Ομιλία προέδρου του ΔΗΣΥ στο Ανώτατο Συμβούλιο

Πραγματοποιήθηκε σήμερα  στο ξενοδοχείο Hilton Park, η πρώτη σύνοδος του Ανωτάτου Συμβουλίου του Δημοκρατικού Συναγερμού υπό τη νέα ηγεσία του Κόμματος.

Ο νέος Πρόεδρος του Κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, απήυθυνε για πρώτη φορά στο ανώτατο συλλογικό σώμα του ΔΗΣΥ.

Στα πλαίσια του Ανωτάτου Συμβουλίου, ο ΔΗΣΥ διοργάνωσε αιμοδοσία προς ενίσχυση του Κέντρου Αίματος του Υπουργείου Υγείας.

AIMODOSIA

Διαβάστε αυτούσια την ομιλία του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου:

Φίλοι μου,

Μέλη του Ανωτάτου Συμβουλίου του Δημοκρατικού Συναγερμού,

Σας καλωσορίζω εδώ σήμερα. Στην πρώτη συνεδρία του σώματος μετά την εκλογή της νέας ηγεσίας, αλλά κυρίως, μετά την εκλογή του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στο τιμόνι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι πολύ σημαντική η σημερινή μας συνάντηση. Δεν μαζευτήκαμε εδώ για να πανηγυρίσουμε την εξουσία. Μαζευτήκαμε, η ραχοκοκαλιά αυτής της παράταξης, για να συζητήσουμε πρώτα απ’ όλα τη νέα μεγάλη μας Εθνική αποστολή.

Να αλλάξουμε τα πράγματα. Να φτιάξουμε μια καλύτερη Κύπρο.

Δεν υπάρχει ούτε ένας εδώ μέσα που να μην το αισθάνεται καθημερινά. Οι πολίτες αυτού του τόπου έχουν εναποθέσει κάθε ελπίδα τους σε εμάς. Στη νέα διακυβέρνηση και στο Δημοκρατικό Συναγερμό.

Από εμάς περιμένουν να σπάσουμε τα αδιέξοδα. Από εμάς αναμένουν να βάλουμε οριστικό τέλος στις παθογένειες και τις αναχρονιστικές νοοτροπίες που μας οδήγησαν μέχρις εδώ.

Σε εμάς στηρίζονται για να αποκτήσει ξανά η χώρα μας και η οικονομία της, το κύρος και την αξιοπιστία που μας αξίζει. Να θέσουμε το στέρεο υπόβαθρο και να οδηγήσουμε την Κύπρο στην ανάπτυξη και την ευημερία. Να ατενίσουμε και πάλι περήφανα τον έξω κόσμο. Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα ευνοούν την λύση του Εθνικού μας προβλήματος και την επανένωση της πατρίδας μας.

Είναι πολύ βαρύ το χρέος μας. Εξαιρετικά δύσκολες οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Αυτές τις προσδοκίες όμως, δεν έχουμε δικαίωμα να τις διαψεύσουμε. Δεν μας το επιτρέπει η ιστορία μας. Πάνω απ’ όλα, δεν το επιτρέπει το χρέος και η ευθύνη μας απέναντι στην πατρίδα.

Για όλους εμάς, ο δρόμος της ριζοσπαστικής αλλαγής είναι μονόδρομος. Και αν η μεταρρύθμιση παντού είναι η μόνη επιλογή για την Κύπρο σήμερα, για εμάς που καλούμαστε να την υλοποιήσουμε, δεν είναι υποχρέωση που αναγκαζόμαστε ασθμαίνοντας να υποστούμε. Αποτελεί επιλογή που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε.

Είμαστε ταγμένοι και αποφασισμένοι να αποτελέσουμε τους πρωταγωνιστές της αλλαγής . Δεν πρόκειται να γίνουμε οι συνεχιστές του ίδιου προβλήματος.

Φίλες και Φίλοι,

Είμαστε ένα μεγάλο κόμμα. Ουδέποτε περιορίσαμε τον εαυτό μας σε μικρά όνειρα και σε μικρές πράξεις. Θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Θα οδηγήσουμε τη χώρα μπροστά, με τα ιδανικά, τις αξίες και τις ιδέες μας. Πάνω απ’ όλα με την αποφασιστικότητά μας. Με πίστη στις αστείρευτες δυνάμεις του Κυπριακού Ελληνισμού, αλλά και τις δικές μας δυνατότητες. Μπορούμε να φέρουμε και αυτή τη σκληρή αποστολή σε πέρας. Και θα τη φέρουμε!

Το χρωστάμε στους εαυτούς μας. Πάνω απ’ όλα όμως, το χρωστάμε στα παιδιά μας. Στις γενιές των Κυπρίων που μας ακολουθούν.

Όταν πριν από τριάντα επτά χρόνια ο Γλαύκος Κληρίδης ίδρυσε τον Δημοκρατικό Συναγερμό, έδωσε το πολιτικό στίγμα στη παράταξή μας. Τόνισε ότι αυτό που διαχρονικά πρέπει να τη χαρακτηρίζει, είναι η αίσθηση του καθήκοντος απέναντι στην πατρίδα. Έλεγε ότι δύναμή μας είναι η δύναμη του ρεαλισμού, της σοβαρότητας, της ευθύνης. Ότι τα κόμματα «οφείλουν να καθοδηγούν τον λαό αντί να τον κολακεύουν». Οφείλουν να εξισορροπούν το εφικτό με το ευκταίο, «προσαρμόζοντας με ρεαλισμό και με εντιμότητα τις ανάγκες του λαού στις δυνατότητες της χώρας». Πίστευε ότι το εθνικό συμφέρον δεν επιτρέπεται να υποτάσσεται, σε οποιαδήποτε κομματική ή άλλη σκοπιμότητα.

Μάθαμε τη μεγάλη αξία της ευθύνης να λαμβάνεις αποφάσεις, που όσο και αν αντιστρέφονται το λαϊκό αίσθημα, εξυπηρετούν το μέλλον και την προοπτική της πατρίδας. Με αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές, πορευτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια.

