικής τιμωρίας των ενόχων της οικονομικής μας καταστροφής και της υπεράσπισης της ιδεολογίας του Κέντρου που είναι σήμερα επίκαιρη περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Κύριε Καρογιάν, εμείς δεν έχουμε παρά να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία.