Ο Αρχηγός κάλεσε τα μέλη της δύναμης να τολμούν και να λένε την αλήθεια

Ο αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρου Μιχάλης Παπαγεωργίου, εξέφρασε τη λύπη του, για τα δύο μέλη της δύναμης που απέκρυψαν να αναφέρουν το συμβάν της ρίψης των πυροβολισμών στην Κισσόνεργα της Πάφου.

Σε δηλώσεις του στην Πάφο κάλεσε τα μέλη της Αστυνομίας να τολμούν ακόμη και εκεί που κάνουν λάθη να το λένε.

Όταν ρωτήθηκε, εάν αυτό το γεγονός της απόκρυψης του συμβάντος θα πρέπει να προβληματίσει το Αρχηγείο της Αστυνομίας και για το κατά πόσο το απέκρυψαν τα μέλη της δύναμης φοβούμενοι τις συνέπειες, ο κ Παπαγεωργίου είπε « θα έπρεπε να γνωρίζουν όλοι πως εδώ και τέσσερα με τεσσεράμισι χρόνια , που βρίσκομαι στην ηγεσία της Αστυνομίας, έδωσα το μήνυμα ότι θέλω την αλήθεια. Να τολμούν τα μέλη μας , και ακόμα και εκεί που κάνουν λάθη, να το λεν».

 

Ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε πως με την αλήθεια θα επιδεικνύεται η μέγιστη δυνατή επιείκεια, προσθέτοντας ωστόσο πως « από τη στιγμή που απέκρυψαν και ενήργησαν με κακή πρόθεση, τότε δεν υπάρχει οποιοδήποτε ελαφρυντικό και αυτό είναι το πιο λυπηρό» .

Ο κ Παπαγεωργίου ανέφερε συγκεκριμένα πως το συμβάν της ρίψης των πυροβολισμών έγινε στις 23:00 το βράδυ ενώ η Αστυνομία ενημερώθηκε στις 3:45 το πρωί δηλαδή – όπως είπε- σχεδόν πέντε ώρες αργότερα.

Δεν σας κρύβω, είπε ο Αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρου « ότι στεναχωρήθηκα πάρα πολύ, όχι γιατί χρησιμοποιήθηκε το όπλο» , γιατί όπως εξήγησε, « το γιατί χρησιμοποιήθηκε το όπλο είναι αντικείμενο μιας ξεχωριστής έρευνας, γιατί τα μέλη μας και δικαιούνται να οπλοφορούν, και δικαιούνται κάτω από κάποιες αιτίες να χρησιμοποιούν το όπλο, και αυτό είναι απόλυτα καθορισμένο, αλλά και αυτό είναι αντικείμενο έρευνας».

Αρχικά συνέχισε , διατάξαμε εμείς έρευνα, και μετά ανέλαβε ο Γενικός Εισαγγελέας και διέταξε την διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας από ποινικό ανακριτή.

Επανέλαβε επίσης πως εκείνο που τον λύπησε τα μέγιστα ήταν γιατί τα δύο μέλη της δύναμης , απέκρυψαν ή παρασιώπησαν αυτό το συμβάν, και σημείωσε πως « για αυτό διατάχθηκε μια ξεχωριστή έρευνα για τα οποία αμφότερα τα μέλη μας έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, όχι για την ρίψη των πυροβολισμών αυτών καθ’ αυτών , αλλά γιατί απέκρυψαν παρασιώπησαν αυτό το συμβάν»

Πλήρωση θέσεων στην Αστυνομία

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας όταν ρωτήθηκε κατά πόσο υπάρχουν κενά στην Αστυνομία λόγω της οικονομικής κρίσης και πως προχωρούν οι διαβουλεύσεις του για την πλήρωση κάποιων θέσεων, είπε ότι «τόσο οι κενές θέσεις όσο και οι προαγωγές είναι παγοποιημένες με απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων που ψήφισε σχετική νομοθεσία. Ο νόμος ισχύει μέχρι 31 Δεκεμβρίου, και οι κενές θέσεις που έχουμε εμείς είναι πάρα πολλές».

Άλλες ,συνέχισε ο κ Παπαγεωργίου, αφαιρέθηκαν τελείως και άλλες παγοποιήθηκαν σημειώνοντας πως οι κενές θέσεις θα πρέπει να πλησιάζουν τώρα τις 700.

Ο κ Παπαγεωργίου αναφέρθηκε και στην δυσκολία που αντιμετωπίζει η Αστυνομία της Κύπρου από το γεγονός ότι από τις 4 θέσεις Βοηθών Αρχηγών, οι τρεις χηρεύουν. Χρειάζεται είπε χαρακτηριστικά κάποτε, ένας Βοηθός Αρχηγός που απομένει να λείψει και εκείνος, οπότε , « δεν έχουμε κανένα Βοηθό Αρχηγό με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πρακτικά λειτουργικά προβλήματα αλλά και νομοθετικά προβλήματα, γιατί κάποιες εξουσίες τις οποίες έχει κάποιος Βοηθός Αρχηγός».

Εξήγησε επίσης πως τις εξουσίες με τις οποίες περιβάλλεται κάποιος Βοηθός Αρχηγός δεν μπορεί να τις κάνει κάποιος άλλος.

Ξεκαθάρισε επίσης πως αν υποθετικά με το νέο χρόνο αποπαγοποιηθούν ο προαγωγές δεν θα μπορούσαμε εμείς ανέφερε « να κάνουμε προαγωγές, γιατί για να γίνουν προαγωγές χρειάζονται τρεις Βοηθοί Αρχηγοί».

Από τη στιγμή είπε, που έχουμε ένα Βοηθό Αρχηγό , δεν μπορεί να αρχίσει καν η διαδικασία.

Ο κ Παπαγεωργίου είπε ακόμη πως για να πληρωθεί μια θέση Βοηθού Αρχηγού και πάλι χρειάζονται τρεις Βοηθοί Αρχηγοί. Άρα , παρατήρησε , ούτε και οι θέσεις των Βοηθών Αρχηγών μπορούν να πληρωθούν, αν δεν τροποποιηθεί η υφιστάμενη νομοθεσία σημειώνοντας πως προκύπτουν πρακτικά, ουσιαστικά και νομοθετικά προβλήματα.