Είναι αλήθεια ότι κάποιες φορές βρεθήκαμε προ διλημμάτων. Υπήρξαν στιγμές που αντιμετωπίσαμε και την οργή, από συμφέροντα που ήθελαν να μείνουν περιχαρακωμένα πίσω από όσα θεωρούσαν κεκτημένα. Υπήρξαν ώρες που και εσείς οι ίδιοι αναρωτιόσασταν αν σωστά στεκόμαστε απέναντι στο ρεύμα του λαϊκισμού. Ταλαντευτήκαμε κιόλας κάποιες φορές. Ποτέ όμως δεν αλλάξαμε κατεύθυνση.

Όλοι πλέον ξέρουν και αντιλαμβάνονται σήμερα, ότι αν είχαμε εισακουστεί νωρίτερα, τα πράγματα θα ήταν για την Κύπρο, την κάθε επαγγελματική και κοινωνική ομάδα, αλλά και τον κάθε συμπολίτη μας, καλύτερα.

Ούτε θέλουμε, ούτε και επιζητούμε τη δικαίωση. Αυτή δεν έχει τίποτα να προσφέρει ούτε σε εμάς, ούτε και στους πολίτες. Η μεγάλη εικόνα είναι άλλη. Ότι και σήμερα, αποτελούμε την κυρίαρχη και αξιόπιστη επιλογή για τον τόπο μας. Την πολιτική δύναμη της μεγάλης ευθύνης. Την παράταξη των μεγάλων εθνικών επιλογών.

Φίλες και Φίλοι,

Ο Πρόεδρος Κληρίδης κατάφερε με την πολιτική του σοφία, το κύρος και την υπευθυνότητα, να κάνει πράξη το τότε ακατόρθωτο. Να βάλει την Κύπρο στην ενωμένη Ευρώπη. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καλείται να φέρει σε πέρας μια ακόμη πιο επίπονη αποστολή. Να επανορθώσει την Κυπριακή οικονομία μέσα από τα συντρίμμια. Με την μεγάλη αποφασιστικότητα, την τόλμη, το αίσθημα της ευθύνης και το πείσμα που τον διακατέχει, να δημιουργήσει την νέα Κύπρο της ανάπτυξης και της ευημερίας.

Το τι είχε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και ο Νίκος Αναστασιάδης αμέσως μετά την εκλογή του είναι καλά γνωστό σε όλους μας. Με την οικονομία στον αναπνευστήρα και το τραπεζικό σύστημα στο πάτωμα, αυτή η κυβέρνηση έλαβε γενναίες αποφάσεις για τον τόπο. Αποφάσεις επώδυνες που συνεπάγονται οδυνηρές θυσίες για όλους μας. Στο σημείο που είχαμε φτάσει, δεν υπήρχε άλλος δρόμος. Έπρεπε να οδηγηθεί η χώρα μας στην απαραίτητη εξυγίανση και την ανάκαμψη της οικονομίας. Με όποιο πολιτικό κόστος.

Η χρεοκοπία, η έξοδος από το ευρώ και ίσως και από την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούσε να είναι για εμάς επιλογή.

Από την ώρα όμως που σοβαρή εναλλακτική δεν υπάρχει, αυτό που ξέρουμε είναι ότι έχουμε ενώπιον μας μία δανειακή σύμβαση πολύ σκληρή και ένα επώδυνο πρόγραμμα προσαρμογής. Έχουμε δεσμευτεί ότι θα το τηρήσουμε, τόσο στην εφαρμογή του, όσο και στα χρονοδιαγράμματα. Είμαστε αποφασισμένοι να το πράξουμε. Είναι η μόνη μέθοδος να βγούμε από το μνημόνιο όσο πιο σύντομα γίνεται. Γι’ αυτό είναι που εργαζόμαστε. Όπως και για να αμβλύνουμε δραστικά, τις επιπτώσεις όσων σήμερα υποφέρουν.

Έχουμε την υποχρέωση να ενσωματώσουμε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έπρεπε από καιρό να είχαμε υιοθετήσει από μόνοι μας. Να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις και τις αγκυλώσεις δεκαετιών. Όλα εκείνα που δημιούργησαν ανισότητες και μικρά βασίλεια. Που διαχώρισαν τους πολίτες σε προνομιούχους και μη.

Κάτι που για να πετύχουμε, χρειάζεται πολύ σκληρή προσπάθεια και τόλμη.

Έχουμε καθορίσει γι’ αυτό την πολιτική μας σε τρεις άξονες δράσης:

Ο πρώτος άξονας, έχει να κάνει με τη σταθεροποίηση της πορείας της χώρας, μετά τον μεγάλο οικονομικό σεισμό που υπέστη τον περασμένο Μάρτιο.

Έχουμε μπροστά μας δύσκολες συνθήκες. Οι αυξημένες φορολογίες σε ΦΠΑ και καύσιμα, καθώς και η περαιτέρω μείωση των κρατικών δαπανών, θα εντείνουν τις πιέσεις. Η σχεδόν ανύπαρκτη ρευστότητα του χρηματοπιστωτικού μας τομέα, γονατίζει το σύνολο της κοινωνίας.

Δεν είναι ευχάριστο που το επαναλαμβάνουμε διαρκώς, αλλά πολύ καλύτερα να αναγνωρίζουμε το πρόβλημα για να το αντιμετωπίζουμε, παρά να χαϊδεύουμε αφτιά και να ρίχνουμε εκ των υστέρων κροκοδείλια δάκρυα για τις συνέπειες. Σημασία για εμάς έχει να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί για την πατρίδα μας.

Προσπάθεια μας είναι το 2014 να αποτελέσει τη χρονιά της μεγάλης στροφής που θα μας οδηγήσει στην ανάκαμψη. Να έχουμε το 2015 θετικά πρόσημα ανάπτυξης.

