Ομήρου: Υπέρτατο χρέος η διαμόρφωση εθνικής συνεννόησης στο Κυπριακό

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου σε επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο «Μνήμης και Τιμής» των πεσόντων για τη Δημοκρατία και την ελευθερία της πατρίδας μας, που διοργάνωσε ο Δήμος Κάτω Πολεμιδιών τόνισε ότι “σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία των κυπριακών εξελίξεων αποτελεί υπέρτατο χρέος και ιστορική ευθύνη η διαμόρφωση συνθηκών μιας ελάχιστης εθνικής συνεννόησης στη διαχείριση του Κυπριακού”.

Το Κυπριακό πρέπει να αποτελεί πεδίο ενότητας και όχι αντιπαραθέσεων, σημείωσε και τόνισε πως αυτή είναι η απαίτηση του λαού μας. “Η μορφή και το περιεχόμενο της λύσης έχουν καθοριστεί με την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009. Να αποτελέσει θεμέλιο ευρύτατης πολιτικής και λαϊκής ενότητας. Είναι ώρα ευθύνης για όλους και η συνείδηση αυτής της ευθύνης εθνικό χρέος”, πρόσθεσε.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι επείγει ταυτόχρονα η αξιοποίηση των νέων γεωστρατηγικών, γεωπολιτικών και γεωοικονομικών δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή μας και ανέτρεψαν παγιωμένες ισορροπίες δεκαετιών. “Η παταγώδης αποτυχία της τουρκικής πολιτικής στον αραβικό κόσμο, οι βαθύτατα τραυματισμένες της σχέσεις με το Ισραήλ, η συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου και οι άριστες σχέσεις που διατηρεί η Κύπρος τόσο με τον αραβικό κόσμο όσο και με το Ισραήλ, σε συνδυασμό με το συγκριτικό πλεονέκτημα των φυσικών μας πόρων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνιστούν το νέο πεδίο πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η εθνική μας στρατηγική. Για να οδηγηθούμε στη λύση που θα τερματίζει οριστικά τα μαρτύρια του λαού μας και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αρμονική συμβίωση Ε/κ και Τ/κ σε μια κοινή πατρίδα. Μόνο έτσι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για τη σταθερότητα και την ειρήνη. Μόνο έτσι μπορεί να αποκατασταθεί το δίκαιο και η ομαλότητα στην Κύπρο και την περιοχή”, είπε.

Σε αυτή τη δύσκολη διεθνή και εθνική συγκυρία επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευση μας, συνέχισε, πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα όσος χρόνος κι αν χρειαστεί, όσες θυσίες κι αν απαιτηθούν, για τη διασφάλιση του ειρηνικού και ελεύθερου μέλλοντος της πατρίδας και ολόκληρου του λαού μας.

Αναφερόμενος στους ήρωες που τιμήθηκαν στο μνημόσυνο, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως η απόδοση τιμής σε ήρωες των αγώνων του λαού μας δεν είναι μια τυπική εκπλήρωση χρέους. Ούτε μια πράξη υπόμνησης της μαρτυρικής αγωνιστικής πορείας ενός λαού, που διερχόμενος δια πυρός και σιδήρου, συνεχίζει ακόμα τον αγώνα για τη φυσική και εθνική του επιβίωσης.

“Μνημόσυνα όπως το σημερινό έχουν ως κύριο στόχο, πέρα από την απόδοση τιμής και ευγνωμοσύνης στους ήρωες-μάρτυρες του λαού μας, να χρησιμεύουν για την άντληση διδαγμάτων για τη συνέχιση και καταξίωση ενός αγώνα που δεν έχει ακόμα δικαιωθεί”, τόνισε.

Αναφέρθηκε περαιτέρω στην ανάγκη πρόταξης της δικής μας αποφασιστικής αντίστασης ως υπέρτατο πατριωτικό καθήκον, σημειώνοντας ότι “δεν είναι θέμα επιλογής ανάμεσα σε προσφερόμενες υπαλλακτικές πορείες. Είναι θέμα επιβίωσης του λαού και της πατρίδας μας απέναντι στην απειλή για τη φυσική και εθνική μας επιβίωση. Και κάθε τάση παραγνώρισης των υπαρκτών κινδύνων, κάθε τάση υποβάθμισης των ορατών απειλών, οδηγεί με ακρίβεια στον παροπλισμό του λαού μας”.

Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στη συνέχεια στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, που σηματοδότησε 41 χρόνια μετά το δίδυμο έγκλημα του 1974, μια ακόμα προσπάθεια για λύση του Κυπριακού και λύτρωση του λαού μας από τα δεινά της κατοχής. Η ανάδειξη Ακκιντζί στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας, είπε, δημιούργησε ελπίδες και προσδοκίες δεδομένων των διαχρονικών του θέσεων υπέρ της λύσης. “Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Άγκυρα. Η Τουρκία θα πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίσει την επιδρομική και επεκτατική της πολιτική ή αν επιτέλους θα συμφιλιωθεί με την ιδέα μιας λύσης στο Κυπριακό που θα αποκαθιστά συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μια λύση που θα αίρει τα εμπόδια και για την ικανοποίηση των ευρωπαϊκών της φιλοδοξιών”, σημείωσε.

Είναι γι’ αυτό, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, που αντί εξάντλησης σε εσωτερικές πολιτικές συζητήσεις, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε κινητοποίηση διεθνώς και εντός Ε.Ε., για να ασκηθούν πιέσεις και για να αξιοποιηθούν δυνατότητες επιρροών πάνω στην Τουρκία. Να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για το κορυφαίο θέμα της ασφάλειας. Λύση με εγγυήσεις και εγγυητές είναι αδιανόητη. Οι εγγυήσεις υπήρξαν η πηγή κακοδαιμονίας για την Κύπρο. Θα πρέπει οριστικά να καταργηθούν και να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Η συμμετοχή στον ΟΗΕ και την Ε.Ε. είναι επαρκές εγγυητικό πλαίσιο.

“Θα πρέπει ακόμα η Ε.Ε. να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στο πρόβλημα της στρατιωτικής κατοχής μιας χώρας-μέλους της από μια άλλη χώρα που ζητά να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η ενεργός επικουρική συνδρομή της Ε.Ε. στις προσπάθειες για λύση είναι θεμελιακή της υποχρέωση. Για να είναι η λύση όχι απλώς λειτουργική και βιώσιμη, αλλά και πλήρως συμβατή με τις αρχές, τις αξίες και τους κανόνες λειτουργίας που ισχύουν στην Ευρώπη”, τόνισε.

Θα πρέπει επίσης να γίνει απολύτως σαφές, είπε επίσης, ο κ. Ομήρου, ότι η λύση δεν μπορεί να αποτελέσει σε καμιά περίπτωση πρωτογενές δίκαιο. Ούτε είναι νοητό να υπάρξουν μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να το καταστήσει σαφές στις συνομιλίες. Ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις Ακκιντζί για «λύση πρωτογενούς δικαίου».