Έχουμε ήδη κάνει βήματα προς τη σταθερότητα. Μεγαλύτερη απόδειξη, οι δύο πολύ θετικές αξιολογήσεις της Τρόικας. Αυτές δημιουργούν συνθήκες εμπιστοσύνης γύρω από τη χώρα μας και την οικονομία της. Διαφοροποιούν την Κύπρο από τις υπόλοιπες χώρες του Ευρωπαϊκού νότου που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Στο επίπεδο των δημοσίων οικονομικών έχουμε ήδη καλύψει πολύ δρόμο για την εξυγίανση. Στοχεύουμε στην μείωση των εξόδων και όχι στην επιβολή νέων φόρων. Ήδη, ο Υπουργός των Οικονομικών έχει καταθέσει ένα πολύ απαιτητικό και τολμηρό προϋπολογισμό ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων. Που οι προβλέψεις του δεν βασίζονται στην υπεραισιοδοξία, αλλά τον ρεαλισμό. Το τραπεζικό σύστημα σιγά-σιγά σταθεροποιείται, οι τράπεζες μας είναι πλέον όλες ανακεφαλαιοποιημένες. Έχουν γίνει πολλά. Μόλις χθες στο Υπουργείο των Οικονομικών, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της απασχόλησης και του εξαγωγικού εμπορίου, ύψους 250 εκατομμυρίων.

Τον πιο κυρίαρχο όμως ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης παίζουν οι ίδιοι οι πολίτες αυτού του τόπου. Με την υπευθυνότητα και την εργατικότητά τους, αλλά και αισθανόμενοι δίπλα τους μια κυβέρνηση που πραγματικά προσπαθεί, ο λαός της Κύπρου αποτελεί πλέον παράδειγμα προς μίμηση για όλη την οικουμένη. Ο τρόπος που η κοινωνία αντιμετώπισε το άνοιγμα των τραπεζών μετά τα Eurogroup και κυρίως η πρόσφατη τεράστια ανταπόκριση στην καταβολή του φόρου ακινήτων, δείχνει την αποφασιστικότητα των Κυπρίων να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα και καίρια το πρόβλημα.

Υποκλινόμαστε στην θέληση και την αποφασιστικότητα του λαού μας. Είναι υποχρέωση μας, τις προσδοκίες τους να μην τις διαψεύσουμε. Να ανταποκριθούμε με αποτελεσματικότητα σε αυτές.

Φίλες και Φίλοι,

Τα πρώτα βήματα μέσα στο πρόγραμμα μας δημιουργούν μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Ενδυναμώνουν την πίστη μας ότι θα τα καταφέρουμε. Είμαστε όμως ακόμη στην αρχή της επίπονης διαδρομής.

Το 2014 θα είναι δύσκολη χρονιά για την οικονομία και προπαντός την κοινωνία μας. Το χειρότερο, είναι η αναμενόμενη περαιτέρω αύξηση των ποσοστών της ανεργίας. Αλλά και τα κοινωνικά προβλήματα που θα διογκωθούν.

Θα περάσουμε τους επόμενους μήνες δύσκολα. Και σε αυτή την έκτακτη κατάσταση έχουμε τεράστια υποχρέωση να κατανέμουμε με τρόπο δίκαιο και με ευαισθησία τα βάρη της κρίσης.

Να είμαστε κοινωνικά δίκαιοι, ιδιαίτερα προς τα πραγματικά μεγάλα θύματα της οικονομικής τραγωδίας. Θα αποτελέσει ασυγχώρητη κοινωνική αδικία ο διαχωρισμός μεταξύ προνομιούχων και αδικημένων.

Στο επίκεντρο της πολιτικής μας θα είναι οι άνεργοι, και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που διαλύθηκαν και τις οποίες είτε θα πρέπει να «αναστήσουμε», είτε να κατευθύνουμε σε άλλους τομείς.

Δεν είμαστε ένας λαός κοινωνικά ανάλγητος. Ως κράτος, ως παράταξη αλλά και ως κοινωνία, οφείλουμε να ενσκήψουμε στους άνεργους, στις πολλές χιλιάδες εργαζομένων που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, στις χιλιάδες εργαζόμενων με απολαβές φτώχειας. Στα νοικοκυριά που κανείς από τους δύο δεν θα έχει δουλειά. Στους νέους μας που αισθάνονται να τους κόβονται τα φτερά της δημιουργίας. Που πνίγονται από την αδικία να πληρώνουν το λογαριασμό, για λάθη και παραλήψεις της δικής μας γενιάς.

Η κοινωνική δικαιοσύνη, η κοινωνική αλληλεγγύη απαιτεί από όλους μας, έκτακτα μέτρα ανακούφισης όσων τα έχουν χάσει όλα, ή κινδυνεύουν να τα χάσουν όλα. Απαιτεί από αυτούς που εργάζονται και έχουν εισοδήματα να στηρίξουν για όσο διαρκεί η προσαρμογή, όσους λαμβάνουν ελάχιστα ή και δεν λαμβάνουν τίποτα. Αλλά και να τροφοδοτήσουν τους νέους και τους μικρομεσαίους με τα ελάχιστα έστω εφόδια, που θα τους επιτρέπουν να δημιουργήσουν και να τροφοδοτούν την ανάπτυξη.

Η εξαγγελία της κυβέρνησης για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που θα εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση και θα εφαρμοστεί από τον Ιούνιο του 2014, αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα τεράστιο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Εξίσου σημαντική είναι και η αξιοθαύμαστη δράση των πολλών εθελοντικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, των κοινωνικών παντοπωλείων και ιατρείων, των δήμων και της Εκκλησίας, ακόμη και πολλών ιδιωτών και επιχειρήσεων, για την ανακούφιση των συμπολιτών μας που δυστυχούν. Σε αυτό τον τόπο υπάρχει ανθρωπιά και το βλέπουμε καθημερινά.

Όλα αυτά όμως δεν είναι αρκετά. Οφείλουμε ταυτόχρονα να στηρίξουμε την απασχόληση. Να βοηθήσουμε για να είναι οι νέοι και οι άνεργοι παραγωγικά ενεργοί. Να ενισχύσουμε σημαντικά τα υφιστάμενα προγράμματα επιδότησης της εργασίας. Να αποφορτίσουμε την μικρή ιδιοκτησία από το φόρο ακινήτων. Να ενισχύσουμε τα προγράμματα κοινωνικής συνοχής με δομημένο τρόπο.

Ένας τρόπος υπάρχει. Όσοι για αυτό το διάστημα έχουμε εισοδήματα και ακόμη περισσότερο όσοι για αυτό το διάστημα έχουμε υψηλά εισοδήματα, οφείλουμε να στηρίξουμε όσους δυσπραγούν. Και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο είναι που εξετάζουμε τη δημιουργία ενός ξεχωριστού ταμείου αλληλεγγύης για την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. Στο οποίο όλοι μας θα συνεισφέρουμε από πολύ λίγο, για να στηρίζουμε αυτούς που έχουν ανάγκη. Ενός ταμείου που για τα χρόνια της προσαρμογής θα λειτουργεί εξισορροπητικά για να συνδράμει κυρίως προς την απασχόληση των νέων και των ανέργων. Προς την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Ένα ταμείο που θα λειτουργεί ανεξάρτητα και με διαφάνεια, χωρίς να επηρεάζει τον προϋπολογισμό. Που θα λογοδοτεί στους πολίτες για να ξέρουν το αποτέλεσμα και την αξία της συνεισφοράς τους. Είναι η ελάχιστη υποχρέωση του κράτους και της κοινωνίας μας να διατηρήσει ζωντανό τον κοινωνικό ιστό. Να στηρίξει την ασθενέστερη τάξη των συμπολιτών μας. Να μην αφήσει την μεσαία τάξη αυτού του τόπου να αφανιστεί.

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Ο δεύτερος άξονας των πρωτοβουλιών μας, αφορά το πως φτάσαμε μέχρι εδώ και κυρίως, το πως θα επιβάλουμε συνθήκες διαφάνειας και χρηστής διοίκησης σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής. Δεν μπορεί να ξεπεράσουμε καμία κρίση, αν ο πολίτης δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα.

Έχουμε προωθήσει προτάσεις νόμου που έχουν να κάνουν με τη δήμευση περιουσίας ενόχων διαφθοράς και διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Έχουμε ηγηθεί της προσπάθειας συμμόρφωσης των πολιτικών κομμάτων με τις συστάσεις της Επιτροπής GRECO, υιοθετώντας όλες τις πρόνοιες που θα ενισχύσουν τη διαφάνεια και τον έλεγχο στα οικονομικά των κομμάτων. Μια ριζοσπαστική αλλαγή προς την διαφάνεια, την τεράστια αξία της οποίας θα αντιληφθούν οι πολίτες μόλις εφαρμοστεί.

Εγκρίναμε απόφαση αναφορικά με τους διοικητικούς συμβούλους των ημικρατικών οργανισμών. Την εφαρμογή κριτηρίων, που θα διασφαλίζουν πως όλοι τους θα διαθέτουν τα αναγκαία προσόντα που χρειάζονται, μακριά από κομματικές λίστες.

Και εδώ θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Στόχος μας δεν είναι να αποκλείσουμε τα ικανά κομματικά στελέχη. Στόχος μας είναι να επιλέγουμε τους καλύτερους για κάθε αξίωμα, είτε κομματικά στελέχη είναι, είτε όχι.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, πάντα σε συνεργασία και συνεννόηση με την κυβέρνηση, ετοιμάζουμε και προωθούμε σωρεία άλλων προτάσεων που στοχεύουν στην αναβάθμιση της πολιτικής ζωής, στην πάταξη της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας, στον εκσυγχρονισμό του κράτους, και στην διευκόλυνση των επενδύσεων.

Φίλες και Φίλοι,

Για δεκαετίες, αναλώναμε το χρόνο και την ενέργεια μας διϋλίζοντας το χθες, με άγονες αντιπαραθέσεις και διχαστικούς διαξιφισμούς. Μέχρι που φτάσαμε σε μια ημικατεχόμενη και προ της χρεοκοπίας, πατρίδα.

Αν κάτι έχουμε όλοι χρέος, είναι να κοιτάξουμε κατάματα την αλήθεια, να διδαχθούμε από τα λάθη και να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά να φτάσει η Κύπρος μας σε αυτό το οριακό σημείο. Είχαμε αναλάβει πρωτοβουλία τον περασμένο Ιούλιο, για να πετύχουμε την εθνική συμφιλίωση και την αναβάθμιση του πολιτικού μας πολιτισμού. Να σταματήσουμε να διαχωρίζουμε τους πολίτες με όρους πατριωτισμού και προδοσίας. Να βάλουμε τέρμα στις πεπαλαιωμένες και ξεπερασμένες περιχαρακώσεις. Αυτή την πολιτική, εμείς θα την συνεχίσουμε. Ακόμη και αν δεν βλέπουμε ανταπόκριση.

Η χείρα συνεργασίας μας είναι εδώ, προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Ιδιαίτερα υπό τις συνθήκες του πιεστικού αγώνα εθνικής και οικονομικής επιβίωσης που δίνει η πατρίδα μας.

Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε με ανοιχτό πνεύμα προτάσεις, από όπου και αν προέρχονται. Με αδιαπραγμάτευτους όμως αντιπάλους μας, τη διχόνοια και τον λαϊκισμό. Από όπου και εάν εκφράζονται, εντός ή εκτός κομμάτων. Εντός ή εκτός του κόμματος μας. Εδώ, δεν χωρούν συμβιβασμοί.

Η σωτηρία της Κύπρου δεν παζαρεύεται, για χάρη κανενός κόμματος ούτε και παζαρεύεται για χάρη οποιασδήποτε κοινωνικής ή επαγγελματικής τάξης, ούτε για χάρη οποιουδήποτε επωνύμου ή ανώνυμου. Δεν μπαίνει στη ζυγαριά μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.

Αυτές οι πρακτικές συγκαλύπτουν τα προβλήματα και εμποδίζουν την εξεύρεση των λύσεων. Είναι η λάθος συνταγή που αντί να αντιμετωπίσει την κρίση, τη βαθαίνει. Είμαστε ορκισμένοι εχθροί του λαϊκισμού.

Και θέλω σε αυτό το σημείο να καταστήσω ξεκάθαρο ένα πράγμα.

Υπάρχουν σαφέστατες ευθύνες, για την κατάσταση στην οποία οδηγήθηκαν τα δημόσια οικονομικά και ο τραπεζικός τομέας.

Υπάρχουν οι μηχανισμοί της δικαιοσύνης που σήμερα λειτουργούν και διερευνούν σωρεία ζητημάτων. Έχουμε δηλώσει και έχουμε φανεί απόλυτα συνεπής στην αρχή που θέλει εμάς, τα πολιτικά κόμματα, να κάνουμε ένα βήμα πίσω, προκειμένου να αφήνουμε ανεπηρέαστη τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της.

Σε υποθέσεις διαφθοράς και διαπλοκής όμως, η ανοχή μας είναι μηδενική. Αλλιώς η πορεία προς την ανάκαμψη της οικονομίας θα αποδειχθεί προβληματική, αφού θα αντιμετωπίζεται με δικαιολογημένη δυσπιστία από τους πολίτες. Όλες οι υποθέσεις πρέπει να διερευνηθούν μέχρι τέλους. Όποιον και αν αφορούν. Εμείς δεν θα κάνουμε πλάτες σε κανέναν απολύτως, από όπου και αν προέρχεται. Απαιτούμε διαλεύκανση παντού. Η δικαιοσύνη τη δουλειά της και εμείς την δική μας. Πολιτικές συγκεντρώσεις έξω από δημοκρατικά δικαστήρια εμείς δεν πρόκειται να πραγματοποιήσουμε ποτέ.

Η αξιοπιστία μας έναντι των πολιτών, αποτελεί το πρώτο, το κυρίαρχο ζητούμενο σήμερα.

Φίλες και Φίλοι,

Η μεγαλύτερη πρόκλησή μας σήμερα είναι να δημιουργήσουμε το υπόβαθρο για να οδηγήσουμε την Κύπρο σε ένα καλύτερο αύριο. Η επόμενη μέρα της Κύπρου μας, αποτελεί τον τρίτο και κορυφαίο άξονα της πολιτικής μας.

Δουλεύουμε σκληρά για να χαράξουμε με καθαρότητα και σαφήνεια μια νέα κατεύθυνση για τη χώρα μας. Να δημιουργήσουμε την Κύπρο όπου κανείς δεν θα μένει πίσω. Την Κύπρο των ευκαιριών που θα έχουν βάθος και στέρεες βάσεις.

Χαράζουμε πολιτικές και λύσεις που θα ωφελούν έμπρακτα και μακροπρόθεσμα τους πολλούς, αντί να μεγιστοποιούν τα οφέλη για τους λίγους.

Μέσα από μια νέα οικονομική πραγματικότητα που δεν θα στηρίζεται σε ένα μόνο τομέα.

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ρευστότητας και των υψηλών επιτοκίων. Επιπρόσθετα, αυτή την ώρα, το χάσμα μεταξύ καταθέσεων και χορηγήσεων στο τραπεζικό μας σύστημα μεγαλώνει, πιέζοντας τις τράπεζες να περιορίσουν το δανεισμό τους.

Έχουμε σήμερα ανύπαρκτη σχεδόν δυνατότητα παραχώρησης νέων δανείων, αλλά και πίεση στους πελάτες για να μειώσουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις υποχρεώσεις τους. Η αναπροσαρμογή των βιώσιμων δανείων για να μπορούν να εξυπηρετούνται, αποτελεί σήμερα κυρίαρχο ζητούμενο.

Να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια και την αναποτελεσματικότητα. Δεν βοηθάμε την ανάπτυξη όταν έχουμε το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα. Όταν έχουμε το πιο αργό και ακριβό διαδίκτυο. Το πιο ακριβό γάλα και ψωμί.

Και δεν είμαστε αποτελεσματικοί όταν δαπανούμε το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ για την παιδεία, χωρίς να έχουμε το αντίστοιχο ποιοτικό αποτέλεσμα. Ούτε και όταν πληρώνουμε τα υψηλότερα δημοτικά τέλη και δεν απολαμβάνουμε τις αντίστοιχες υπηρεσίες, ενώ έχουμε τους Δήμους στο όριο της χρεοκοπίας. Αυτές οι στρεβλώσεις, δεν μπορούν άλλο να αποτελούν την Κυπριακή πραγματικότητα.

Η μόνη διέξοδος για ανάπτυξη της οικονομίας μας το επόμενο χρονικό διάστημα είναι οι επενδύσεις από το εξωτερικό. Και υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να αντικρίσουμε και τις αποκρατικοποιήσεις. Να τις μεταχειριστούμε ως ένα όχημα ανάπτυξης και πόλο έλξης επενδύσεων. Ως μια εκσυγχρονιστική κίνηση που θα φέρει χρήμα στη χώρα μας από το εξωτερικό, προς όφελος των καταναλωτών και των φορολογούμενων, αλλά και των ίδιων των εργαζομένων.

Αυτή η μεταρρύθμιση θα είχε σίγουρα καλύτερα αποτελέσματα εάν γινόταν στην ώρα της και όχι κάτω από την πίεση των σημερινών οικονομικών συγκυριών.

Είμαστε οι εκφραστές της ελεύθερης αγοράς που συνοδεύεται με κοινωνικό πρόσωπο και ευαισθησία. Στηρίζουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά στεκόμαστε απέναντι στην ασυδοσία και την αισχροκέρδεια. Δεν θέλουμε το κράτος επιχειρηματία, αλλά το θέλουμε αυστηρό επόπτη για να ελέγχει τη σωστή λειτουργία του ανταγωνισμού και την αποφυγή ολιγοπωλίων, στρεβλώσεων και αγκυλώσεων. Προπάντων των μονοπωλίων. Είμαστε ενάντια στα κρατικά μονοπώλια, είμαστε όμως διπλά ενάντια στα ιδιωτικά μονοπώλια και τα καρτέλ. Αυτό να είναι ξεκάθαρο.

Και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα του αύριο.

Όλες εκείνες τις δράσεις που πρέπει να αναπτύξουμε για να στηρίξουμε τους τομείς που ήδη γνωρίζουμε, τον τουρισμό, την οικοδομική βιομηχανία, τις υπηρεσίες, τη γεωργία και τη κτηνοτροφία. Να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στη ναυτιλία.

Αλλά και να αναπτύξουμε νέους τομείς, όπως η παιδεία, η υγεία, η έρευνα, η καινοτομία. Τομείς που απαράδεκτα δεν κοιτάξαμε σοβαρά όλα αυτά τα χρόνια. Τομείς στους οποίους η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή. Που μπορεί να είναι ανταγωνιστική.

Και γι’ αυτό έχουμε την άποψη πως θα πρέπει να μελετηθεί σοβαρά το ενδεχόμενο δημιουργίας κρατικής Τράπεζας Αναπτύξεως. Προκειμένου να αναπληρωθεί το κενό που υπάρχει στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα, με την τεράστια έλλειψη ρευστότητας.

Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Με ανοίγματα σε άλλες χώρες. Με πρωτοβουλίες όπως τα μεγάλα έργα ανάπτυξης και το καζίνο.

Έχουμε μια κυβέρνηση που προσπαθεί. Μια κυβέρνηση που κινείται. Χωρίς τυμπανοκρουσίες και εύηχα συνθήματα, κτίζουμε ξανά και με σταθερό βηματισμό την εμπιστοσύνη προς την Κύπρο και την οικονομία της.

Τεράστιο ρόλο στην επόμενη μέρα ασφαλώς, θα παίξει το πως θα εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο τρόπο την ενέργεια. Όχι μόνο για εμάς σήμερα. Κυρίως για την Κύπρο, την γεωστρατηγική της θέση και τις επόμενες γενιές. υποστηρίζουμε και τη δημιουργία νέων δομών, που αναδεικνύουν την αξιοπιστία της χώρας μας σε σχέση με τη διαχείριση τους. Υποστηρίζουμε παράλληλα την ανάπτυξη σχέσεων και συνεργειών με τις γείτονες χώρες σε ότι αφορά την αξιοποίηση τους.

Συναγωνίστριες και Συναγωνιστές,

Η Κύπρος, παρά το μεγάλο οικονομικό πλήγμα που υπέστη, έχει αναβαθμίσει την θέση της στον σύγχρονο κόσμο. Αναπτύσσουμε σχέσεις εξαιρετικού επιπέδου με το Ισραήλ σε πάρα πολλά επίπεδα. Είμαστε πλέον κοντά στον άλλοτε ξεχασμένο μας γείτονα. Αλλά και με την Αίγυπτο και τον πολύπαθο ξανά Λίβανο.

Στην κρίση της Συρίας η Κύπρος απέδειξε τον σταθεροποιητικό ρόλο που μπορεί να παίξει στην ευρύτερη περιοχή. Με ξεκάθαρη κατεύθυνση εξωτερικής πολιτικής γινόμαστε ξανά ένας ενεργός Ευρωπαίος εταίρος. Αλλά και μια αξιόπιστη χώρα του σύγχρονου δυτικού κόσμου.

Ο Πρόεδρος και ο Υπουργός των Εξωτερικών, έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για να προλειανθεί το έδαφος της ένταξης της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Να μην αποτελούμε εμείς το εμπόδιο στον δομημένο διάλογο ΝΑΤΟ – Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κυρίως όμως, έχουμε υποβάλει εποικοδομητικές προτάσεις για να δημιουργηθεί το υπόβαθρο να είναι αυτή τη φορά οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ουσιαστικές και αποτελεσματικές. Τόσο στο διπλωματικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο της κοινωνίας.

Πρέπει να είναι ξεκάθαρο προς όλους ότι μοναδικός στόχος της πλευράς μας είναι ο ουσιαστικός διάλογος που θα οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις σε αίσιο τέλος, προς όφελος όλων των Κυπρίων, αλλά και προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σωστά έχει επισημάνει εδώ και καιρό, ότι το πλαίσιο του διαλόγου, το να συζητάμε και οι δύο πλευρές για το ίδιο αποτέλεσμα, είναι προϋπόθεση για να μπορούν να είναι οι συνομιλίες αποτελεσματικές. Δεν μπορεί να είναι παραγωγικό το να καταθέτουν οι δύο πλευρές προτάσεις προς αντίθετη κατεύθυνση, όπως συνέβη δυστυχώς πολλές φορές στο παρελθόν.

Σκοπός μας, δεν είναι ένα ατέρμονο παιγνίδι απόδοσης ευθυνών για λάθος χειρισμούς. Για να φτάσουμε σε σωστή λύση του Κυπριακού όμως, είναι πολύ κρίσιμη η αξιοπιστία όλων.

Αναμένουμε από την Τουρκοκυπριακή πλευρά να ανταποκριθεί εποικοδομητικά στην εξαιρετικά σημαντική ανάγκη του συγκεκριμένου πλαισίου διαλόγου, εάν πράγματι επιθυμεί την πρόοδο στο Κυπριακό.

Ως Κύπριοι και ως Ευρωπαίοι χαιρετίζουμε την στροφή της Τουρκίας να επανέλθει σε Ευρωπαϊκή τροχιά. Θέλουμε μια Τουρκία να ακολουθεί τους Ευρωπαϊκούς κανόνες. Όμως αυτή η πορεία απαιτεί συνέπεια και προσήλωση στις Ευρωπαϊκές αρχές και πρακτικές.

Αγαπητές και αγαπητοί Σύνεδροι,

Θέλω να στείλω δύο σαφή μηνύματα. Το πρώτο προς τη διεθνή κοινότητα:

Δεν είναι διαπραγμάτευση το να καταθέτουμε εμείς προτάσεις για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, όπως προβλέπουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και από την άλλη να προσκρούουμε στον τοίχο των δύο συνεργαζόμενων κρατών και των θεωριών περί συνεταιρισμού. Ποιος θέλει άραγε αυτή την άγονη διαδικασία; Για ποιο λόγο; Τι έχει να προσφέρει πέραν από το να περνάει άγονα ο χρόνος;

Το Κυπριακό ναι, δεν μπορεί να προχωρήσει όταν δεν υπάρχει συναντίληψη στα θεμελιώδη. Θέλουμε γνήσια να επανενώσουμε την πατρίδα μας. Αναζητούμε μια σωστή και δίκαιη για όλους λύση, μέσα από μια αποτελεσματική διαδικασία. Εμείς τείνουμε στην πράξη χέρι σεβασμού και συνεργασίας προς τους Τουρκοκυπρίους. Αναμένουμε και από αυτούς να πράξουν το ίδιο.

Το δεύτερο μήνυμα, αφορά το εσωτερικό μέτωπο:

Υπάρχουν ανάμεσα μας, πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που μονίμως ανησυχούν ότι οποιαδήποτε εξέλιξη στο Κυπριακό είναι εις βάρος μας και αποτελεί προϊόν διεθνούς συνομωσίας. Υπάρχουν όμως και από την άλλη, δυνάμεις που θεωρούν ότι η λύση του Κυπριακού είναι στα χέρια μας και εμείς από μόνοι μας σπαταλάμε διαρκώς ευκαιρίες.

Δεν μας εκφράζει ούτε η μία, ούτε η άλλη προσέγγιση. Εμείς θέλουμε η λύση του Κυπριακού να είναι η μεγάλη ευκαιρία για όλους. Να είναι προς όφελος πρώτα απ’ όλα των Ελληνοκυπρίων, των Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων. Να δημιουργεί τις προϋποθέσεις να δημιουργήσουμε μαζί σε μια ενωμένη Ευρωπαϊκή Κύπρο, με αλληλοσεβασμό και κτίζοντας εμπιστοσύνη, σε ένα κράτος ανεξάρτητο που θα προσφέρει συνθήκες ασφάλειας και σεβασμού των δικαιωμάτων όλων των πολιτών του.

Να είναι ακόμη η ενωμένη Κύπρος όφελος και για τις γύρω χώρες, της Ελλάδας και της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένων. Να αποτελεί πόλο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Υπάρχουν οι προϋποθέσεις να δημιουργηθούν συνθήκες νίκης για όλους. Η λύση του Κυπριακού αυτή τη φορά πρέπει να είναι απόρροια μεγάλης ευκαιρίας που θα δημιουργεί παράλληλα και ελπίδες οικονομικής ανάπτυξης.

Γι’ αυτό είναι που στηρίζουμε τις προσπάθειες του προέδρου Αναστασιάδη για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρώπης στο διάλογο. Για την εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα φέρνουν πραγματικά μαζί τις δύο κοινότητες σε συνθήκες πραγματικής συνεργασίας και κοινής δημιουργίας. Αυτή είναι η πεμπτουσία της πρότασης για την Αμμόχωστο, αλλά και της ανάγκης εφαρμογής του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας. Να έρθουμε πραγματικά κοντά. Να αντιληφθούμε ότι μαζί μπορούμε να κερδίσουμε πολύ περισσότερα, παρά χώρια.

Φίλες και φίλοι,

Τα πάντα γύρω μας αλλάζουν και μαζί πρέπει να προχωρήσουμε ανανεώνοντας και θέτοντας σε ακόμη καλύτερη βάση τη σχέση μας ως κόμμα με την Κυπριακή κοινωνία.

Σήμερα, είναι πλέον σαφές. Το διακύβευμα δεν είναι δεξιά ή αριστερά. Δεν μας ενδιαφέρει να μπούμε σε μια άγονη και ανούσια αντιπαράθεση με στόχο να δρέψουμε κομματικές δάφνες. Αυτοί οι καιροί έχουν περάσει.

Στόχος μας είναι να διασώσουμε την πατρίδα μας. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε στους συμπολίτες μας ένα επίπεδο διαβίωσης, που θα τους επιτρέπει να εκτιμούν τη δημοκρατία.

Αυτή τη μάχη για την σταθεροποίηση και την ανάπτυξη, για τον προσανατολισμό της Κύπρου δεν θέλουμε να τη δώσουμε μόνοι μας. Και δεν πρέπει να τη δώσουμε μόνοι μας.

Είναι πλέον κοινός τόπος που όποιος δεν το αντιλαμβάνεται δεν θα έχει και θέση στο μέλλον. Η πολιτική έπαψε να είναι οι γνωστές αψιμαχίες των κομματικών στρατών. Η πολιτική σήμερα είναι θέμα επιβίωσης. Οι αποφάσεις σήμερα, παράγουν πραγματικά αποτελέσματα και διαμορφώνουν την πραγματική ζωή χιλιάδων συμπολιτών μας. Στην εργασία τους, στο νοικοκυριό τους, ακόμη και στην κοινωνική τους θέση.

Κάθε λανθασμένη απόφαση κοστίζει εκατομμύρια και έχει ως συνέπεια ανθρώπινες θυσίες.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια λοιπόν, εμείς, τα κόμματα, να συρρικνώσουμε άλλο τη δημοκρατία. Δεν έχουμε δικαίωμα να αποκλείουμε, με τη συμπεριφορά μας και τη νοοτροπία μας, χιλιάδες ικανούς και άξιους συμπολίτες μας που έστρεψαν την πλάτη τους στα κόμματα, απογοητευμένοι από τον ξύλινο λόγο μας. Που αηδίασαν από τα εσωτερικά παιχνίδια όλων των κομμάτων και των κομματικών μηχανισμών.

Τη μάχη του καινούργιου αύριο για την πατρίδα μας πρέπει να τη δώσουμε μαζί με όλους τους συνειδητούς συμπολίτες μας, που σήμερα βρίσκονται έξω από τα κομματικά στεγανά. Τους χρειαζόμαστε. Η δημοκρατία τους χρειάζεται. Ο τόπος τους χρειάζεται.

Η διαδικασία λήψης των αποφάσεων πρέπει να διευρυνθεί. Και οι χιλιάδες απογοητευμένοι από την πολιτική διαδικασία, όσο δίκιο έχουν να διαμαρτύρονται, αλλά τόσο άδικο έχουν να απέχουν. Καμιά απόφαση δεν μπορεί να σταθεί σήμερα χωρίς τη δική τους συμμετοχή. Χωρίς την ελάχιστη κοινωνική συναίνεση.

Επειδή ακριβώς εμείς, τα κόμματα και οι νοοτροπίες που αναπτύξαμε, ήμασταν οι αιτίες για τη δική τους φυγή από τα κοινά, εμείς οφείλουμε να αλλάξουμε και να τους προσεγγίσουμε.

Όχι για να εντάξουμε στους κόλπους μας κάποιον. Όχι για να χειραγωγήσουμε κανέναν. Αυτό – ούτως ή άλλως – δεν μπορεί να συμβεί. Αλλά για να τους ακούσουμε, να συνομιλήσουμε, να διορθωθούμε και να συμφωνήσουμε σε βασικούς άξονες που αφορούν τη ζωή όλων μας.

Να διαμορφώσουμε μαζί την επόμενη ημέρα για τον τόπο μας!

Η πολιτική, φίλες και φίλοι, δεν μπορεί πια να χαραχθεί στα αποστειρωμένα επιτελεία. Οφείλει να ζυμώνεται στην κοινωνία και στα μέσα που αυτή χρησιμοποιεί για να εκφράζεται.

Γι’ αυτό σήμερα ο Δημοκρατικός Συναγερμός βγαίνει έξω από τα γραφεία. Ανοίγει γέφυρες διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών, με τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, με οργανισμούς και ενώσεις που παράγουν έργο και έχουν άποψη για το μέλλον της χώρας μας. Με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τους ενεργούς πολίτες που έχουν κάτι να προσφέρουν και θέλουν να προσφέρουν στην κοινή προσπάθεια.

Αυτό το κάνουμε με μια σειρά πρωτοβουλιών σε πολλά επίπεδα. Ανοίγουμε το κόμμα μας. Σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Με ανοικτές διαδικασίες. Ανανεώνουμε και ενισχύουμε τα συνδεδεμένα με τον Δημοκρατικό Συναγερμό Ινστιτούτα και θεσμούς. Το Ινστιτούτο Γλαύκος Κληρίδης, το Ινστιτούτο Πολιτισμού, το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος, το νέο Ινστιτούτο που δημιουργούμε για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τον τομέα τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ανοίγουμε με ειλικρίνεια και διαφάνεια το κόμμα. Ανοίγουμε τις πόρτες μας σε κόσμο να συμμετάσχει στην κοινή μας προσπάθεια. Χωρίς κομματικές δεσμεύσεις. Χωρίς προαπαιτούμενα. Χωρίς κομματικά ζητούμενα. Είναι η ελάχιστη υποχρέωση μας απέναντι στη χώρα, στους πολίτες, στην κοινωνία, στους νέους μας. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός οφείλει να εκφράσει και θα εκφράσει μέσα από τις κοινωνικά δίκαιες, αλλά και εθνικά υπεύθυνες πολιτικές του και τα ευρύτερα στρώματα του μεσαίου χώρου.

Φίλοι μου,

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός τηρεί ευλαβικά μια δημοκρατική παράδοση: είναι ανοικτός στη διαφωνία και θετικός στον διάλογο. Ακούμε και μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Γι’ αυτό όλες οι έρευνες δείχνουν ότι κρατάμε την αξιοπιστία μας, αλλά χρειάζεται σκληρή δουλειά για να τη διατηρήσουμε.

Η μάχη που δίνουμε, είναι η μάχη της ευθύνης. Την ευθύνη για τον τόπο που ουδέποτε φοβηθήκαμε να αναλάβουμε. Αλλά ζητούμε από όποιον επιθυμεί να συμβάλει στην μεγάλη εθνική προσπάθεια. Δεν σηκώνει η χώρα ικανούς ανενεργούς θεατές. Απαιτεί ενεργούς συμμετέχοντες.

Και σε αυτή ακριβώς την απόπειρα προσέγγισης, σε αυτή την άσκηση εθνικής ενότητας, εσείς είστε οι πρεσβευτές. Οι άνθρωποι αυτοί είναι οι δικοί σας άνθρωποι. Είναι οι φίλοι, οι συνεργάτες, ενδεχομένως η ευρύτερη οικογένειά σας, που νιώθουν την απογοήτευση και την καχυποψία για την πολιτική.

Εσείς μπορείτε καλύτερα από όλους μας να επικοινωνήσετε, να κατανοήσετε και να μεταφέρετε τα συναισθήματα και τις αγωνίες ενός κόσμου που χάνει την ελπίδα του.

Εσείς μπορείτε να φέρετε την ελπίδα πίσω. Εσείς είστε οι πρεσβευτές της υπευθυνότητας και της ευθύνης. Σε εμάς όλους πέφτει ξανά το βάρος της μεγάλης εθνικής αποστολής να δημιουργήσουμε την νέα Κύπρο της ελπίδας. Και σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς.

Φίλοι μου,

Στεκόμαστε δίπλα από την κυβέρνηση στη μάχη της και στη ρήξη με τα κατεστημένα και τις νοοτροπίες άλλων εποχών.

Είμαστε έτοιμοι να συμπαραταχθούμε και να επιμεριστούμε το οποιοδήποτε πολιτικό κόστος, αρκεί να διασφαλίσουμε το μέλλον και την προοπτική των παιδιών μας. Στην κατάσταση που σήμερα βρίσκεται η χώρα μας, δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Θα είμαστε πρωτοπόροι σε αυτή την προσπάθεια. Ταυτόχρονα θα είμαστε και η μεγάλη γέφυρα της κυβέρνησης με την κοινωνία.

Θα μεταφέρουμε τις πραγματικότητες που βιώνουν οι πολίτες και τα προβλήματα που αναδεικνύουν μέσα από την καθημερινότητα τους.

Θα καταγράφουμε όλα εκείνα που επιβάλλεται να διορθωθούν σε αυτή τη δύσκολη πορεία. Θα είμαστε ο μεταρρυθμιστικός πυλώνας, αλλά και ο καθρέπτης της κοινωνικής πραγματικότητας.

Η φωνή μας θα είναι υποστηρικτική, αλλά και διακριτή. Και εκεί που απαιτείται, η παράταξη μας δεν θα διστάζει να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά.

Αυτό έπραξε πάντα ο Δημοκρατικός Συναγερμός στην ιστορία του και θα συνεχίσει να το πράττει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Δεν έχουμε κανένα δίλημμα. Στο δικό μας το μυαλό, δεν χωράει κανένα πισωγύρισμα.

Θα αλλάξουμε την Κύπρο προς το καλύτερο. Είμαστε αποφασισμένοι.

Δεν θα βάλουμε νερό στο κρασί μας και όπου χρειάζεται θα σπάσουμε και αυγά. Η προοπτική της καλύτερης Κύπρου του αύριο, της Κύπρου της επόμενης μέρας, είναι για μας ο νέος μας αυτοσκοπός.

Το όραμα που είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε!

Εδώ δεν είμαστε για να κλαίμε πάνω από τα ερείπια.

Εδώ είμαστε για να φτιάξουμε την καλύτερη Κύπρο της επόμενης ημέρας. Την Κύπρο της αυτοπεποίθησης και της ελπίδας. Την Κύπρο που θα μας κάνει όλους υπερήφανους.

Αυτή την Κύπρο θέλουμε!

Αυτή την Κύπρο θα δημιουργήσουμε!

AKROATIRIO